Fransa: Öğretmenin katili suçu işlemeden önce IŞİD ile temas halindeydi

Rus vatandaşı olan 18 yaşındaki bu Çeçen gencin cinayetine dair bireysel terör eyleminden çok farklı bir tablo ortaya çıktı

Fransız öğretmen Samuel Paty’nin onuruna dün Avrupa Parlamentosu'nda yapılan bir dakikalık saygı duruşu / Fotoğraf: AFP

Fransa’nın başkenti Paris’in kuzeyindeki Conflans Saint-Honorine’da bulunan bir okulda tarih öğretmeni olan Samuel Paty’yi başını keserek öldüren Abdullah Anzurov’un ‘yalnız kurt’ olmadığı düşünülüyor.

Güvenlik güçleri tarafından başlatılan soruşturmanın yanı sıra çoğu katilin ailesi ve arkadaşlarından 16 kişinin gözaltına alınması birçok sırrı ortaya çıkardı.

Rus vatandaşı olan 18 yaşındaki bu Çeçen gencin cinayetine dair bireysel terör eyleminden çok farklı bir tablo ortaya çıktı.

Müfettişlerin son bulgularına göre Anzarov, terör suçunu işlemeden önce Suriye’de Rusça konuşan bir silahlı unsur ile temas halindeydi.

Karşılıklı mesajlarda IŞİD'e atıflarda bulunulması, terör eyleminin dışarıdan, özellikle de terör örgütü tarafından yürütüldüğü anlamına gelip gelmediğini düşündürdü.

Le Parisien gazetesi, Rusça konuşan unsurun, teması sürdürdüğü hesabın kullanıldığı protokol adresine göre Suriye’nin kuzeybatısında bulunan muhaliflerin kontrolündeki İdlib’de bulunduğunu öne sürdü.

Bugün, Anzarov’un Samuel Paty’nin Hz. Muhammed hakkında hakaret içerikli karikatürleri öğrencilerine göstermesi nedeniyle ‘Hz.Muhammed’in intikamını almak için’ öğretmeni öldürdüğünü Rusça sesli bir mesajla ilettiği ortaya çıktı.

Polis kaynakları, Anzarov’un söz konusu ses kaydında ‘nefes nefese’ olduğunu bildirdi. Çünkü Anzarov, bir polis devriyesi onu bulup dokuz mermiyle öldürmeden önce hızla koşarak yaklaşık 200 metre kaçmayı başarmıştı.

Sesli mesajın metnine ulaşan AFP’ye göre Anzarov ayrıca ‘bir şehit olarak ölmeye hazırlandığını’ vurguladı.

Anzarov, sesli mesajı video kaydı ile Instagram hesabında paylaştı

Anzarov, biri öğretmeni öldürdüğünü kabul eden, kesik başın fotoğrafını paylaştığı ve Rusça IŞİD'e atıfta bulunduğu, ikincisi de ‘kardeşlerinden şehit olmak için dua istediği’ iki paylaşım yaptı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve diğer üst düzey yetkililerin açıklamasına göre, bu son eylem, bugün ‘İslamcı terör’ ile mücadele için önlemleri, prosedürleri ve yasaları sıkılaştırmak isteyen hükümet ve Fransızlar için bir şok oldu.

Başsavcılık, dört günlük sorgulamanın ardından aralarında reşit olmayan iki öğrencinin de bulunduğu 7 kişiyi süreçle ilişkileri nedeniyle resmen suçladı.

Bu 7 kişi arasında, öğrencilere söz konusu karikatürleri gösterdiği için sosyal medyada öğretmen Samuel Paty aleyhine kampanya yürüten veli İbrahim Şanina ve hükümetin feshedilme emri verdiği Şeyh Ahmed Yasin grubunu kuran Abdulkerim Sefrivi yer aldı.

Sefrivi, Şanina’ya okul idaresine öğretmeni şikayete gittiğinde eşlik etti.

Öğrencinin babası olan Şanina’nın Anzarov’un kendisiyle iletişim kurduğunu kabul etmesi nedeniyle söz konusu bu iki kişi, resmi olarak terör eylemine katılmakla suçlanıyor.

Anzarov’a yardım etmekle suçlanan diğer üç gencin biri ona bıçak satın alırken eşlik etti.

Diğeri ise ona bir ateşli silah sağlamaya çalıştı ayrıca okulun bulunduğu bölgeye yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki evinden Anzarov’u arabayla aldı ve öğleden sonra okulun önüne götürdü.

Sanıklar arasında yer alan 14 ve 15 yaşlarındaki iki öğrencinin de, öğretmeni teşhis etmesine yardım etme karşılığında Anzarov’dan para aldığı ortaya çıktı.

Anzarov, cinayette önce gittiği okulda 350 euronun bir kısmını onlara başlangıçta, diğer kısmını da öğretmen o gün okuldan ayrıldıktan sonra verdi.

Ancak Anzarov, bu iki öğrenciye öğretmeni öldürme niyetinde olduğunu söylemedi. Sadece onu özür dilemeye zorlayacağını belirtti.

Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde dün öldürülen öğretmen için anma töreni gerçekleştirildi.

Macron burada yaptığı konuşmada, “Bizler, özgürlük ve Cumhuriyet için savaşacağız. Samuel Paty, Cumhuriyet ve özgürlüğün bir yüzü haline geldi” dedi.

Macron ayrıca özgürlükleri savunmaya devam edeceklerini ve karikatürlerden vazgeçmeyeceklerini de dile getirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren:

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU