Dolardaki yükseliş frenlenemiyor

Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tutmasının ardından Dolar/TL kuru 5,98 sınırına geldi

Fotoğraf: Pixabay

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak, yüzde 24 seviyesinde tuttu ancak dolardaki yükselişin önüne geçemedi. 

Karardan önce 5,90 seviyesinde seyreden Dolar/TL kuru, yüzde 1,7'nin üzerinde yükselişle 5,9795 seviyesini gördü. 

Ekonomistlere göre Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından yaptığı yazılı açıklamada, bir önceki metinde yer alan "İhtiyaç duyurulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilir" ibaresini çıkarması, gelecek dönemdeki bir faiz indirimi sinyali olarak algılandı. 

Commerzbank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose, yayınladığı yazılı açıklamada "Metinden ek parasal sıkılaşma ifadesinin çıkması ile birlikte dolar/TL nerdeyse 6 seviyesine çıktı. Bunun bir politika hatası olacağını söylüyorduk zaten. Londra’daki swap piyasasındaki hareket sorunu çözmedi" ifadesini kullandı. 

"Enflasyon tahminin bile değişmesi gerekebilir. Hala bir faiz indirimi beklenmesini anlamış değilim" diyen Ghose "Benim için görünüşe göre Türk Lirası için faiz artırımı veya farklı bir parasal sıkılaşma formu gerekiyor" değerlendirmesini yaptı. 

Reuters'ın Merkez Bankası kararıyla ilgili düzenlediği ve 19 kurumun katıldığı ankete göre TCMB'nin ilk faiz indirimini ne zaman yapacağı beklentileri de farklılık gösteriyor. Soruya yanıt veren 10 kurumdan dördü temmuzda, üçü haziran, biri eylülde, biri ekimde, biri ise 2020'de faiz indirimi bekliyor. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise yerel seçimler sonrası Türkiye değerlendirmesinde, önümüzdeki aylarda Merkez Bankası'nın politika gevşemesi için çok az alanı olduğu görüşünü dile getirdi.

Kuruluş, İstanbul'da muhalefetin seçimi önde tamamlamasının ardından Türkiye'de seçimlerin daha fazla siyasi belirsizliğe neden olduğunu ifade ederek “Döviz rezervlerinde düşüş ve ekonomide yönetim zafiyeti endişesi TL'de zayıflamaya neden oluyor” dedi. 

Fitch, Merkez Bankası'ndan bu yıl içinde 400 baz puan faiz indirimi beklediklerini vurguladı.

Merkez Bankası'nın faiz kararının yankılarının yanı sıra, ABD'nin Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelere İran'dan petrol ithalatı muafiyetini kaldırması, petrol fiyatlarındaki yükseliş, ABD ile yaşanan S-400 krizi, Merkez Bankası'nın rezervlerine dair endişeler, seçim belirsizliğinin henüz sona ermemesi de gündemde. 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU