Bill Gates tam şu sırada okunması gereken 4 kitap önerdi

Gates'in kitap önerileri ırkçılıktan koronavirüse kadar birçok farklı konuyu kapsıyor

Bill Gates, eşi Melinda Gates’le birlikte yönettiği Bill & Gates Foundation aracılığıyla yoksul ülkelere 3 dolara koronavirüs aşısı verilebilmesi için Hindistan Serum Enstitüsü'yle işbirliği yapmıştı (Reuters)

Microsoft'un kurucularından Bill Gates, Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Lloyd Minor’la 21 Ekim’de koronavirüs salgınında yaşanan halk sağlığı krizine ve pandemi sonrası dönemdeki olası gelişmeler üzerine söyleşi yaptı.

Gates söyleşide zorlu pandemi ve karantina döneminde okurlara 4 kitap önerisinde bulundu.

Irkçılığa karşı

Gates’in önerilerinden biri sivil haklar avukatı ve hukuk uzmanı Michelle Alexander'ın kaleme aldığı Yeni Jim Crow: Renkkörlüğü Çağında Kitlesel Hapsedilme (The New Jim Crow: Mass Incarceration in the Age of Colorblindness) isimli kitap.

“Irkçılığa dair önceden okumuş olmam gereken birçok kitap var” diyen Gates, 25 Mayıs’ta siyahi George Floyd’un ABD’de polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesiyle patlak veren ırkçılık karşıtı protestolar üzerine bu kitabı okumaya başlamış.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alexander’ın 2010’da yayımlanan kitabı ırkçılık, ceza hukuk sistemi ve toplu hapsedilme konularını ele alıyor.

Ünlü iş insanı kitabı “diğer insanların adalet sistemini nasıl algıladığına dair düşünmeye sevk ettiği için” okurlara önerdi.

Tıbbi araştırmaya yeni yaklaşım

Gates’in bir önerisi de bilim yazarı Bijal P. Trivedi’nin kaleme aldığı Tuzdan Nefes: Ölümcül Genetik Hastalık, Bilimde Yeni Çağ, Tıbbı Değiştiren Hasta ve Aileler (Breath from Salt: A Deadly Genetic Disease, a New Era in Science, and the Patients and Families Who Changed Medicine Forever) kitabı.

Gates kitabı “akademik seviyedeki araştırmacıların bir şirket ve bağışçılarla kafa kafaya vererek mümkün görülmeyen bir şeyi başarmasının müthiş örneği” olarak tanımladı.

Trivedi’nin kitabı, kistik fibrosiz rahatsızlığının keşfi ve tedavi yöntemlerinin gelişimini hasta, doktor ve hayırseverlerin gözünden anlatıyor.  

Gates, kitabın hastalığa bu yaklaşımını "çok ilham verici” bulduğunu söyledi.

Bir liderin hikayesi

Gates'in sonraki önerisiyse gazeteci Erik Larson’ın yazdığı Görkemli ve Sefil: Blitz döneminde Churchill, Ailesi ve Direnişin Destanı (The Splendid and the Vile: A Saga of Churchill, Family, and Defiance During the Blitz) kitabı.

 

 

Larson'ın kitabı 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyasının Britanya'ya düzenlediği “yıldırım” (Blitz) diye adlandırılan hava saldırıları dönemini, Winston Churchill’in hayatına odaklanarak anlatıyor.

Gates, kitabı “olayların gidişatına şüpheyle yaklaşan ve büyük baskı altında görev yapan bir lideri” anlattığı için güncelliğini koruduğunu söyledi.

Pandemi sonrası dünya

Köşe yazarı ve CNN Worldwide’da sunucu Fareed Zakaria’nın kaleme aldığı Pandemi Sonrası Dünya için 10 Ders (Ten Lessons for a Post-Pandemic World) kitabı da Gates’in koronavirüsle ilgili okuma önerisi.

Gates’in “parlak bir kitap” olarak tanımladığı çalışmada Zakariya, pandemide öğrenilenleri “ders” şeklinde derleyerek yönetimlerin ve toplumun bunları salgın sonrası düzende aklından çıkarmaması gerektiğini söylüyor.

Zakariya'nın Özgürlüğün Geleceği kitabı daha önceden çevrilmişti.


Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU