Gelecek Partisi: Koalisyon iktidarı, kurumları ve kuralları değersizleştirmekten vazgeçmeli

"Bireysel başvuru müessesesini işlemez kılacak yasal değişikliklere zemin hazırlamak olduğunun farkındayız"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu. (Fotoğraf: Gelecek Partisi)

Gelecek Partisi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Enis Berberoğlu hakkında hak ihlali kararı vermesine rağmen 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “tekrar yargılamaya gerek olmadığı” görüşünü savunmasına tepki gösterdi. Gelecek Partisi, AK Parti ve MHP’yi hedef alarak “Koalisyon iktidarı, kurumların ve kuralların değersizleştirilmesi çabalarından artık vazgeçmeli” açıklaması yaptı.

Gelecek Partisi’nin yazılı açıklamasında AYM’nin Berberoğlu hakkında verdiği kararın tartışmasız olduğu ifade ederken 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin anayasa ve yasayı ihlal ettiği belirtti.

Bu karar ile hukuk devleti, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi ile AYM’ye bireysel başvuru müessesinin büyük yara aldığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

Asıl konuşmamız gereken konular bunlar iken, eski Türkiye’nin kısır tartışmalarını hatırlatan  komplocu polemikler ile oyalanacak zamanımız yoktur. Suni ve içi boş bu tartışmaların öncelikle hedefinin yaşatılan açık hukuksuzluğu örtmek ve sonrasında da genelde Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini kısacak, özelde de vatandaşların son bir umut olarak başvurduğu hak arama yollarından “Bireysel başvuru müessesesini” işlemez kılacak yasal değişikliklere zemin hazırlamak olduğunun farkındayız.

“Koalisyon iktidarı, kurumların kuralların değersizleştirilmesi çabalarından artık vazgeçmelidir” denilen açıklama şöyle son buldu:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları evrensel standartlarda adalet, hukuk güvenliği, insan hak ve özgürlükleri ile demokratik hakları fazlası ile hak etmektedir. Gelecek Partisi olarak vatandaşlarımıza hak ettikleri, hayatın her alanında adalet ve demokratik bir hukuk devleti vadediyoruz.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, durdurulan MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada "gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası verilen ve milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine hükmetmişti.

Yüksek mahkeme, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vermişti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, dün Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına hükmetti. Kararda, Anayasa Mahkemesinin yerindelik denetimi yapamayacağı ve yetkisini aştığı ileri sürmüştü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU