Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’den Minsk Grubu’na yanıt: 30 yıl daha bekleyecek vaktimiz yok, sorun şimdi çözülmelidir

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, AGİT Minsk Grubu’nun 28 yıldır çözüm getirmeyen çalışmalarını eleştirdi. Alivey, "30 yıl daha bekleyecek vaktimiz yok. Sorun şimdi çözülmelidir” dedi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev / Fotoğraf: AA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, El Cezire kanalına, Azerbaycan ordusunun topraklarını işgalden kurtarmak için başlattığı operasyonu değerlendirdi. 

Dağlık Karabağ sorununun çözülmemesinin başlıca nedeninin Ermenistan'ın barıştan yana olmayan tavrı olduğunu savunan Aliyev,  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin işgale kayıtsız şartsız son verilmesi gerektiği yönündeki 4 kararının Erivan yönetimince hiçe sayıldığını hatırlattı. 

Çözüm sürecini yürüten AGİT Minsk Grubu’nun 28 yıldır hiçbir sonuç elde edemediğini ifade eden Aliyev şunları söyledi:

Biz, 'durun, çalışacağız, müzakere yürüteceğiz, yardım edeceğiz" gibi beyanları dinleyecek durumda değiliz. Bunları defalarca duyduk. 30 yıl daha bekleyecek vaktimiz yok. Sorun şimdi çözülmelidir.

Müzakere çağrısı yaptı

AGİT Minsk Grubu, 1 Ekim’de çatışmalarla ilgili bir bildiri yayımladı. ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kabul ettiği bildiride şu ifadelere yer verildi:,

Ermenistan ve Azerbaycan yönetimini, AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının desteğiyle herhangi bir şart koşmadan durumun çözümüne ilişkin müzakereleri yeniden başlatma konusunda sorumluluk üstlenmeye çağırıyoruz.

Liderler, çözümün adresi olarak AGİT Minsk Grubu olduğunu ileri sürdü. 

28 yıldır devam eden müzakere sürecinde çözüm üretemedi

AGİT Minsk Grubu, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ı işgal etmesiyle başlayan krize barışçıl bir çözüm bulmak amacıyla 1992'de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nca kuruldu. 

6 Aralık 1994'ten bu yana Minsk Grubunun eş başkanlıklarını ABD, Fransa ve Rusya yürütüyor.

 Kurulduğu günden bugüne kadar birçok girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemeyen Minsk Grubu, sadece Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanları ve dışişleri bakanlarının görüşmesini organize eden yapı hüviyetinde oldu.

Süreçte yer alan ABD, Fransa ve Rusya'nın tarafsızlığı da sık sık eleştirilerin hedefinde yer aldı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU