3 bakan İzmir'de açıklamalarda bulundu: Kira yardımı yapılacak

Bakan Kurum ağır hasarlı ve yıkılan bina sayısının 58'e ulaştığını açıkladı

Fotoğraf: AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum açıklamasında deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 83'e yükseldiğini duyurdu. Kurum ayrıca ağır hasarlı ve yıkık bina sayısının da 58'e ulaştığını açıkladı.

Kira ve taşınma yardımı yapılacak

Bakan Kurum açıklamasına şu ifadelerle devam etti:

Yıkılmış veya yıkılacak binalara ilişkin eşyasını alamayacak vatandaşlara hane başına 30 bin lira eşya yardımı yapacağız.  Acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sahiplerimize 13 bin lira kiracılarımıza da 5 bin lira taşınma ve kira yardımı yapacağız.

Tsunamiden zarar gören esnafımıza kısmi ödemeler başlatıldı. Bugün tespiti yapılan tüm esnafımıza ödemeleri yapılacak. 7600 kapasiteli misafirhanemiz var ve şu an sadece 139 vatandaşımız misafirhanede kalıyor. Misafirhanelerimizde daha sıcak ortamda vatandaşlarımızı misafir edebiliriz.

Kurulu boş çadır sayımız 460. çadır ihtiyacı olan vatandaşlarımız varsa muhtarlarımız aracılığı ile bize iletebilirler. Konteyner kent çalışması başlattık. Manas meydanında bulunan alana 1000 kişilik konteyner kent kuracağız. inşallah 20 gün içinde AFAD aracılığı ile tamamlanacak.

Kurum, TOKİ'nin de en geç 1 ay içinde inşaat çalışmalarına başlayacağını vurgulayarak "Elazığ, Malatya ve Giresun'da olduğu gibi 1 yıl içinde, sağlam, güvenli konutlarımızı vatandaşlarımıza teslim edeceğiz" dedi.

İkinci el yardım uyarısı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk 1500 vatandaşla görüştüklerini söyledi. Selçuk, "Sosyal yardım alanında geçen cuma 5 milyon lira kaynak aktarmıştık AFAD ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ödeneklerine ilaveten. İnşallah bugün bir 5 milyon lira daha yardım ödeneği aktaracağız" diye konuştu.

Selçuk depremzedelere ikinci el yardım yapılmaması konusunda uyararak "Biz vatandaşlarımıza birinci el malzeme bağışı ulaştırmaya çalışıyoruz. Devletimiz ilk andan itibaren seferber oldu. Devletimizi İzmirli kardeşlerimizin her daim yanında olacak" diye konuştu.

Depremzedelere davet

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli de depremzedeleri kamu msafirhanelerine davet etti.

Pakdemirli açıklamalarını şöyle sürdürdü:

İzmirliler büyük bir medeniyet göstererek kime sorsak "Daha çok ihtiyaç duyan birine tahsis edelim" diyorlar. hemşerilerim böyle de medenidir. Ama havalar da soğumaya başlayacak özellikle sıcak yuvalarına kavuşana kadar bir yandan herkesin daha konforlu bir ortama taşınmasının doğru olacağını düşünüyoruz.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU