Assange’ın avukatı: Ekvador Büyükelçiliği diplomatları müvekkilim aleyhine ajanlık yaptı

WikiLeaks’in kurucusu adına çalışan savunma ekibi, izleme faaliyetlerine güvenlik personelinin de katıldığını iddia etti

Julian Assange yaklaşık 7 yıl yaşadığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nden 11 Nisan'da çıkarıldı / Fotoğraf: The Independent

Adam Forrest – The Independent

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın avukatı Carlos Poveda, Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği personelinin müvekkilleri aleyhine ajanlık yaptığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Assange’ın yasal savunması ve sağlık meseleleri hakkındaki bilgilerin casusluk sonucu ortaya çıktığını öne süren Ekvadorlu avukat, şikayet dilekçesini pazartesi Ekvador’daki başsavcılığa ilettiğini açıkladı.

Poveda, Londra’nın batısında gerçekleştiğini savunduğu izleme faaliyetlerine diplomatların yanı sıra bir güvenlik firması çalışanlarının da katıldığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2012’de sığındığı Ekvador Büyükelçiliği’nden 11 Nisan’da zorla çıkarılan Assange İngiltere’de gözaltında tutuluyor. Kendisiyle ilgili tecavüz soruşturmasının açıldığı İsveç’e iadesini engellemek için kefaletle serbest kalan ancak bu konuda kuralları ihlal ettiği ileri sürülen Assange, hakkında verilecek kararı bekliyor. 

Diğer taraftan ABD yönetimi, Savunma Bakanlığı’nın bilgisayar sistemine girerek komplo kurmakla itham ettiği Assange’ın iade edilmesi için uğraşıyor.

İngiliz hükümetiyse daha önceki açıklamalarında WikiLeaks’in kurucusunun ABD’ye sınır dışı edilmesi halinde ölüm cezasıyla karşı karşıya kalmayacağını bildirmişti. 

Öte yandan Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, Assange’ın “uluslararası teamülleri ve günlük protokolleri ısrarla ihlal etmesi”nin ardından büyükelçilik binasından çıkarıldığını kaydetmişti. Moreno ayrıca, Assange’ı ev sahiplerine saygısızlık eden “şımarık velet” olarak tanımlamıştı. 

Ekvador İçişleri Bakanı Maria Paula Romo da “fiziksel ve ruhsal dengesi bozuldu” dediği Assange’ın kaldığı elçiliğin duvarlarına dışkısını sürdüğünü iddia etmiş, Assange’ın savunma ekibinde yer alan avukat Jennifer Robinson bu ithamları yalanlamıştı. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU