Af Örgütü: Myanmar ordusu Arakan'da köyleri yakıp sivilleri öldürüyor

Örgüt, durumun Uluslararası Ceza Mahkemesine sevk edilmesini istedi

Myanmar'ın Arakan eyaletindeki silahlı adamlar (AFP)

Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna göre ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde iç çatışma tırmanmaya devam ederken Myanmar ordusu köyleri ateşe verdi ve sivilleri katletti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örgüt, devlete bağlı birliklerin yerleşim yerlerindeki onlarca kişiyi bombardımanla öldürdüğünü, kırsaldaki ev ve iş yerlerinin de yakılarak yerle bir edildiğini aktardı.

Dinmek bilmeyen dehşet, eyalet için daha fazla özerklik talep eden ve etnik Arakanlılardan oluşan milis grubu Arakan Ordusu'yla hükümet güçleri arasındaki büyük çatışmanın patlak vermesinden neredeyse iki yıl sonra başladı.

Uluslararası Af Örgütü, hükümete bağlı askerlerin uyguladığı zulümlere dair kanıtlar sunduktan sonra, BM Güvenlik Konseyi'ni Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde durumu ele almaya çağırdı.

Grubun kampanyalardan sorumlu bölge direktörü yardımcısı Ming Yu Hah şunları söyledi:

Çatışmanın dinmesine dair hiçbir işaret yok ve siviller ceremesini çekmeye devam ediyor.
Myanmar ordusunun sivillerin çektiği acıyı tamamen hiçe sayması, gün geçtikçe daha da arsızca yapılıyor ve daha şoke edici oluyor. BM Güvenlik Konseyi, Myanmar'daki durumu acilen Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk etmelidir.
Uluslararası toplum bir an önce Arakan Eyaleti'ndeki durumla ilgili alarm zillerini çalmalı. Aksi takdirde sonrasında, bir kez daha, neden harekete geçmediği sorusuyla yüzleşmek zorunda kalacak.

Yu Hah, Arakan Eyaleti'nin içinden alınan videolar, fotoğraflar ve ilk elden tanıklıkların yanı sıra uydu görüntüleri ve yerel insan hakları gruplarından alınan bilgilerin toplanan kanıtlar arasında olduğunu sözlerine ekledi.

Örgütün gün yüzüne çıkardığı bir olayda, yakınlardaki bir askeri üssün ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği bombardıman sonucunda Myebon beldesindeki Nyaung Kan köyünde 7 yaşındaki iki kız çocuğunun da aralarında olduğu 5 kişi öldürüldü. On kişi de yaralandı.

Hükümet güçlerinin askeri araçlara düzenlenen saldırılara karşı misilleme olduğunu söylediği başka bir olayda, Kyauktaw beldesine bağlı Hpa Yar Paung köyü askerler tarafından yakıldı ve iki erkek vurularak öldürüldü.

Uluslararası Af Örgütü ayrıca uydu görüntüleri üzerinde yapılan analizin bölgedeki 120 kadar yapının yakılarak yerle bir edildiğini gösterdiğini söyledi.

Örgüt, Aralık 2018'de canlanan isyanın başından bu yana bilindiği kadarıyla en az 289 kişinin öldürüldüğünü tahmin ediyor.

Ne var ki gerçek rakam, neredeyse kesin bir şekilde çok daha yüksek ve yaygın beklenti çok daha kötüye gitmesi yönünde.

Uluslararası çatışma çözümünde uzmanlaşan Kriz Grubu (Crisis Group) bu yıl yayımladığı bir raporda şunları kaydetmişti:

Her iki tarafta da önemli can kaybı olmasına rağmen, Myanmar ordusu Tatmadaw'ın Arakan Ordusu'nu yıprattığına veya eylem kabiliyetini azalttığına dair hiçbir işaret yok. Ancak Arakan Ordusu'nun daha fazla siyasi özerklik hedefine savaş alanında ulaşabileceğine inanmak için de hiçbir sebep bulunmuyor.
Siviller ağır bedel ödüyor, çapraz ateşte kalıyor veya hedef alınıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU