Doktorlar alarma geçti: Kovid-19 nedeniyle dolup taşan hastanelerde tehlikeli bir mikrop daha yayılabilir

"Endişeleniyoruz çünkü bir yerde yuvalandıktan sonra bu mikroptan kurtulmak zor"

Dünyanın dört bir yanındaki doktorlar, C. auris alarmı veriyor (Unsplash)

Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatan kişi sayısı dünya genelinde artarken, bu hastaları tehlikeli bir enfeksiyon daha tehdit ediyor: Candida auris adlı, ilaca dirençli bir mantar.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), özellikle de hastane ortamındaki yüzeylere yapışan bu organizmanın kulakları enfekte edip yaralar açabildiğini ve vücutta kan dolaşımına katılarak, şiddetli bir enfeksiyonu tetikleyebildiğini belirtiyor.

Live Science’ın aktardığına göre ilk veriler, Kovid-19 nedeniyle hastanelerde meydana gelen hasta akınının C. auris vakalarında artışa neden olabileceğine işaret ediyor.

CDC verilerinde ABD’de bu yıl, bu mantar enfeksiyonundan mustarip bin 272 vaka bildirildiğini ifade ediliyor. Bu rakam, (erişilebilir verilerin bulunduğu son yıl olan) 2018'in tamamında bildirilen vaka sayısında yaklaşık yüzde 400'lük bir artışa denk geliyor.

CDC’nin mantar hastalıkları şube başkanı Dr. Tom Chiller, “Ne yazık ki, C. auris'in yeniden dirildiğini gördüğümüz yerler oldu” diyor ve ekliyor:

Ayrıca bazı akut bakım hastanelerine ve Kovid-19 ünitelerine girdiğini de gördük. Endişeleniyoruz çünkü bir yerde yuvalandıktan sonra bu mikroptan kurtulmak zor.

National Geographic'in aktardığı verilere göre 2009’da tespit edildiğinden beri bu maya, dünya genelinde binlerce kişinin hastalanmasına neden oldu. Mantarla enfekte olan (çoğunun başka ciddi hastalıklar da taşıdığı bildirilen) kişilerin yaklaşık yüzde 30 ila yüzde 60'ı hayatını kaybetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca bu tür dirençli mikropların, pandemi sırasında meydana gelen on binlerce fazladan ölümde pay sahibi olabileceği düşünülüyor. Bu nedenle dünyanın dört bir yanındaki doktorlar, C. auris alarmı veriyor.

Örneğin Delhi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Anuradha Chowdhary, enfeksiyon oranlarını doğru tahmin etmek için Kovid-19 hastalarının düzenli olarak taranması gerektiğini söylüyor.

Birleşik Krallık’taki Imperial College London'da dirençli mantarlar üzerine çalışan bulaşıcı hastalık uzmanı Johanna Rhodes şöyle konuşuyor:

Endişeliyiz insanların ciddi biçimde hastalanıp ölürken, aynı anda Kovid-19 ve diğer mantar enfeksiyonlarından mustarip kişilerin bulunduğu vaka raporları görüyoruz. Bunlar arasında C. auris’i de görmeyi bekliyoruz.

 

Independent Türkçe, Live Science, National Geographic

DAHA FAZLA HABER OKU