Albayrak'ın "salgında alınan finansal tedbirler kademeli olarak kaldırılacak" açıklamasından sonra ilk hamle

Mayıs ayında uygulamaya sokulduktan yaklaşık 10 gün sonra oranı da artırılan Banka Sigorta ve Muameleleri Vergisi, tekrar yüzde 1'den binde 2'ye düşürüldü. Söz konusu vergi döviz ve altın satışlarında ödeniyordu

Fotoğraf: AP

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dün Yeni Ekonomi Programı'nı açıklarken üzerinde durdurduğu, salgın sürecine özgü devreye alınan finansal tedbirlerin "Yeni Dengelenme" döneminde kademeli olarak kaldırılması Banka Sigorta ve Muameleleri Vergisi (BSMV) ile başladı. 

Kambiyo satış muamelelerinde 24 Mayıs 2020'den bu yana yüzde 1 olarak uygulanan BSMV, yeniden binde 2 olarak belirlendi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre döviz ve altın işlemelerinde vergi oranı bugünden itibaren binde 2 olarak uygulanacak.

Albayrak, dünkü sunumunda "Normalleşme adımları önümüzdeki günlerde de haftalarda da devam edecek, hem finansal istikrarımıza hem de makroekonomik hedeflerimize katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullanmıştı. 

Ne olmuştu?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), gerçek ve tüzel kişilerin günlük 100 gram ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine 21 Mayıs'ta karar vermişti. 

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, vadesiz veya yatırım hesabından yapılan altın ve gümüşün de aralarında bulunduğu kıymetli maden alımlarının artık kambiyo işlemi kapsamına alınacağı belirtilmişti. Söz konusu vergi altın alım-satım işlemlerinde binde 2 oranında belirlenmişti.

24 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan diğer bir karara göre döviz ve altının kambiyo işlemlerindeki BSMV oranı binde 2'den yüzde 1'e artırıldı.

Bir yıl önce dövize de getirilmişti 

1998'de getirilen ancak 2008'de yürürlükten kaldırılan kambiyo vergisi Resmi Gazete'nin 15 Mayıs 2019 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla geri gelmişti.
Kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1 vergi alınmasına karar kılınmış, yani, döviz almak isteyen biri vergi ödeme zorunluluğu gelmişti. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU