Buldan: HDP'ye bu operasyon daha önce yapılan operasyonların devamıdır, bir darbe girişimidir

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, dünkü gözaltı operasyonuna ilişkin yaptığı açıklamada "HDP baş eğmedi, baş eğmeyecektir; diz çökmedi diz çökmeyecektir. Bu da size dert olsun" dedi

Buldan: HDP’ye bu operasyon daha önce yapılan operasyonların devamıdır, bir darbe girişimidir / Fotoğraf: HDP Basın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Pervin Buldan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim 2015 tarihlerinde yaşanan Kobani olayları nedeniyle parti yöneticilerine yönelik başlattığı soruşturma doğrultusunda yapılan gözaltılara ilişkin Genel Merkezlerinde basın toplantısı düzenledi.

HDP bileşeni olan partilerinin başkanlarının da katıldığı basın toplantısında konuşan Buldan, dün gerçekleştirdikleri Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında yapılan operasyonları kapsamlı bir şekilde tartıştıklarını söyledi.

"Demirtaş ve Yüksekdağ’dan intikam alma operasyonudur"

MYK toplantısında bir planlama oluşturduklarını kaydeden Buldan, "Dün sabah yapılan operasyonun hemen ardından gözaltına alınan arkadaşlarımızı Ankara’ya getirdiler. O saat itibariyle hem bizlere hem genel merkezimize, partimize çok yoğun bir sahiplenme, gerçekleşti. Buradan bizlere geçmiş olsun dileklerini ileten siyasi parti temsilcilerine, kadınlara ve bizimle dayanışma içinde olan herkese teşekkür etmek istiyoruz" dedi.  

Partilerine yönelik operasyonun siyasi bir intikam operasyonu olduğunu ifade eden Buldan, "Hala 7 Haziran seçimlerini  hazmedemeyen, HDP’nin büyümesini hazmedemeyen iktidarın başta Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'dan intikam alma operasyonudur. Yeni bir operasyonla karşı karşıya değiliz, yeni bir operasyon yapılmıyor HDP’ye. Bu operasyon daha önce yapılan operasyonların devamıdır, bir darbe girişimidir. AKP'nin siyasi darbelerinin bir devamıdır" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türkiye’yi yönetemeyen iktidar HDP’yi hedef haline getirmek istiyor"

Siyasi operasyonların amacının Türkiye’yi yönetemeyen iktidarın krizlerden kaynaklı ve kolay lokma gördüğü HDP’yi hedef haline getirmek istediğini aktaran Buldan, şunları kaydetti:

HDP’yi hedef almasının sebebi, ülkeyi yönetememesidir. Gündemi başka bir yere taşımak istemesindendir. AKP bugün yürüttüğü hiçbir siyasette başarılı olamamaktadır. Ekonomik krizin, açlığın, sefaletin, yoksulluğun, pandeminin, savaş politikalarının tutmadığı bir süreçte yeni yeni gündemler yaratmaya çalışan AKP hükümeti, gaz meselesinde istediğini elde edememiş, Ayasofya ve İstanbul Sözleşmesi meselesinde istediğini elde edememiş, savaş politikalarında istediğini elde edememiştir. Şimdi farklı bir algı operasyonunu Türkiye halklarının önüne getirmeye çalışmaktadır.

"Olaylar asla anlatıldığı gibi değil"

6-8 Ekim olaylarında hayatını kaybeden 53 kişiden 47'sinin HDP'li olduğunu ve öldürülenlerinin isimlerinin bile telaffuz edilmediğini dile getiren Buldan, devamında şunları söyledi:

Bir kişi ön plana çıkarılarak bunun üzerinden algı operasyonu yapılmak istenmiştir. Defalarca TBMM'de "6-8 Ekim araştırılsın" diye önerge vermemize rağmen AKP oylarıyla reddedilen, araştırma komisyonu kurulmasına izin verilmeyen bir süreci konuşuyoruz. Bugün üzerinden tam 6 yıl geçmişken AKP'nin yeni bir şeymiş gibi ortaya koyduğu bu 6-8 Ekim olaylarının hakikatini Türkiye halklarına anlatmaya devam edeceğiz.

İstedikleri kadar TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını engellesinler. Biz bu konuda ısrarcıyız, bu konuda Türkiye halklarının toplumunun bu gerçeği bilmesi ve anlaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Olaylar asla anlatıldığı gibi değil.

"Sizin ağababalarınızı da gördük"

"Biz HDP olarak, biz Kürtler olarak, biz kadınlar olarak, biz muhalifler olarak sizin ağababalarınızı da gördük" diyen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sizin bu coğrafyada, bu topraklarda Kürtlere nasıl zulmettiğinizi geçmiş dönemlerden biliyoruz. Kenan Evren, Tansu Çiller dönemlerinden biliyoruz. Kürtlerin bu zulmü, bu baskıyı, bu şiddeti ilk defa yaşadığını düşünenler şunu bilsinler ki Kürtler yıllardır bu zulümle karşı karşıya ama hiçbir zaman baş eğmedi. Kürtler de muhalifler de kadınlar da...

Bugün de aynı kararlılıkla, aynı şekilde ifade ediyoruz; asla sizin oyunlarınıza, yalanlarınıza boyun eğecek bir siyasi parti değiliz. Sizin yalanlarınıza kanacak bir siyasi parti tabanı yok karşınızda. Bu partiye 6 milyondan fazla insan oy verdi, umut tazeledi.

"HDP baş eğmeyecek bu da size dert olsun"

Muhalefete birlik çağrısı yapan Buldan, sözlerini şöyle tamamladı:

Eğer saldırı AKP’deyse mücadele muhalefette olmalıdır. Bugün daha fazla bir arada olmanın, daha fazla omuz omuza olmanın, daha fazla birlikte yürümenin yol ve yöntemleri bulunmalıdır. Türkiye halkları hep birlikte kazanacak, buna inancımı ifade etmek istiyorum. Bizler kazanacağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Ezilen herkes bu sürecin kazananı olacaktır. HDP, bu sürecin kazananı olacaktır. HDP baş eğmedi, baş eğmeyecektir; diz çökmedi diz çökmeyecektir, bu da size dert olsun.


6-7 Ekim'de ne olmuştu?

Irak Şam İslam Devleti'nin IŞİD'in 2014 Haziran'ında üç koldan bombalı araçlarla Kobani'ye (Ayn el Arap) saldırı düzenledi.

Saldırılar haftalarca devam ederken Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'ye Türkiye sınırları üzerinden silah nakli yapmasına izin vermeyen hükümete tepki olarak HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun 6

Ekim'de aldığı kararla ve sokağa çıkma çağrısıyla başlayan protesto eylemleri ve silahlı çatışma yaşandı.

Eylemler; Ankara, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Iğdır, İstanbul, İzmir, Mardin, Mersin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van illerinde ağırlıklı olarak ortaya çıktı.

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre "Kobani olayları" olarak ifade edilen eylemlerde 31 kişi hayatını kaybetti, 221 vatandaş ile 139 polis yaralandı.

İnsan Hakları Derneği'nin raporuna göre ise 7-12 Ekim 2014 tarihleri arasındaki eylemlerde 46 kişi öldü, 682 kişi yaralandı ve 323 kişi tutuklandı. "Kobani olayları" sırasında hayatını kaybedenler arasında Yasin Börü ve arkadaşları yer aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı daha önce 6-8 Ekim 2014'teki "Kobani olaylarına" ilişkin soruşturması kapsamında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın tutuklanmalarına karar vermişti.

Selahattin Demirtaş, tutuklandıktan sonra mahkemedeki ifadesinde 6-8 Ekim olaylarının kendi çağrısı üzerine yaşandığı iddiasının "büyük bir asparagas" olduğunu ifade ederek, "Böyle bir şey yok. '6-8 Ekim: HDP, Demirtaş' büyük bir asparagastır, yalandır, illüzyondur. Ortada olan gerçek şudur; katledilmiş, vahşice ve sinsice katledilmiş 52 insanımız var, yüzlerce yaralı var, yakılmış yıkılmış işyerleri, evler var. Bunların yüzde 90'ı HDP'lidir. Yani doğrudan HDP’li kitle hedeflenmiştir. HÜDAPAR'lılar da provokasyon için vahşice katledilmiştir. Olayların en yakıcı kısmı budur. Bu gerçektir. Provokasyon olduğu gerçektir. Ama geri kalan her şey illüzyondur, sahtedir. AKP eliyle, talimatıyla medya aracılığıyla yaratılmış bir algıdan ibarettir" demişti.

Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında aynı gece soruşturma kapsamında Ankara 1'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklama kararı çıkmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU