Murat Uysal’ın görevden alınmasına ilk tepkiler: Arabanın motorunda sorun var lastiği değiştirip çare arıyorsunuz

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın görevden alınarak yerine Naci Ağbal’ın atanması hakkında siyasilerden ve ekonomistlerden farklı yorumlar geldi

Merke Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı, yerine Naci Ağbal atandı / Kolaj: Independet Türkçe

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nda (TCMB) başkanlık görevini Murat Uysal'dan alarak yerine Naci Ağbal'ı atadı. Uysal'ın görevden alınmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de 7 Kasım tarihli Cumhurbaşkanlığı atama kararı ile gerçekleştirildi.

Maliye Bakanlığı da yapmış olan Ağbal atama öncesi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olarak görev yapıyordu.

Murat Çetinkaya’yı faiz indirimi yapmadığı gerekçesi ile görevden alan Erdoğan, TCMB'de başkan yardımcısı olarak görev yapan Uysal'ı Temmuz 2019'da başkan olarak atamıştı.

Merkez Bankası’nda yaşanan görev değişimine siyaset dünyası ve ekonomi yazarlarından tepkiler gecikmedi. İYİ Parti’li Çıray ise görevden alma kararı ile ilgili soru önergesi verdi.

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül ve eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’ten Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Naci Ağbal’a tebrik mesajları gelirken, muhalefet cephesinden ise eleştiriler yükseldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise yaptığı paylaşımla Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyeliğine atanan Nihat Zeybekçi’yi tebrik ederken Naci Ağbal’ın MB Başkanı olarak atanması hakkında yorum yapmadı.

Beylikdüzü Belediye Meclis Üyesi ve AK Parti Grup Sözcüsü Avukat Mücahit Birinci ise atama kararı hakkında yapılan yorumlara "TCMB başkanını görevden almak münhasıran Sn Cumhurbaşkanımızın yetkisindedir. Bir tasarrufu olmuştur. Sanki yetkisini aşmış gibi nedir bu hal. Gece de alır, atar, sabah da... İsterse sosyal medya kanalı ile de kamuoyuna deklare edebilir. Alışın buna" diye tepki gösterdi.

 

Atama kararına siyasetçilerin ve ekonomistlerin verdikleri tepkilerden bazıları şöyle:

Özgür Özel: Bu kafayla fiyat istikrarını da finansal istikrarı da sağlayamazsın

CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Özkoç, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla Merkez Bankası’nda yapılan başkan değişikliğini eleştirdiler.

Özgür Özel mesajında “Sorun Merkez Bankası Başkanı'nın kim olduğu değil, rejime kasteden anayasa değişikliğinden sonra kurumun özerkliğinin fiilen yok edilmesidir. Merkez Bankası'nın Başkanını istersen her gün değiştir, bu kafayla fiyat istikrarını da finansal istikrarı da sağlayamazsın” derken, Engin Özkoç ise “GERÇEK BİLGİ: Türk Lirası, 2020 yılında, Dolar karşısında en çok değer kaybeden para oldu. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal (28.10.2020): "TL aşırı değersiz bir noktada" Artık Saray'da doğru söyleyeni dokuz köyden kovuyorlar... Yalanlarla ekonomimiz batıyor...” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Gecenin kör vakitlerinde görevden alınması gereken Merkez Bankası Başkanı değil, tüm Merkez Bankası Başkanlarını biçare bırakan Erdoğan zihniyeti. Kurulan İstibdat idaresi Türkiye'yi fakirleştiriyor. Çözüm net. Getirin sandığı. Millet karar versin. Türkiye kazansın” dedi.

İYİ Parti’den soru önergesi

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın görevden alınması Naci Ağbal’ın atanması ile ilgili Cumhurbaşkanı kararı üzerine İYİ Parti İzmir Milletvekili ve İstihbarat ve Milli Güvenlik Komisyonu Üyesi Aytun Çıray, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması talebi ile bir soru önergesi verdi.  

Bir önceki Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın "Görevden aldık, çünkü laf dinlemiyordu" denilerek görevden alındığını hatırlatan Çıray, yerine getirilen Murat Uysal’ın ise 2019 yılının dünyada en çok faiz indiren Merkez Bankası Başkanı olduğunu belirterek “Yani “Faizi indir” dendi indirdi ama yine de gitti” ifadelerine yer verdi.

Çıray, soru önergesinde şu soruların yanıtlarını istedi:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yaptığı açıklamalarda Türkiye ekonomisinin giderek büyüdüğünü, ekonomik olarak her şeyin yolunda gittiğini belirtmiştir. Eğer Türkiye ekonomisi iyiye doğru gidiyorsa TCMB Başkanı neden değiştirilmiştir?

AKP iktidarında toplamda kaç TCMB başkanı değişmiştir? Bunun gerekçesi nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bağımsız mıdır? Değilse bunun gerekçesi nedir?

Türk parasının Dolar karşısında bu kadar değer kaybetmesinin sebepleri nelerdir? Bu değer kaybı ne zaman duracaktır?

Devalüasyonla eşzamanlı ekonomik tedbirleriniz nelerdir?  

İnce: Damadın hazinenin başında oturduğu bir ekonomide sorunlar bitmez

Memleket Hareketi’ni başlatan eski CHP Milletvekili Muharrem İnce ise atama kararını, “Önceki Merkez Bankası Başkanı “söz dinlemedi, faiz indirmedi” diye görevden alındı, yerine Uysal getirildi. Şimdi O da gitti. Merkez Bankası Başkanının bir gece ansızın görevden alındığı, damadın hazinenin başında oturduğu bir ekonomide sorunlar bitmez” sözleri ile eleştirdi.

Davutoğlu: Sorun motorda

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, atama kararı hakkında sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Ekonomide yangın var! Son 16 ay içinde ikinci kez Merkez Bankası başkanı değişti! Arabanın motorunda sorun var lastiği değiştirip çare arıyorsunuz. Bu güzel ülkeye yazık ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Durmuş Yılmaz: Sorun faiz artırımlarının çok ötesinde

İYİ Parti Milletvekili ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, atama kararı için “De ki,Başkan hafta sonu kurmaylarını topladı, pazartesi yüklü bir faiz artışı yaptı. Mevcut kredibilite açığında piyasa bunu satın alır mı? Aktarım mekanizmasının sonuna kadar işleyeceğine siyasetçinin sabır göstereceğine, alınan karardan her an geri dönülmeyeceğine inanır mı? Kaldı ki, TR ekonomisinin sorunları kısa vadede nisbi rahatlık yaratacak faiz artırımlarının çok ötesinde ve derinlerdedir. Anlaşıldı, ne desek boş. Bu bulanık akılla bir yere varmamız mümkün olmayacak. Zihniyet değişmediği sürece yeni gelen ne yapacak?” dedi.

Deva Partisi’nden Babacan arşivli tepki

Deva Partisi Ankara İl Başkanlığı, Merkez Bankası Başkanı Uysal’ın görevden alınması kararını Genel Başkanları Ali Babacan’ın 2015 yılında yaptığı bir açıklamanın görüntülerini paylaşarak tartışmaya katıldı.

Babacan, 2015 yılında yaptığı bir konuşmada "Kişiler gelip geçicidir. Ama kurumlar ve kurallar iyi yerleştirilirse, o ülkeler zaten ileri ekonomi haline de gelir" demişti.

“Sorun atananlarda değil, atayanda”

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise “Öngörülebilir bir yönetim güvenin, güven ise ekonomi politikasının asgari şartıdır. 16 ayda 2 kez Merkez Başkanı değiştiren bir ülkeye kimse güvenmez! Türkiye’nin sorunu her konuda aynı; Aklı selimi reddedip kuralları takmamak. Dolayısıyla sorun atananlarda değil, atayanda” diyerek kararı eleştirdi.

Garo Paylan: Bu kafayla iflas kaçınılmaz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ise “Bir Kukla Merkez Bankası başkanı daha kullanılıp atıldı. Bütün talimatları veren Damat Bey. İşler ters gidince, görevden alınan zavallı bürokratlar. Yeni MB Başkanı Naci Ağbal’ın bankacılık deneyimi yok. Yine liyakat yerine sadakat seçildi. Bu kafayla iflas kaçınılmaz” şeklindeki paylaşımla Merkez Bankası’nda görev değişiminin sorunu çözmeyeceğini savundu.

Merkez Bankası’ndaki görevden alma kararına çeşitli siyasilerden ve ekonomi yazarlarından gelen tepkilerden bir kısmı ise şöyle oldu:

Eski MHP Milletvekili Sinan Oğan:



Eski LDP Genel Başkanı Cem Toker:

Ekonomist: Erkin Şahinöz:



Ekonomi yazarı Mustafa Sönmez:

 

Independent Türkçe

  

DAHA FAZLA HABER OKU