Anthony Burgess’in Otomatik Portakal romanının devamı bulundu

Burgess'in arşivinde bulunan el yazması; yazarın suça, cezaya ve görsel kültürün kötü etkilerine dair fikirlerini güçlendiriyor

Anthony Burgess’in arşivinde, Otomatik Portakal (A Clockwork Orange) romanının devamı bulundu.

BBC’ye göre, daha önce hiç görülmemiş olan A Clockwork Condition (Otomatik Durum) adlı el yazması, yazarın 1962’de yayımlanan romanında işlenen temaları derinleştiriyor. Ayrıca söz konusu parça, yarı otobiyografik, yarı da felsefi bir metin olarak nitelendirilebilir.

Yazma, Burgess’in Roma yakınlarındaki Bracciano'da yer alan evinde sakladığı bir tomar kağıdın arasında bulundu. Ev, yazarın 1993’te ölmesinin ardından satılmış, arşiv de Uluslararası Anthony Burgess Vakfı tarafından korunmak üzere Manchester’a taşınmıştı.

 

 

Burgess, Otomatik Portakal’ı, “modern insanın durumuna dair temel felsefi bir çalışma” olarak nitelemiş ve medyanın, sinema ile televizyonun insan üzerindeki etkilerinden endişe duyduğunu dile getirmişti.

Ancak roman, ironik olarak, 1971’de aynı adla sinemaya uyarlanmıştı. Stanley Kubrick’in yönetmen koltuğuna oturduğu, şiddet bağımlısı bir gencin hikayesini anlatan film, izleyicilere örnek teşkil ettiği gerekçesiyle İngiltere’deki yerel otoriteler tarafından yasaklanmıştı.

Uluslararası Anthony Burgess Vakfı’nın yöneticisi Profesör Andrew Biswell, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“A Clockwork Condition, Burgess’le Kubrick’i çevreleyen çelişkili tartışmaya da ışık tutuyor. Daha önce hiç görülmemiş olan bu yazma, Burgess’in ünlü eserini bir bağlama oturtuyor; yazarın suça, cezaya ve görsel kültürün kötü etkilerine dair fikirlerini güçlendiriyor.”


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU