ABD ve Rusya'dan Suriye'nin kuzeydoğusuna askeri takviye

ABD'li bir yetkili Kamışlı'ya düzenlediği ziyarette bölgedeki silahlı grupların hamlelerinin 'soykırım' seviyesine ulaştığını öne sürdü

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı Uluslararası Koalisyon güçleri, Fırat'ın doğusundaki Haseke ve Deyrizor'un doğu kırsalındaki askeri noktalarına ve üç gün boyunca takviyede bulundu.

Rus askeri ve lojistik teçhizatlar da Suriye'nin en kuzeydoğusunda yer alan Kamışlı kentindeki havalimanına ulaştı.

ABD'li bir yetkili Kamışlı'ya düzenlediği ziyarette bölgedeki silahlı grupların hamlelerinin 'soykırım' seviyesine ulaştığını öne sürdü.


Uluslararası Koalisyon'a ait üçüncü konvoy dün Suriye'ye giriş yaptı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) topraklarından yola çıkan konvoy Simelka Sınır Kapısı'nı kullanarak Haseke'de Koalisyon'a ait askeri noktalara doğru hareket etti.

Konvoy, askeri ve lojistik malzeme yüklü 60 araç ve tırdan oluşuyor. İki gün önce 50 tır ve çarşamba günü de 100 tırdan oluşan benzer iki konvoy daha bölgedeki Uluslararası Koalisyon noktalarına ulaşmıştı.

Diğer yandan bölge sakinleri ve görgü tanıklarının aktardığına göre, silah, mühimmat ve lojistik malzeme yüklü 26 tırdan oluşan Rus konvoyu Kamışlı Havalimanı'ndaki Rus üssüne ulaştı.

Rakka kırsalındaki Tabka kasabasında bulunan Rus üslerinden hareket eden konvoy uluslararası (M4) otobanını kullandı.

Ancak varış noktasına ulaşmadan önce Haseke'nin kuzey ve batı kırsalında devriye gezdi. Rus ve ABD uçakları konvoyun hareketi sırasında bölgenin üzerinde uçuşlar gerçekleştirdi.


Suriye Demokratik Meclisi (SDM) ülkenin orta kesiminde yer alan Hama kırsalındaki güçlerini geri çekerken Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik adımlarına dikkat çekti.

SDM Yürütme Konseyi Başkan Yardımcısı Hikmet Habib, "SDM, Türkiye'nin İdlib'deki bazı noktalardan çekilmesini olumlu bir adım olarak görüyor. Suriye'nin kuzey ve doğu bölgelerinde Moskova ve Ankara arasında bir anlaşma yapılmış olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.


Türk Ordusu çarşambayı perşembeye bağlayan gece Kürt grupların konuşlandığı Tel Rıfat kasabası ve civar bölgelere yönelik uygulamalar gerçekleştirdi.

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF) Başkan Yardımcısı Nadine Menza, bölgeye gerçekleştirdiği üç günlük ziyaretin ardından Kamışlı'da basına yaptığı açıklamada, ABD yönetimine detaylı bir rapor sunduğunu bildirdi.

Menza, "Grupların, cinayet, kaçırma, gasp ve zorla din değiştirmeyle ilgili işledikleri ihlalleri gözler önüne serdik" ifadesini kullandı.

Bölgedeki dini mekanların tahrip edilmesi, dönüştürülmesi ve demografik değişiklik için yapılan çalışmaları belgelediklerini dile getiren Menza, "Suriye'nin diğer bölgelerinden getirilen mülteciler, bölge sakinlerinin terk ettiği evlere yerleştiriliyorlar" dedi. Bu tür uygulamaların 'soykırım' seviyesine ulaştığını öne sürdü.

Durumu endişeyle takip ettiklerini belirten Menza, "Suriye'de dini azınlıkların yaşadığı bölgede her gün kadınlar kaçırılıyor, Yezidi türbeleri tahrip ediliyor, suç ve vahşet uygulamalarına imza atılıyor" dedi.

Menza, konuşmasının sonunda şunları söyledi:

Amacımız, dini azınlıklara karşı yapılan bu zulümleri uluslararası topluma göstermektir. Bütün hükümetler, bu ihlalleri konuşmalı ve Suriye'den çekilinmesi için baskı yapmalıdır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU