Çiftçinin 25 metrelik ağaca tırmanarak topladığı, kilogramı 800 liradan satılan çam fıstığının hasadı başladı

Köylüler ölümü göze alarak çıktıkları çam ağaçlarından altın değerinde fıstık topluyor. 1 ton çam kozalağından 80 kilogram çam fıstığı çıkıyor. Fıstığın da kilogramı marketlerde 800 liradan alıcı buluyor

Fotoğraf: İHA

Halk arasında “dolmalık fıstık” olarak bilinen, bağışıklık sistemini güçlendirmekten cinsel isteksizliği önlemeye, kilo vermekten romatizmal ağrıları iyileştirmeye kadar birçok faydası olduğu düşünülen ve kilogramı 800 liradan satılan çam fıstıklarının hasadı başladı. 

Hasadın başladığı yerlerden biri de Bursa'nın Gemlik ilçesi Narlı köyü ve Yalova'nın Armutlu İlçesi Fıstıklı köyü arasındaki bölge. 
 

çam fıstığı iha
Fotoğraf: İHA


Orman Bölge Müdürlüğü'ne toplayacakları kadar fıstığın ücretini yatırdıktan sonra, ormanlara doğru yola çıkan köylülerin çalışma alanı ise boyları 5 ila 25 metreyi bulan çam fıstığı ağaçlarının tepesi. 

Ölümü göze alarak, ellerinde uzun sırıklarla ağaçlara tırmanan çiftçilerin, fıstık kozalaklarını satacağı fiyat ise kilogram başına 6 lira 50 kuruş. 
 

kozalak
Fotoğraf: İHA


Dört kozalak 1 kilogram ediyor ve bir köylü, günde günde 150 ila 500 kilogram çam fıstığı kozalağı toplayabiliyor. Bir kişinin bir sezonda topladığı kozalak ise ortalama 10 ton. 

Köylülerin sırık vuruşlarıyla ağaçlardan düşen fıstıkları, yere düştükten sonra bulmak da kolay değil. Uzun arayışlarla toplanan fıstıklar, çuvallarda biriktiriliyor. 
 

çam fıstığı iha
Fotoğraf: İHA


Toplanan çak fıstığı kozalakları işlenmek için fabrikaya gidiyor. Burada işlemlerden geçtikten sonra önce kozalaklarından ayrılan çam fıstıkları daha sonra kabukları kırılarak paketlenmeye hazır hale geliyor. 

Kozalak kabuğundan çıkartılan çam fıstıkları, kilosu toptan 400 liradan satılıyor. Marketlerde ise kilogram fiyatı 800 liradan alıcı buluyor. 

1 ton çam kozalağından 80 kilogram çam fıstığı çıkıyor. Bu işi ailece yapan köylüler bir kaç ay süren sezonda hatırı sayılır bir kazanç elde ediyor. 
 

çam fıstığı iha
Fotoğraf: İHA


Ürün değerli olunca dışarıdan hırsızlar da çam fıstıklarını toplamak için bölgeye akın ediyor. Çam fıstıklarını dışarıdan gelenlerden korumak isteyen köylüler ise iki tane bekçi ile bölgeyi korumaya almış durumda.

Fıstıklı Köyü muhtarı Mehmet Karasu, İHA’ya yaptığı açıklamada ”Bu yıl hasadı erken başlattık. Diğer bölgelerden çam fıstığı hasadını bitirenler bizim bölgeye çam fıstığı toplamaya geliyorlardı. 2 tane bekçi tutup nöbet başlattık. Bekçiler 1 ay boyunca ormanlarda çam fıstıklarını korudular. Bu bölge bizim köyümüzün merası” dedi.
 

kozalak iha
Fotoğraf: İHA


Fıstık hasadının meşekkatli olduğunu hatırlatan Karasu, “Her an ölümle karşı karşıyayız. Bir dalın kırılması ve ayağınız kayması demek kişide kalıcı hasarlara yol açabiliyor” açıklamasını yaptı ve ekledi: 

Bu ürünü atalarımız toplamış. Biz de devam ettiriyoruz. Bu iş çok tehlikeli her yıl en az 3 tane ağaçtan düşüp kolunu bacağını ve belini kıran oluyor. 
 

çam fıstığı iha
Fotoğraf: İHA


Çamın kozalaklarından yetişen, sert kabukları kırılarak elde edilen bir besin olan fıstığın besin değeri hayli yüksek. 

100 gram çam fıstığında ortalama 60 gram yağ, 14 gram protein, 597 mg potasyum, vitaminler ve mineraller yer alıyor.

 

İHA

DAHA FAZLA HABER OKU