Sancar: Halk bu sakil ve yalancı ekonomik yönetimden dolayı yoksullaşıyor

Sancar, HDP'nin kuruluş yıl dönümüne ilişkin 'Her türlü saldırı yöntemini devreye soktular, bizleri yok edeceklerini, boyun eğdireceklerini sandılar ama yanıldılar başaramadılar. Yürüyüşümüz devam ediyor" dedi

Mithat Sancar / Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başlayan Sancar, "O insanlara vahşice, acımasızca saldırıldı. Kimler saldırdı, kimlerin saldırdığını biliyoruz IŞİD canilerini biliyoruz ama o saldırıya neden olan şartları ve sonrasında neler yaşadığını hiç birimiz unutmadık. Bu iktidar, halkın hafızasız olduğunu sanıyor. O bombaların nasıl patladığını ardından kimlerin neler söylediğini 103 canı unutmadık unutmayacağız" dedi.

15 Ekim'in HDP'nin kuruluş yıl dönümü olduğunu hatırlatan Sincar, halklar, demokrasi ve barış için kurulan HDP'nin umudu, cesareti, mücadeleyi sürekli büyüten milyonlarca destekçisiyle bugünlere geldiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"AKP'ye ilk defa seçim yenilgisi yaşattık"

AK Parti'ye ilk defa seçim yenilgisi yaşattıklarını ve bunu hazmedemedikleri için saldırdıklarını kaydeden Sancar, "Yenilgiyi hazmedemediler, umudun bu kadar kararlılıkla yükseltilmesinden korktular. Her türlü saldırı yöntemini devreye soktular, bizleri yok edeceklerini, boyun eğdireceklerini sandılar. Ama yanıldılar başaramadılar. Yürüyüşümüz devam ediyor, sendelemedik yine çünkü davamızın haklılığına, yolumuzun güzelliğine, ufkumuzun zenginliğine güveniyoruz, inanıyoruz. O nedenle yürüyüşümüze aynı cesaret ve kararlılıkla devam ediyoruz, edeceğiz" diye konuştu.

31 Mart'ta da iktidarın ağır bir "tokat" yediğini söyleyen Eş Genel Başkan Sancar, "bu iktidara kaybettireceğiz" dedi.

"HDP kendi koruyacak güçlü bir halk desteğine sahiptir"

HDP’nin gücünü en iyi iktidarın bildiğini ifade eden Sancar'ın konuşmasında öne çıkanlar özetle şöyle:

HDP kendi koruyacak güçlü bir halk desteğine sahiptir. Dolayısıyla bizim kendimize güvenimiz haklılığımıza inancımız da tamdır. Çağrılarımız destek çağrıları değildir. Çağrılarımız birlikte yürüme hep birlikte mücadele etme çağrılarıdır. O nedenle bıkmadan usanmadan yineliyoruz; gelin demokratik cumhuriyeti birlikte inşa edelim. Sadece bize bırakırsanız biz direnişimizi sürdürürüz ama bu ülkede de bu iktidarın politikalarının yarattığı tahribatlar derinleşir.

"Halk bu yalancı ekonomik yönetimden dolayı yoksullaşıyor"

Ne diyordu Bakan Albayrak; 'Dolarla ne işiniz var? Biz dolara bakmıyoruz. Ben kuru önemsemiyorum' diyordu. Peki gerçekten doların bu ülkede yoksula, emekçiye etkisi yok mu? Kur artışının bir önemi yok mu? Nasıl yok. Bizim ekmek yaptığımız buğday bile ithal. Elbise yaptığımız pamuk, çorba yaptığımız mercimek bile ithal. Ve bunları dövizle alıyoruz. Döviz kurundaki her oynama üzerimizdeki elbiseden önümüzdeki çorbaya, ekmeğe kadar her şeyi daha pahalı hale getiriyor. Birileri kısa süreli kur oynamalarından büyük büyük rantlar koparıyor halk yoksullaşıyor. Halk kötü bu sakil bu yalancı ekonomik yönetimden dolayı yoksullaşıyor. Bu iktidar halka vadedecek bir şeyi kalmayınca savaşı, kutuplaşmayı, gerilimi çatışmayı öne çıkarıyor. Böylece itirazları da bastırabileceğini kendine yönelik rızayı yeniden üretebileceğini sanıyor. Ama bunda da yanılıyor.

"Savaş politikalarına karşı durulmadıkça ülkeye barış gelmez"

Bu iktidarın ayakta kalmak için dayandığı en temel politika savaş politikasıdır. İçeride ve dışarıda her alanda savaş naralarıyla fetih şiirleri ve destanlarıyla yürümeye çalışıyorlar ama her yerde fiyasko ile sonuçlanıyor bu yürüyüş. Biz tutup da o politikaları eleştirdiğimizde neyin ne olduğunu biliyorduk, bunu anlatmaya çalışıyorduk. Bu ülkede bu savaş politikalarına en kararlı şekilde karşı çıkmadıkça bu ülkeye demokrasi ve barışı getirmemiz çok zor.

"Rant alanı açılsın diye yakılan ormanları biliyoruz"

Orman yangınlarına ilişkin yalana da işaret etmem lazım. Bu iktidar doğaya, ekosisteme bakışının ne olduğunu biz biliyoruz. Şaibeli ihalelerle satılan yangın söndürme uçaklarını da biliyoruz. Güvenlik bahanesi ile Kürt illerinde yakılan binlerce hektar ormanın durumunu da biliyoruz. Günlerce haftalarca müdahale edilmeyen yangınları da biliyoruz. İmara açılsın diye, rant alanı açılsın diye çıkarılan yangınları, maden sahası için yakılan ormanları biliyoruz. Rant için veya ihmalden veya kasıtlı olarak yangınları hedef alan her türlü davranışı olayı en başta HDP reddeder. Biz bu iktidarın inşaata otellere başka işletmelere yer açmak için yangınların önünü nasıl açtığını ve üzerini nasıl örttüğünü biliyoruz. Ama buna karşı mücadeleyi en kararlı biçimde devam ettireceğiz.

"Yalana karşı hakikatı savunmaya devam edeceğiz"

Herkese hep birlikte burada bir kez daha yan yana durmaya çağırıyorum. Bu iktidarın yalanları ve çeşitli algı oyunları ile HDP'den Kürtlerden uzak durmak sadece bu iktidara yarar. HDP de Kürtler de haysiyet, adalet, özgürlük ve demokrasi için mücadele etmekten bir an bile geri durmazlar ama biz bütün bunları ülkenin tamamı için istiyoruz. O nedenle birlikte yürüyelim diyoruz. Yalana karşı hakikati savunmaya devam edeceğiz. Talana karşı adaleti yasaklara karşı özgürlüğü savunmaya devam edeceğiz. Savaşa karşı barışı savunmaya devam edeceğiz. İlle de mücadele, ille de cesaret.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU