Libya UMH Başbakanı Fayiz es-Serrac istifa kararından vazgeçti

Serrac, 16 Eylül'de "Yürütme yetkimi en geç ekim sonunda devretmeyi samimiyetle istediğimi herkese ilan ediyorum" demişti

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac. Fotoğraf: AA

Libya UMH Başbakanı Fayiz es-Serrac istifa kararından vazgeçtiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Serrac ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Erdoğan’ın görüşmesinde, Serrac’ın İzmir’de meydana gelen deprem nedeniyle geçmiş olsun dileğinde bulunduğu ifade edildi.

Libya Başbakanlık Sözcüsü Galib el-Zaklai, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Başbakan Serrac'ın, Libyalı taraflar arasında devam eden diyalog görüşmeleri tamamlanana kadar istifa etme kararından vazgeçtiğini duyurdu.

Serrac'ın kararının, "Trablus'taki Temsilciler Meclisi, Devlet Yüksek Konseyi, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) ve bazı dost ülkelerden gelen çağrılar üzerine" alındığı belirtilen açıklamada, Libyalı taraflar arasında devam eden diyalog görüşmeleri tamamlanana kadar Libya Başbakanı'nın görevine devam edeceği bildirildi.

Açıklamada, Serrac'ın, "barış ve uzlaşı ile bu krizden çıkılması için, diyalog komitesinin, kişisel çıkarlar ve bölgecilik gözetmeden tarihi sorumluluğunu yerine getirmesini ve tüm üyelerin ulusal çıkarları her şeyin üstünde tutmasını umduğu" kaydedildi.

Görevini sürdürmesi istenmişti

Libya Devlet Yüksek Konseyi, Başbakan Fayiz es-Serrac'tan ülkenin istikrarı için yeni bir başkanlık konseyi seçilene kadar görevini sürdürmesini istemişti.

Konseyin başkanı Halid el-Mişri, Serrac'a yolladığı ve Libya el-Ahrar televizyonunda yayınlanan mesajda ülkenin istikrarı için yeni bir başkanlık konseyi seçilene kadar görevini sürdürmesi çağrısı yapmıştı.

Mışri, talebin, ülkenin şu anda içinden geçmekte olduğu istisnai durumlar ve Libya diyalog görüşmelerinin gidişatı göz önüne alınarak yapıldığını ifade etmişti.

Diyalog görüşmelerinin, yönetim çerçevesi ve düzenlemeleri konusunda ortak bir bakış açısına ulaşmayı amaçladığını aktaran Mışri, bunun da Başkanlık Konseyi'nin yeniden yapılandırılması için mümkün olan en kısa sürede seçim yapılmasını sağlayacağını belirtmişti.

Ayrıca, başkent Trablus'taki Libya Meclisi de Serrac'tan görevi devretme kararını ertelemesini istedi.

Meclis'ten yapılan yazılı açıklamada, Serrac'ın yüksek çıkarlar sebebiyle görevi devretme niyetini ertelemesini ve pazartesi günü meclisteki oturumda siyasi durum ile hükümetin kriz yönetiminde karşılaştığı engeller konusunda konuşma yapmasını talep edildi.

Serrac, 16 Eylül'de Libya devlet televizyonundan canlı yayında halka seslenerek "Yürütme yetkimi en geç ekim sonunda devretmeyi samimiyetle istediğimi herkese ilan ediyorum" demişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU