Ocasio-Cortez "beyaz üstünlük yanlısı" dediği Trump'a yüklendi: Bu, kapımıza dayanmış faşizmdir

Başkan söz konusu nefret grubunu kınamak yerine onlara "kenara çekilip beklemelerini" söylemişti

Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Ocasio-Cortez, ABD Başkanı Trump'ın münazarada sergilediği duruşa tepki gösterdi (AFP)

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez salı gecesi gerçekleşen münazaranın ardından Twitter'da Donald Trump'a dair düşüncelerini paylaşarak sözünü sakınmadan eleştiriler yöneltti.

Ocasio-Cortez, "Donald Trump beyaz üstünlük yanlısı" diye yazdı.

Ocasio-Cortez emarelerin hep ortada olmasına rağmen, geçmişte Başkan'ı beyaz ırkın üstünlüğünü savunanlara sempati duymakla suçlayan herkesin dışlandığını söyledi.

İnsanlar uzun zamandır bu meseleye dair uyarılarda bulunuyordu. Onlarla alay edildi, abarttıkları ve radikal oldukları söylendi. Yanıldıkları için değil, sadece bazıları ülkemizin beyaz ırkın üstünlüğünü savunan birini başkan seçtiğini kabul edemediği için böyle oldu.

Bu, kapımıza dayanmış faşizmdir.

AOC bu yorumları, münazaranın moderatörü Chris Wallace'ın Trump'a beyaz ırkın üstünlüğünü savunanları ve milis grupları kınayıp kınamadığını sorduğunu gösteren bir video klibi retweet ederek paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Videoda Trump bu soruya, şiddetin tırmanmasını Siyahilerin Hayatı Önemlidir hareketi ve antifaşistler gibi solcu aktivistlere mal etmeye çalışarak cevap veriyor. Trump ayrıca, Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi (SPLC) tarafından nefret grubu olarak tanımlanan ve sol görüşlü mitinglerde şiddeti körükleyen Proud Boys adlı gruba "kenara çekilip beklemelerini" söylüyor.

Ocasio-Cortez salı gecesi öncesinde de Başkan'ın esasında ırkçı görüşlere sahip olduğuna dair açıklamalar yapmıştı.

2019'da katıldığı 60 Minutes programında Ocasio-Cortez'e "Başkan Trump'ın ırkçı olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusu yöneltilmişti.

Ocasio-Cortez tereddüt etmeden yanıtlamıştı:

Evet. Evet. Hiç şüphesiz.

Trump görev dönemi boyunca kendisini beyaz ırkın üstünlüğü ideolojisinden uzak tutmayı başaramadı. Kısa süre önce Ku Klux Klan'ı terör örgütü olarak niteleyen bir kararname imzalamış olsa da bunu ancak Antifa'yı da terör örgütü olarak adlandırarak yaptı.
 


Trump, Charlottesville'de beyaz muhafazakarların meşalelerle yürüyerek "Yerimizi Yahudiler almayacak" sloganları attığı ve solcu aktivist Heather Heyer'ın sağcı bir protestocunun elinde ölmesiyle sonuçlanan "Sağı Birleştir" (Unite the Right) mitingi sırasında "her iki tarafta da iyi insanların" olduğunu söyleyerek halka güvence vermişti.

Trump'ın münazarada yaptığı açıklamalardan bir internet mimi oluşturan Proud Boys'un bazı üyeleriyse, görünüşe bakılırsa Başkan'ın verdiği yanıtı kendi faaliyetlerinin onaylanması olarak yorumladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU