Reuters duyurdu: Türkiye ABD Konsolosluğu’ndan bir kişiye daha dava açtı

Ajansın edindiği mahkeme iddianamesine göre ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nda çalışan güvenlik görevlisi Nazmi Mete Cantürk ile eşi ve kızı "Gülen oluşumuna üye olmakla" suçlanıyor

Fotoğraf: AA

Reuters’ın geçtiği haberde, ABD'nin İstanbul Konsolosluğu'nda güvenlik görevlisi olarak görev yapan Nazmi Mete Cantürk, eşi ve kızı hakkında savcılığın 'silahlı terör örgütüne üyelik' suçlamasıyla iddianame hazırlandığı, iddianamenin 8 Mart'ta tamamlandığı ancak kamuoyuyla paylaşılmadığı belirtildi.

Sözkonusu iddianamede Cantürk'ün çok sayıda FETÖ mensubuyla iletişim halinde olduğu ve 'elde edilen kanıtların, şüphelinin FETÖ talimatları doğrultusunda faaliyetlerde bulunduğuna işaret ettiği' dile getirildi.

Bu suçlamaların Cantürk, eşi ve kızı tarafından reddedildiği de iddianamede yer aldı.

Haberde İstanbul Başsavcılığı ve Cantürk'ün avukatlarının yorum yapmadığı belirtilirken Amerikan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcünün Cantürk'ün 30 yıllık kariyeri boyunca herhangi bir yasadışı aktivitede bulunduğuna dair güvenilir bir kanıt görülmediğini belirttiği vurgulandı.

Sözcü, Cantürk'ün görevi gereği bir çok Türk kamu ve güvenlik yetkilisiyle görüşmüş olabileceğinin altını çizerek konuyla ilgili endişelerinin bir çok defa Türk yetkililere aktarıldığını belirtti.

Reuters'ın edindiği soruşturma tutanağına göre Cantürk, Ocak 2018'de İstanbul emniyetince sorgulanmış, ardından ev hapsine konulmuştu. 22 Mart tarihli söz konusu tutanakta ilk duruşmanın 25 Haziran'da yapılacağı belirtilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki konsolosluk çalışanı daha yargılanıyor

ABD Konsolosluğunda çalışan iki Türk vatandaşı daha 2017 yılında terör ve casusluk suçlamasıyla tutuklanmıştı. Tutuklamaların ardından ABD'nin geçici vize başvurularını dondurmasına karşılık olarak Türkiye de aynı kararı Amerikan vatandaşları için almıştı.

28 Mart'ta İstanbul Başkonsolosluğu'nda tercüman olarak çalışan Metin Topuz'un tutukluluk halinin devamına karar verilirken yine tercüman olan diğer tutuklu Hamza Uluçay 4,5 yıl hapis cezası verilerek tahliye edilmişti.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU