Şeref Oğuz: Doların üzerinde “Güvenimiz Allah’adır” yazar; Küçümsenmeyecek bir kesim, güvenini dolara bağlamış durumda

Döviz tevdiat hesaplarının 217,8 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyleyen ekonomi yazarı Şeref Oğuz, “Liranın ölüm salâsını duyar gibiyim. Bizde bu dolar obezitesi varken, paramızı pula çevirmenin cezasını, hiper enflasyonla ödeyebiliriz” dedi

Fotoğraf: Shutterstock

Dünya Gazetesi yazarı Şeref Oğuz, 7 lira 95 kuruş seviyesine kadar çıkan dolar/TL kuruna bugünkü köşesinde yer verdi. 

“Dolar rallisini kimler alkışlıyor?” başlıklı yazısına “Siz sanıyor musunuz ki doların tırmanışından herkes kaygılı? Ne yazık ki değil. Hatta 9’a merdiven dayayan doların rallisini alkışlayanlarımız dahi var” ifadeleriyle başlayan Oğuz, döviz tevdiat hesaplarının 217,8 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi. 

“Doların üzerinde ‘Güvenimiz Allah’adır’ (In God We Trust) yazar. Bizim de küçümsenmeyecek bir kesimimiz; güvenini dolara bağlamış durumda ve doların 10 liraya koşmasından kaygılı değiller” diyen Oğuz, kendisinin kaygılı olduğunu belirterek “Liranın ölüm salâsını duyar gibiyim. Bizde bu dolar obezitesi varken, paramızı pula çevirmenin cezasını, hiper enflasyonla ödeyebiliriz. Olmaz diyenlere kayıp yıllar 1990’ları hatırlatırım” ifadelerini kullandı. Oğuz yazısına şöyle devam etti: 
 

Dolarizasyon tribününe bakıyoruz. Kimleri görüyoruz, sıralayalım

1-“Param kuzu kuzu dolarda yatıyor, her sabah lira değerine bakıp seviniyorum” diyenler.

2- “İthalat pahalanıyor ve ithalata bağımlılığımız azalıyor” diyenler.

3- “Dolardan bize ne, maaşımı dolarla almıyorum” diyenler.

4- “Ne güzel, cari açık kapanıyor” diyenler.

5- “Çıkarsa çıksın, biz içeride üretiriz” diyenler.

6- “İhracatta kur avantajı yakaladık” diyen bazı turizmci ve ihracatçılar.

7- “Dolar isterse 100 lira olsun, kimse bizi yıkamaz” diyenler.


Şeref Oğuz, dolar rallisini kaygıyla izleyenler için “Onlar, sezi az çıkan milyonlar” ifadesini kullandı ve şöyle devam etti: 

Bir örneği yerli ve milli domatesten vereyim; Tohum dolarla, traktör dolarla, mazot dolarla, pulluk dolarla, çapa dolarla, ilaç dolarla, gübre dolarla, hasat makinesi dolarla, soğuk hava yazılımı dolarla, lojistik dolarla, kamyon yakıtı dolarla, plastik kasası dolarla… Misal tuşladığım bu cihazdan gözüme çarpan pek çok şey dolarla… 

 

Dünya 

DAHA FAZLA HABER OKU