Pandemi süreci, terzi ve ayakkabı tamircilerine yaradı: Yeni ürün alamayan eldekini tadilata götürüyor

CHP Milletvekili Gürsel Tekin'in ekonomik sıkıntıdaki insanların yeni giysi ve ayakkabı almak yerine olanı tadilata götürdüğü iddiası sektör temsilcilerince doğrulandı. Yıllardır ayakkabı tamircisinin açılmadığı İzmir'de 2 ayda 5 tamirci açıldı

Yeni ayakkabı almakta zorlananlar mevcut ayakkabılarının tadilatı için tamircilerin yolunu tutuyor / Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, önceki gün CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ile birlikte Kocaeli'nde esnaf ve fabrika ziyaretlerinde bulunarak burada çalışanlar ve vatandaşlar ile görüştü.

Tekin ve Tarhan'ın ziyaret ettiği yerler arasında bir terzi ve ayakkabı tamircisi de vardı.

Tekin, buralarda yaptığı değerlendirmede ekonomik sıkıntı nedeniyle insanların yeni ürün almak yerine mevcut kıyafet ve ayakkabılarını tadilat ettirmeye öncelik verdiğini, bu nedenle terzi ve ayakkabı tamircilerinin işlerinin yoğunlaştığını öne sürdü.

Tekin'in görüştüğü terzi ve ayakkabı tamircisi de son süreçlerde işlerinin yoğun olduğunu doğruladı.

 

"Krizlerde terzilerin, ayakkabı tamircilerinin ve bit pazarlarının müşterileri artar"

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Tekin, kriz dönemlerinin karakteristik özelliklerinden birinin de tadilat işi yapan terzilerin, ayakkabı tamircilerinin ve "bit pazarı" diye tabir edilen ucuz pazarların müşterilerinin artması olduğunu söyledi.

sagliksiz_ayakkabiya_rafta_denetim_h71494.jpg
Yalçın Ata / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Yıllardır açılmayan ayakkabı tamircilerinden iki ayda beş tane açıldı"

Tekin'in iddiasını sektör temsilcileri de doğruluyor. 

İzmir Ayakkabı İmalatçıları Satıcıları ve Tamirciler Odası Başkanı Yalçın Ata, ayakkabı sektörünün de büyük sıkıntı içinde olduğunu belirtti.

Buna karşın ayakkabı tadilatına yönelik talebin de son derece arttığını söyleyen Ata, "İzmir'de yıllardır ayakkabı tamircisi açılmazdı. Sadece iki ayda beş tane açıldı" diye konuştu.

ayakkabı1.jpg
İzmir'de iki ayda beş yeni ayakkabı tamircisi açıldı / Fotoğraf: AA - Arşiv

 

Ayakkabı fiyatlarındaki artış tadilata yöneltti

Ata, bu artışın nedenleriyle ilgili şunları söyledi:

Öncelikli neden ayakkabı fiyatlarının yükselmesi. Ayyakabı üretiminde kullanılan malzemeler direk dövize endeksli. Doğru dürüst zincir mağaza kalmadı. Sokak mağazaları tamamen yerlebir oldu.Bomboş, içler acısı bir halleri var. Çoğu firma kağandı.  İnsanlar da bundan dolayı kışı geçirebileceği bir ayakkabısı, botu varsa onu yaptırarak idare etmeye çalışıyor.

turanaydoğdu.jpg
Turan Aydoğdu / Fotoğraf: Twitter

 

"İnsanlar elindekiyle yetiniyor"

İstanbul Kadın ve Erkek Terziler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turan Aydoğdu da yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle insanların yeni kıyafet, gelinlik, damatlık yaptırmaktan kaçındığını belirtti.

Bunun kendilerini de olumsuz etkilediğini ancak buna karşın tadilat işlerinin arttığını vurgulayan Aydoğdu, şöyle konuştu:

Elindekiyle yetiniyor insanlar. Eskiden günlük alışveriş yapıyordu ama şu anda öyle bir ortam olmadığı için yeni ürün almak yerine elindekini tadilat yaptırarak modellerini değiştirerek idare ediyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU