Birleşik Krallık'tan "Türkiye-Fransa gerilimi" açıklaması: NATO müttefikleri ifade özgürlüğü konusunda omuz omuza durmalı

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Rabb, "Teröristlere bizi bölme zevkini asla vermemeliyiz" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

Türkiye ve Fransa arasındaki gerilim devam ederken, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Rabb, isim vermeden Türkiye'ye hoşgörü çağrısında bulundu.

Reuters'ın haberine göre, Rabb, "NATO müttefikleri ve uluslararası toplum, temel değerler olan hoşgörü ve ifade özgürlüğü konusunda omuz omuza durmalı ve teröristlere bizi bölme zevkini asla vermemeliyiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkleri Fransız mallarını satın almayı bırakmaya çağırmış ve Fransa'yı İslam karşıtı bir gündem izlemekle suçlamıştı.

"Terörizm asla haklı gösterilemez ve asla gerekçelendirilmemelidir"

Fransa'da öğrencilerine Hazreti Muhammed karikatürleri gösteren öğretmen Samuel Paty'nin başı kesilerek öldürülmesiyle ilgili açıklama yapan Raab, "İngiltere, Samuel Paty'nin korkunç şekilde öldürülmesinin ardından Fransa ve Fransız halkıyla dayanışma içinde. Terörizm asla haklı gösterilemez ve asla gerekçelendirilmemelidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Fransa gerilimi

Fransa'nın Paris şehrinde, öğretmen olduğu öğrenilen bir kişi boğazı kesilerek öldürülmüştü.

Öğretmeni öldürenin kişinin Rusya vatandaşı bir Müslüman olduğu ve öğretmenin öğrencilerine Hz.Muhammed'in karikatürlerini gösterdiği için öldürüldüğü öne sürülmüştü.

Bu olaydan sonra Fransa'da birçok Müslüman STK'da denetimler başlatılmış, Macron ise ülkede İslamcı örgütlerle mücadele edeceklerini açıklamıştı.

Dün ise, Charlie Hebdo'nun Hz. Muhammed karikatürleri, Fransa'da devlet dairelerine yansıtılmıştı.

Bu duruma tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron'un için, "Zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var" ifadelerini kullanmıştı.

Gelinen süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de Fransız mallarına karşı boykot çağrısında bulunmuştu.

Fransa'ya tepki gösteren birçok İslam ülkesi de, Fransız mallarına karşı boykot kararı almıştı.

Charlie Hebdo'nun yeni sayısında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili bir karükatür paylaşması sonrası iki ülke arasındaki gerilim daha da arttı.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU