Tutuklu ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı İstinaf Mahkemesi’ne başvurdu

Kozağaçlı İstinaf Mahkemesi’ne sunduğu dilekçede hakkındaki 11 yıl 3 aylık hapis cezasının kaldırılması için sayısız gerekçe olduğunu savundu

Avukat Selçuk Kozağaçlı / Fotoğraf: AA

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında verilen 11 yıl 3 aylık hapis cezasını cezaevinden temyiz etti.

“Sözde yargısal hüküm”

Avukat Kozağaçlı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne (İstinaf Mahkemesi) gönderilmek üzere verdiği dilekçede “Karara itiraz ediyorum” dedi.

Dilekçede Böyle bir sözde yargısal hükmün ortadan kaldırılması için sayısız gerekçenin dayanaklarıyla birlikte orada olduğunu biliyorum. Bana dosyaya baktırmadığınıza göre sizlerin onları benim için de bulmanızı umuyorum” ifadelerini kullandı.
 

 

İtiraz (temyiz) dilekçesini cezaevinden el yazısıyla hazırlayarak gönderen Kozağaçlı, Silivri Cezaevi’ndeki şartlardan da şikayet etti.

Kozağaçlı “Yargılandığım süre boyunca hapishanede 12 metrekarelik bir hücrede tutuldum. Dava dosyası kağıda basılmış olarak bana hiç verilmedi. 30 bin sayfayı bulan büyüklüğü nedeniyle, verilseydi de fiziksel açıdan hücreye sığma ihtimali yoktu” dedi.

“Avukatlarımın bu kararın bozulmasını gerektiren en az 10 tane gerekçe sunacağını tahmin ediyorum. 11’inci gerekçeyi sunmak da bana kalmış olsun” diyen Kozağaçlı, itiraz dilekçesini Porto Riko asıllı Amerikalı şair Martin Espada’ya ait, “On birinci gerekçe” adlı şiiriyle bitirdi. Tutuklu avukat Selçuk Kozağaçlı’nın avukatı Hasan Fehmi Demir, tüm müvekkilleri adına temyiz itirazını önümüzdeki günlerde yapacaklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

ÇHD üyesi avukatlar, 12 Eylül 2017’de bürolarına yapılan polis baskının ardından gözaltına alındı, 20 Eylül’de tutuklandı. Selçuk Kozağaçlı da 13 Kasım 2017’de tutuklandı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Eylül 2018’de görülen duruşmada tutuklu avukatlar Ahmet Mandacı, Aycan Çiçek, Ayşegül Çağatay, Aytaç Ünsal, Barkın Timtik, Behiç Aşçı, Didem Baydar Ünsal, Ebru Timtik, Engin Gökoğlu, Naciye Demir, Özgür Yılmaz, Selçuk Kozağaçlı, Süleyman Gökten, Şükriye Erden, Yağmur Ererken, Yaprak Türkmen, Zehra Özdemir’in tahliyesine hükmetti.

Avukatlar hakkında savcının tahliye kararlarına yaptığı itiraz üzerine 3 gün sonra yeniden tutuklama kararı verildi ve sanıkların büyük bölümü yeniden tutuklanarak cezaevine konuldu.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi 20 Mart 2019'da ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da aralarında bulunduğu 19 avukatın "silahlı örgüt yöneticiliği, örgüt üyeliği, yardım ve yataklık" suçlamasıyla yargılandıkları davada mahkumiyet kararı verdi.

Mahkeme 17 avukata 3 yıl 1 ay ile 18 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezasına hükmetti. Kozağaçlı hakkında da 11 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU