Muğla’da yapılması planlanan 32 jeotermal elektrik santrali sahasının ihalesi, CHP'nin itirazları sonucu bir hafta içerisinde iptal edildi

7 Ekim’de Resmi Gazete’de duyurulan jeotermal elektrik santralleri için 28 arama ve 4 işletme ruhsatı verilmesi ihaleleri, CHP’nin itirazları sonrası iptal edildi

CHP Muğla Milletvekili Avukat Burak Erbay,  Muğla’nın farklı bölgelerinde 32 adet jeotermal elektrik santrali (JES) yapılmasını öngören ihalenin bugün iptal edildiğini açıkladı. 

7 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yer alan bilgiye göre 28 arama ve 4 işletme ruhsatı verilmesi ihaleleri, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından 26 Ekim’de gerçekleşecekti. 
 

Bodrum
Bodrum'da ihale edilmek istenen alanlar


Konuyu daha önce TBMM Genel Kurulu'na, daha sonra Çevre Komisyonu'na taşıyan Burak Erbay, Komisyon'da yaptığı açıklamada Bodrum'da Gökbel, Yalıkavak, Kızılhaç, Gündoğan, Türkbükü, Datça'da Emecik, Milas'ta Ören mevkileri gibi bölgelerde arama ve işletme ruhsatı ihalesi ilan edildiğini söylemişti. 

"Biz buraları korumaya çalışıyoruz. Birdenbire bir sabah baktık ki ihaleye çıkıldığını öğrendik" diyen Erbay, "Ne Bodrum Belediye Başkanı'nın ne Datça Belediye Başkanı'nın konuyla ilgili haberi var. Dalaman Çöğmen diye bir köyümüz var. Köyün muhtarının bile haberi yok. Kapalı kapılar arkasında nasıl hazırlandığı belli olmayan ihale yöntemi başlatılmış" ifadelerini kullandı. 
 

marmaris
Marmaris'te ihale edilmek istenen alanlar


Bölgeyle ilgili "jeotermal kaplıca yapılacak" açıklamasının yapıldığını söyleyen Erbay, "Velev ki kabul edelim enerjiyle ilgili değil kaplıca yapılacak olsun. İhaleyi alan firma buraya geldiğinde 1,5-2 kilometreye kadar derine inme hakkı var. Bulduğunda siz 'Hayır bunu enerji olarak kullanma' mı diyeceksiniz?. Daha sonra buranın sit derecesi düşürülecek ve otel inşasının önünü açacak" diye konuştu. 

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Erbay, TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirdikleri konuyu Komisyon’da da Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı’na ilettiklerini hatırlattı. 
 

dalaman
Dalaman'da ihale edilmek istenen alanlar


Jeotermal enerji santrallerinin yer altı sularını çekerek doğanın dengesini bozduğunu, tarımsal üretimi yok ettiğini ve çölleşmeye sebep olduğunu söyleyen Erbay, projenin yerel yöneticilere, muhtarlara ve milletvekillerine bilgi verilmeden yapılmak istendiğini savundu. “Mücadelemiz sonuç verdi” diyen Burak Erbay, şunları söyledi: 
 

Muğla uzun zamandır madenler, orman yangınları ve çıkarılan imar planları ile adeta katlediliyordu. Son olarak da jeotermal arama sahaları ile doğamıza yeni bir darbe vurulacaktı. Muğla’nın bağrına bir hançer daha saplanacaktı. Ancak Muğla halkı olarak, çevre derneklerimiz ve tüm Muğla örgütümüzle birlikte büyük bir mücadele ortaya koyduk.
 


Genel Başkan Yardımcımız sayın Ali Öztunç Muğla’ya gelerek bizzat yerinde incelemelerde bulunarak destek verdi mücadelemize. Hep birlikte Muğlamızın eşsiz doğal güzelliklerine sahip çıktık. Bu mücadelemiz sonucunda bugün Resmi gazetede yayınlanan yen bir ilanla bu projenin iptal edildiğini gördük. 


Muğla’ya yatırım yapılmasına asla karşı olmadıklarını aktaran Erbay, “Doğayla ve çevreyle uyumlu bütün projelere destek veririz. Ancak bu proje doğaya büyük zararlar verecekti. Ne olursa olsun, doğayı, çevreyi seven doğal güzelliklerimizin değerini bilen herkesle birlikte mücadele edeceğiz. Çünkü biz yarınlarımıza, çocuklarımıza doğal güzellikleriyle, koyları ve mavi deniziyle bir Muğla bırakmak istiyoruz. Bunun içinde sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi. 

 


Independent Türkçe 
 

DAHA FAZLA HABER OKU