ABD Temsilciler Meclisi 2,2 trilyon dolarlık teşvik paketini onayladı… Paketteki 8 önemli madde hangileri?

ABD’de Temsilciler Meclisi ve Senato, marttan bu yana verilecek ikinci büyük teşvik paketi için temmuzdan bu yana pazarlıkta. Demokratların onayladığı 2,2 trilyon dolarlık pakete karşılık Cumhuriyetçiler 1,6 trilyon dolarlık teşvik planlıyor

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 1 Ekim'deki basın toplantısı/ Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump’ın 27 Mart’ta imzaladığı 2 trilyon dolarlık ilk teşvik paketinin ardından pazarlığı haftalardır devam eden ikinci bir teşvik paketinde sona yaklaşılıyor. 

Önceki teşvik paketine “çalışanı değil işvereni koruyor” diyerek karşı çıkan Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde, 2,2 trilyon dolarlık yeni paket 214’e 207 oyla kabul edildi. 

Ancak paketin Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’dan geçme ihtimali düşük. Zira, Senato’daki Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell, daha önce yaptığı açıklamada, yardım paketinde ortaya konulan taleplerin çok yüksek olduğunu söylemişti. 

Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği yeni paketin detayları şu şekilde: 

1. Bir önceki paketle birlikte verilmeye başlanan haftalık 600 dolarlık işsizlik maaşı ocağa kadar devam edecek

2. Birçok Amerikalıya 1200 dolar nakit desteği ikinci kez verilecek

3. Federal ve yerel yönetimleri yıllık 436 milyar dolar yardım

4. En fazla zarar gören iş kolları ve endüstriler için Maaş Koruma Programı devam ettirilecek

5. Havayolu şirketlerine maaş maliyetlerini karşılamaları için tekrar 25 milyar dolar ödencek

6. Kovid-19 testleri ve takibi için 75 milyar dolar harcanacak. 

7. 225 milyar dolar eğitim, 57 milyar dolar çocuk bakımı için ayrılacak.

8. Kira ve mortgage ödemeleri için milyarlarca doları bulan yardım yapılacak. 

Cumhuriyetçiler, eğitime ve yerel yönetimlere daha az para ayırmak istiyor 

Temmuzun üçüncü haftası başlayan teşvik paketi görüşmelerinde son olarak ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi bir görüşme gerçekleştirmişti. İkili görüşmeden bir anlaşma çıkmasa da görüşmelerin sürdürüleceği belirtilmişti. 

Pelosi, 30 Eylül’de gazetecilere yaptığı açıklamada yardım paketi üzerinde bu hafta bir anlaşmaya varılma ihtimali konusun “umutlu" olduğunu söylemişti. 

Mnuchin ise NBC’ye verdiği röportajda 1,6 trilyon dolarlık teklif vermeyi planladıklarını açıklamıştı. Söz konusu paket, 250 milyar dolarlık federal ve yerel yönetimlere desteği, 400 dolarlık haftalık işsizlik maaşını, eğitime ayrılacak 150 milyar doları, Kovid-19 testleri ve takibi için 75 milyar doları ve 60 milyar dolarlık kira ve mortgage desteğini içeriyor. 

Her gün 10 binlerce yeni Kovid-19 vakası açıklayan ABD, 7,2 milyon vaka ve 207 bin ölümle pandeminin esas merkezi konumunda. 

Havacılık sektöründen perakendeye kadar birçok önemli marka binlerce çalışanını işten çıkarma ya da ücretsiz izne tâbi tutma kararı aldı. Zira, ABD yönetiminin martta açıkladığı haftada 600 dolar nakit desteği, borçların ertlenmesi, işten çıkarmaların yasaklanması gibi uygulamaların süresi 1 Ekim itibariyle sona erdi. 

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU