AYM’den "Işıklar yanıyor" açıklaması: Kurumsal görüşümüzü yansıtmıyor

"Anayasal düzene karşı her türlü demokrasi dışı girişimi reddediyor ve demokratik hukuk devletinin yanında duruyoruz"

Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi (AYM), üye Engin Yıldırım’ın dün akşam paylaştığı “Işıklar yanıyor” mesajıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada Yıldırım’ın paylaşımın AYM’nin görüşünü yansıtmadığı belirtildi ve demokrasi dışı girişimlerin reddedildiği ifade edildi.

AYM’nin açıklaması şöyle:

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun bugün saat 14.00’de toplanması yönünde alınan karardan sonra yaşanan gelişmeler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır:

Anayasa Mahkemesi'nin herhangi bir üyesinin şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar Anayasa Mahkemesi'nin kurumsal görüşünü yansıtmaz. Anayasa Mahkemesi 15 Temmuz 2016 gecesi yaptığı basın açıklamasında ifade ettiği gibi anayasal düzene karşı her türlü demokrasi dışı girişimi reddetmekte ve demokratik hukuk devletinin yanında durmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, durdurulan MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada "gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası verilen ve milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine hükmetmişti.

Yüksek Mahkeme, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar vermişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, dün Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına hükmetti. Kararda, Anayasa Mahkemesinin yerindelik denetimi yapamayacağı ve yetkisini aştığı ileri sürüldü.

Bu gelişmelerin ardından gözler AYM'deyken üye Engin Yıldırım'dan hükümetin tepkisini çeken bir paylaşım gelmişti.

Bu paylaşımda yüksek mahkeme binasının fotoğrafına "Işıklar yanıyor" notu düşülmüştü. Bu not, hükümet tarafından "darbe iması yapılıyor" şeklinde yorumlanmıştı.

Öte yandan AYM bugün saat 14.00'te olağanüstü bir toplantı gerçekleştirecek. Toplantının ardından Berberoğlu kararıyla ilgili bir açıklama yapılması bekleniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU