Yeni Şafak yazarı yazdı: Koronavirüs tablosu neden değiştirildi?

"29 Temmuz’dan beri testi pozitif çıkıp da tedavisi evde yapılanların sayısı ise açıklanmıyor"

Fotoğraf: Sağlık Bakanlığı

Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tablolarının neden değiştirildiğini yazdı.

Acet, bugünkü köşe yazısında tabloda yapılan değişiklikleri hatırlattı:

Tablonun sol tarafındaki bölümde yer alan “Toplam Yoğun Bakım Hasta Sayısı” ile “Entübe Hasta Sayısı” çıkarıldı, onların yerine “Hastalarda Zatürree Oranı” ve “Ağır Hasta Sayısı” paylaşılmaya başlandı. Tablonun sağ tarafında yer alan bölümde ise, “Bugünkü Vaka Sayısı” ifadesinin yerini “Bugünkü Hasta Sayısı” aldı.

"Toplumda paniğe yol açmamak için..."

“29 Temmuz’dan beri testi pozitif çıkıp da tedavisi evde yapılanların sayısı ise açıklanmıyor, o veriler günlük korona verilerine yansıtılmıyor” diyen Acet, şöyle devam etti:

Konuyu araştırırken “Bu değişiklik neden yapıldı” sorusunun cevaplarına da ulaştım. Toplumda daha büyük bir paniğe yol açmama, pandeminin ekonomi ve iş hayatı üzerinde daha büyük tahribatlar oluşturmasını engelleme gibi bana göre makul gerekçeler var bu işin arkasında. Bir başka gerekçe de rakamları uluslararası rakamlarla uyumlu hale getirmek.

"Yeni değişiklikler yapılacak"

Acet, tabloda yeni değişikliklerin yapılacağını da söyledi:

Muhtemelen önümüzdeki hafta, bu tabloda bir değişiklik daha yapılacak. 29 Temmuz’daki değişikliğin daha iyi anlaşılacağı, detaylandırılmış bir günlük koronavirüs tablosu olacak bu. Özellikle filyasyon çalışmalarının sonuçlarına dair veriler paylaşılacak. Sayıları 11 bini geçen filyasyon ekiplerin neler yaptığı, nerelere ulaşabildikleri aktarılacak. Ayrıca, o değişiklikten sonra sağlık kuruluşlarının hasta yükünün biraz daha detaylandırıldığı bilgiler paylaşılacak. Bu şekilde, 29 Temmuz’da yapılan değişikliğin gerekçelerinin toplum tarafından daha iyi anlaşılacağı söylenebilir.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU