ABD seçim sonuçları öncesi piyasalarda gergin bekleyiş: Dolar 8 lira 50 kuruş üzerinde, Euro 10 lirayı geçti

Türkiye’ye karşı tutumlarıyla bilinen Demokrat Parti adayı Joe Biden’ın, kamuoyu yoklamalarına göre ABD Başkanlık Seçimi yarışında öne geçmes iç piyasaları olumsuz etkiliyor

Fotoğraf: Unsplash.com/@markusspiske

Türkiye, 30 Ekim’de İzmir’de meydana gelen ve 100’den fazla insanın yaşamına mâl olan İzmir depreminin yaralarını sarmaya çalışırken, tüm dünya, “milat” sayılabilecek bir olaya gözlerini çevirmiş durumda: ABD seçimleri.

Aralık ayında New York Times’a verdiği bir röportajda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için “Yapmamız gereken ona karşı farklı bir yaklaşım izlemek. Muhalefetin liderlerini desteklediğimizi açık şekilde belirtmeliyiz” açıklamasını yapan, Ayasofya’nın yeniden cami olmasını eleştiren, Dağlık-Karabağ’daki çatışmalarla ilgili “Trump yönetimi, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerini derhal tansiyonu düşürmeye çağırmalı. Türkiye gibi başka ülkelerinde bu çatışmanın dışında kalmasını talep etmeli” açıklamasını yapan Demokrat Parti Başkan adayı Joe Biden’ın seçimi kazanacağı yönündeki algının yükselmesiyle Türkiye piyasalarındaki hareketlilik arttı. 

Türk Lirası, dolar karşısında 8 lira 54 kuruş seviyesini gördükten sonra 8,46'ya kadar gevşedi. Euro/TL ise tarihinde ilk kez 10 liranın üzerini gördü. Ancak daha sonra 9,91 lira seviyesine geriledi.

İlk kez 28 Eylül’de 10 lira seviyesini geçen sterlin/TL, 11 liranın üzerini gördü.  

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, Reuters’a verdiği röportajda ABD seçimlerinde olası bir Biden galibiyetinin, “Washington-Ankara ilişkilerini sert bir tutuma dönüştürecek” beklentisini artırdığını söyledi. 

“Trump'ın bazı ülkelerle kurduğu ilişkileri nedeniyle kimi gelişen ülke paralarının genel denklem dışında tepki verebileceğini söyleyen Erkan, “Biden genel küresel piyasa havası açısından mali genişleme beklentilerini artıracağından daha pozitif ve dolar endeksi negatif normalde... Trump galibiyetini ise bizim piyasamız daha olumlu görür” dedi. 

ABD Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden, ulusal kamuoyu yoklamalarında rakibi Başkan Donald Trump'ın önünde gidiyor. Ancak seçimin galibini belirleyen ve eyalet temsilcilerinden oluşan Seçiciler Kurulu'nda 270 oy toplaması gereken adaylar, “salıncak eyaletlerde” başabaş durumda. Bu nedenle Trump'ın kazanması da ihtimaller dahilinde bulunuyor.

Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dış askeri müdahalelerine ve Rusya ile daha yakın işbirliğine karşı ABD'nin duruşunu sertleştirmesi beklendiği için, ABD başkanı seçilmesi halinde Türkiye diğer ülkelerden daha fazla kaybedebilir.

Döviz gerilerken bankalar yükseldi

ABD seçimlerinin etkisi, Borsa Istanbul'da da kendini gösterdi. 

Gün içinde en düşük  bin 122, en yüksek bin 155 puanı gören BIST 100 endeksi günü, önceki kapanışa göre yüzde 1,51 değer kazanarak bin 150 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 3,74 ve holding endeksi yüzde 0,77 değer kazandı.

Dolar ve euro, zirveye çıktıktan sonra hızla gerilerken bankacılık hisselerinde de yükseliş görüldü. Bankacılık hisselerindeki günlük yükselişler şu şekilde: 
 

Halkbank Yüzde 3,60
Vakıfbank Yüzde 4,44
İş Bankası Yüzde 4,65
Akbank  Yüzde 4,56
Yapı Kredi Yüzde 6,39
Garanti Bankası Yüzde 5,14


Bunun yanı sıra Türkiye saatiyle 17:30’da açılan ABD borsaları da seçim rallisine girdi. 

ABD’nin en büyük 30 şirketini içeren Dow Jones endeksi bir önceki kapanışa göre yüzde 2,5, S&P 500 yüzde 2,2, teknoloji endeksi olarak bilinen Nasdaq, yüzde 2 ile güne başladı. 

ABD’nin teknoloji devlerinden Facebook’ta yükseliş yüzde 2’yi geçti. Apple, yüzde 2 değer kazanırken, Amazon, Netflix, Microsoft’un da hisseleri yüzde 1 üzerindeydi. 

Merkez Bankası’nın adımları ve enflasyon

28 Ekim’de yaptığı enflasyon raporu sunumu sırasında “Mevcut makro ekonomik temellere baktığımızda Türk Lirası’nın aşırı değersiz noktada olduğunu değerlendirebiliriz” açıklamasını yapan Merkez Bankası Murat Uysal, 22 Ekim’deki Para Politikası Kurulu sonrası da faizi yüzde 10,25’te sabit tuttuklarını duyurmuştu. 

Piyasanın beklentilerinin aksine verilen bu karar sonrası dövizde yükseliş hızlanmıştı. 

2 Kasım’da yaptığı açıklamayla bankaların borç alabilme limitlerinin sıfırlandığını duyuran Merkez Bankası, bugün attığı adımla da döviz ve altın karşılığı TL verdiği swap piyasasındaki TL faizini 150 baz puan artırarak yüzde 11,75'ten yüzde 13,25'e yükseltti.

Son olarak sabah saatlerinde açıklanan enflasyon eylül ayındaki yüzde 11,75’lik seviyesinden yüzde 11,89’a yükseldi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU