İran medyası: ABD Başkanlık seçimleri öncesi Washington ile Tahran arasında "büyük tutuklu takası" anlaşması gündemde

İran'da yayın yapan bir gazete, Kasım ayındaki seçimlerden önce Trump yönetiminin, tutuklu takası ve dondurulmuş mal varlıklarının serbest bırakılması konusunda Tahran yönetimiyle anlaşma sağlamak istiyor

Fotoğraf: Reuters

İran'da yayın yapan Cada İran gazetesinin kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, ABD'deki başkanlık seçimleri öncesi Washington-Tahran arasında yeni bir tutuklu takası anlaşması gerçekleşebilir.

Kaynaklar, anlaşma kapsamında İran'ın 7 milyar dolar değerinde dondurulmuş mal varlıklarının serbest bırakılması da gündemde. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve geldiğinden bu yana yaptığı tutuklu takası anlaşmalarında mal varlıklarının serbest bırakılması konusunda anlaşma sağlanmamıştı.

Haberde, takas edilecek mahkumlar konusunda sosyal medya ve diğer medya kuruluşlarında aktarılan isimlerden önemli bir kısmının doğru olduğu bilgisi yer alıyor.

İsimlerin belli olduğu iddiası

Buna göre anlaşma kapsamında "çevre projeleri adı altında casusluk" suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Murad Tahbaz, "casusluk ve bilgi toplama" suçlamasıyla İran tarafından tutulan Seyamek Namazi ve İran asıllı ABD'li iş adamı Bakır Namazi'nin serbest bırakılacağı belirtiliyor.

Haberde ayrıca İsrail karşıtı eylemlerde bulundukları gerekçesiyle Tayland'da yakalanan 3 İranlının serbest bırakılmasının da gündeme geldiği aktarıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, eşcinsel çiftlerin serbest bırakılması için Tahran'a çağrıda bulunmuş, bu kişilerin tutukluluğunun devam etmesinin "ahlaki" olmadığını ifade etmişti.

 

İran merkezli gazetede, anlaşma öncesi Trump'ın "İran'la anlaşmanın yakın olduğuna" yönelik açıklaması da hatırlatıldı.

Haberin sonunda, İran'ın ABD başkanlık seçimleri konusunda fikir ayrılığına düşeceğini, Tahran'ın Biden yönetimiyle müzakerelerde rahat olacağı, Trump'ın seçim yenilgisinin neden olacağı "utancın tadını çıkaracağı" ifadeleri yer aldı.

ABD'de hapiste bulunan İranlı bilim insanı Mecid Tahiri'nin geçtiğimiz haziran ayında yapıaln anlaşma kapsamında serbest bırakılmasının ardından İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ABD ile yeni tutuklu takasına hazır olduklarını belirterek, "İran ile ABD arasında güvensizlik duvarı var. Ancak yeni tutuklu takası için imkan olursa biz buna hazırız. ABD'de tutuklu olanların özgür kalmalarını ve ülkelerine dönmelerini isteriz" açıklamasında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU