70 bin dolarlık kuaför masrafı ve büyük kayıplar: Trump hakkındaki bomba haberde yer alan 6 kilit bulgu

Trump pazar günü rapor hakkındaki sorulara öfkelenerek "Bunlar yalan haber. Tamamen yalan haber" karşılığını verdi

Trump vergi beyannamelerine dair iddiaları "yalan haber" diyerek reddetti (Reuters)

Donald Trump, modern zamanlarda vergi beyannamelerini kamuya açıklamayan tek başkan.

Bunun nedenini artık biliyor olabiliriz.

Kapsamlı bir araştırmanın ardından New York Times (NYT) tarafından yayımlanan ve gündeme bomba gibi düşen 10 bin kelimelik rapor, iş zekasıyla gurur duyan Trump'ın çok cüzi bir miktarda vergi ödediğini iddia ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteye göre 2016'daki sürpriz seçim zaferiyle Trump Tower'dan Beyaz Saray'a geçen emlak imparatoru, son 15 yılın 10 yılında hiçbir federal gelir vergisi ödemedi ve seçildiği yıl yalnızca 750 dolar vergi (yaklaşık 5 bin 800 TL) ödedi.

Trump söz konusu raporu pazar günü öfkeyle karşılayarak olumsuz haberlere dair bilindik itirazını dile getirdi ve "Bunlar yalan haber. Tamamen yalan haber" dedi.

Trump'ın salı günü Joe Biden'la yapacağı münazaradan sadece bir gün önce ortaya çıkarak başkanlık yarışını etkileme ihtimali taşıyan soruşturmanın kilit noktalarından bazıları şunlar:

Çok küçük bir vergi makbuzu var

NYT'ye göre 2016 ve 2017'de Trump federal gelir vergisi olarak sadece 750 dolar (yaklaşık 5 bin 800 TL) ödedi. Trump son 15 yılın 10 yıllık bölümünde hiç federal gelir vergisi ödemedi. Trump yüz milyonlarca dolar gelir bildirmesine rağmen ticari çıkarlarının genelinde ağır kayıplar olduğunu belirterek vergi hesabını etkili bir şekilde temizledi.

Mali kayıpları çok büyük

NYT'nin bildirdiğine göre Trump'ın en önemli gayrimenkul varlıklarından bazıları kâr bile getirmiyor. Trump 2000'den bu yana golf sahalarında 315 milyon dolardan (yaklaşık 2,4 milyar TL) fazla zarar ettiğini, bunun çoğunun Miami yakınlarındaki Trump National Doral'da gerçekleştiğini bildirdi. 2016'da Washington'ın merkezinde açtığı oteldeyse 55 milyon doların (yaklaşık 428 milyon TL) üzerinde zarar kaydetti.

IRS galip gelirse Trump 100 milyon dolarlık vergi faturasıyla karşı karşıya

NYT'nin haberi ayrıca Trump'ın daha önce talep ettiği yaklaşık 73 milyon dolarlık (yaklaşık 565 milyon TL) vergi iadesi nedeniyle son 10 yıldır İç Gelir İdaresi'yle (IRS) kavgalı olduğunu da ortaya koydu. IRS son yıllarda durmuş gibi görünen teftişte galip gelirse, Trump'ın hükümete 100 milyon doların (yaklaşık 774 milyon TL) üzerinde ödeme yapması gerekebilir.
 


Kârının önemli bir kısmı isminin ve imajının lisanslarından geliyor

NYT, Trump'ın kârının büyük kısmının bizzat kendisini pazarlamasından geldiğini ortaya koydu. Eski reality televizyon yıldızının 2004'ten 2018'e kadar çeşitli sponsorluk ve lisans anlaşmaları yoluyla adını ve imajını satarak toplam 427,4 milyon dolar (yaklaşık 3,3 milyar TL) kazandığı bildiriliyor.

Kuaför masraflarını 70 bin dolar olarak bildirdi

NYT'ye göre Trump vergi faturasını daha da küçültecek şekilde, belirli ticari harcamalarını beyan etme konusunda agresif davrandı. Eski televizyon programı "Çırak" (The Apprentice) ile bağlantılı 70 bin dolarlık (yaklaşık 546 bin TL) kuaför harcamaları ve emlak vergisinden milyonlarca dolar düşürmek için The Trump Organization tarafından aile evi olarak adlandırılan New York'taki bir gayrimenkulün yatırım mülkü olarak beyan edilmesi bu başlıklar arasında yer alıyor.

Kredi geri ödemeleri ufukta

NYT, görünüşe göre Trump'ı önümüzdeki 4 yılda 421 milyon dolarlık (yaklaşık 3,3 milyar TL) kredi geri ödemesinin beklediğini bildirdi.

 Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU