Erdoğan'ın açıklamaları sonrası Fransa, Ankara Büyükelçisi'ni ülkeye çağırdı

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Erdoğan'ın açıklamalarının kabul edilemez olduğu, büyükelçinin istişare için ülkeye çağrıldığı kaydedildi

Elysee Sarayı / Fotoğraf: Reuters

Libya ve Doğu Akdeniz konularında Türkiye ile Fransa arasında yaşanan olumsuz gelişmelerin etkileri devam ediyor.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanı Emmnuel Macron'un İslam ile ilgili sözlerine tepki göstermesi sonrası; Fransa, Türkiye'deki Büyükelçisi Herve Magro'yu istişarelerde bulunmak üzere ülkeye çağırdı.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Macron hakkında yaptığı açıklamasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Açıklamada, Fransa'nın Türkiye'deki Büyükelçisi Herve Magro'yu istişarelerde bulunmak üzere ülkeye çağırdığı bildirildi. 

Ne olmuştu?

Geçen hafta Paris'te, öğretmen olduğu öğrenilen bir kişi boğazı kesilerek öldürülmüştü.

Öğretmeni öldürenin kişinin Rusya vatandaşı bir Müslüman olduğu ve öğretmenin öğrencilerine Hz.Muhammed'in karikatürlerini gösterdiği için öldürüldüğü öne sürülmüştü.

Bu olaydan sonra Fransa'da birçok Müslüman STK'da denetimler başlatılmış, Macron ise ülkede İslamcı örgütlerle mücadele edeceklerini açıklamıştı.

Dün ise, Charlie Hebdo'nun Hz. Muhammed karikatürleri, Fransa'da devlet dairelerine yansıtılmıştı.

Bu duruma tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

Macron denilen zatın, İslam ile derdi nedir, Müslümanlarla derdi nedir? Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç hürriyetinden, inanç özgürlüğünden anlamayan, kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir, öncelikle akli noktadan kontrol. İkide bir Erdoğan ile uğraşıyorsun. Erdoğan ile uğraşmak sana bir şey kazandırmaz. Zaten 1 yıl sonra seçim var. Seçimde de akıbetini göreceğiz. Yolunun pek uzak olduğunu zannetmiyorum.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU