Sağlık Bakanı Koca: İzmir'de bir ay öncesine göre yüzde 42 vaka artışına şahit olduk

“Yaptığımız hızlı ve etkili müdahaleler ile bu artışın kontrol altına alındığını ve son bir haftada vaka artışının yüzde 10'lara kadar gerilediğini söylemek istiyorum”

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarında ağustos ayına göre yüzde 42 artış olduğunu açıkladı. Bakan, hızlı ve etkili müdahalelerle bu artışın kontrol altına alındığını, son bir haftada vaka artışının yüzde 10'lara kadar gerilediğini söyledi.

Sağlık Bakanı Koca, İzmir Valiliği’nde yaptığı açıklamada “salgında tekrar bir şiddetlenme yaşandığını” ifade ederken artışların bölgelerde eşit olmadığını söyledi:

Bazı illerimizde hasta sayılarımızda istemediğimiz yükselişler görülürken bazı illerde ise sağlam tedbirler ve vatandaşlarımızın duyarlılığı sayesinde salgını kontrol altında tutabiliyoruz. İzmir bu anlamda bakanlık olarak mercek altına aldığımız merkezlerimizden biri oldu. Yoğun nüfusu ve birçok tatil yöresini içinde barındırması nedeniyle İzmir önemli bir insan akışının yükünü taşıyor. Öte yandan yaz sonunda şehir merkezine ve diğer illere dönüşler nedeniyle hastalığın daha yayılma potansiyeli mevcut. Bu nedenle İzmir'in ülke çapında salgın kontrolü adına kritik bir rolü var. Geçtiğimiz haftalarda çeşitli bölgelerde hastanelerimizdeki yoğunluk sizlerin de malumu. En belirgin olarak Orta ve Doğu Anadolu illerimizde olsa da bütün büyük şehirlerimizde zaman zaman sıkıntılarımız oldu.

"Düşüş bekliyoruz"

Valilerimizle, il müdürlerimizle, sağlık ordumuzla yürüttüğümüz sıkı koordinasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz. İzmir'de bir ay öncesine göre yüzde 42 oranında vaka artışına şahit olduk. Yaptığımız hızlı ve etkili müdahaleler ile bu artışın kontrol altına alındığını ve son bir haftada vaka artışının yüzde 10'lara kadar gerilediğini söylemek istiyorum. Bir hafta 10 gün sonra daha stabil döneme, daha sonra da düşüşe geçmesini bekliyoruz.

"Daha stabil bir döneme girdik"

Koca, İzmir’de sevindirici olarak nitelediği şu gelişmeyi aktardı:

Bizleri sevindiren diğer bir gösterge son dönemde İzmir'de zatürre oranı yüzde 8,2'den 4,9'a kadar düştü. Yani yüzde 40 düşüş sağlandı. Hastane yatışlarında da bu anlamda stabil bir döneme girdiğimizi söylemek istiyorum.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU