Erkan Baş: Türkiye’de şu anda yürürlükte olan rejim bir cumhuriyet değildir

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, iktidar karşısında birleşik bir muhalefet konusunda önceliklerinin “saray rejimi ile her türlü uzlaşma beklentisine kapalı olmak olduğunu” söyledi

Fotoğraf: TİP

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Erkan Baş ekonomide krizin pandemi koşullarıyla birlikte giderek derinleştiğini söyledi.

Evrensel gazetesinden Birkan Bulut’un sorularını yanıtlayan Baş, 2021 bütçesinde, Cumhurbaşkanlığı’na, Diyanet’e, sermaye teşviklerine milyarlar ayrıldığını belirterek şunları söyledi:

Oysa bunlar planlanırken yurttaşlarımız sağlık hizmetine, grip aşısına, hatta basit bir maskeye ulaşamıyor. Yüz binlerce kişi pandeminin yarattığı fırsattan yararlanan patronlar tarafından kısa çalışma ödeneği altında soyuluyor. Milyonlar işsiz, emekçiler evini, ailesini geçindiremiyor, tablet veya internet bağlantısı bulamadıkları için çocuklarını okutamıyor. Bir de bunlar yetmezmiş gibi, halkın onuruyla alay ederek "askıda ekmek” kampanyası başlatıyorlar.

Daha dün, AKP Genel Başkanı "açız” diyen bir yurttaşa, "Abartıyorsun, al bu keyif çayını iç” diyerek hakaret etti. Ben duyduğumdan utandım, ama o bir avuç çayı fırlatırken yüzü kızarmadı.

"En temel yurttaş hakları çiğneniyor"

"Türkiye’de şu anda yürürlükte olan rejim, kağıt üzerinde nasıl adlandırılırsa adlandırılsın, bir cumhuriyet değildir” diyen Baş, şu ifadeleri kullandı:

Türkiye yargının, yasamanın, en temel yurttaş haklarının tek adam tarafından çiğnendiği bir diktatörlüğe dönüştürülmektedir. İç ve dış politikada atılan tüm adımlar, iktidarın bekasına hizmet etmektedir. Bunun önündeki tüm engeller de hukuksuz yollarla, baskı ve şiddetle yok edilmektedir. Meslek odalarına yönelik saldırılar, seçilmiş siyasetçilere yönelik tutuklamalar, kayyımlar, basın özgürlüğünün ayaklar altında olması; bunların hepsi iktidarda kalmak dışında hiçbir şeyi düşünmeyen ve kendi çıkarını ülkenin çıkarının üstüne koymuş bir tek adam rejiminin işaretleridir.

"AKP’nin oylarında ve toplumsal desteğinde erime var"

AK Parti’nin seçim sisteminde değişiklik yaparak iktidarda kalmayı amaçladığını iddia eden Erkan Baş, "Ancak, bir konunun, özellikle de muhalefet saflarında netleşmesi gerekiyor: Ana muhalefet temsilcileri "Bunlar ilk seçimde gidiyor” diyorlar. Bunun bir umut ve azim yaratmaktan çok rehavet ürettiğini görmek lazım. Evet, görünen o ki, AKP’nin oylarında ve toplumsal desteğinde gerçekten de bir erime var. Bu erime kontrol altına alınamazsa normal bir seçimde iktidardan düşmelerine de yol açabilir” dedi.

Baş, seçimlerdeki ittifak tavırlarını ise şu sözlerle açıkladı:

Elbette, böylesi birliktelikler için aradığımız şartlar ve ilkeler var: Saray rejimi ile her türlü uzlaşma beklentisine kapalı olmak ve saray rejiminin temsilcilerinden hesap sorma kararlılığını taşımak gibi ilkeler bunlar. Ayrıntılandırılması uzun sürer, ama kısaca şunu söyleyerek bitirebilirim: Halkımızın saray rejiminden kurtuluşu için yürütülecek her türlü gerçek, samimi, tutarlı ve emekçilerin çıkarlarını gözeten birliktelikte yerimizi almaktan çekinmeyiz.

 

Independent Türkçe, Evrensel 

DAHA FAZLA HABER OKU