Hayatın ve toplumun nesnelliğinden çok kişinin içsel gerçeklerine dokunan 14 film

Eyüp Kaan Yoksu Independent Türkçe için yazdı

Yaşamın Kıyısında 

Yönetmen: Fatih Akın
Senarist: Fatih Akın
Oyuncular: Nurgül Yeşilçay, Baki Davrak, Nursel Köse, Tuncel Kurtiz, Patrycia Ziolkowska, Hanna Schygulla
 


Konu: Emekli bir dul olan Ali, seks işçisi Yeter ile tanışır. Ali, Yeter'e aşık olur ve onunla birlikte yaşamaya karar verir. Yeter, Ali ve oğlu Nejat'ın evine taşınır.

Yeter'in kızı Ayten, Türkiye'de sol bir örgütün üyesidir. Ayten, 1 Mayıs eylemi sonrasında polislerin peşinde olmasından ötürü, sahte pasaport çıkararak Almanya'ya kaçar.

Sokaklarda yaşayan Ayten bir gün Lotte ile tanışır ve Lotte, Ayten'e evini açar. Lotte, Ayten'e yardım etmek için elinden geleni yapacaktır. 

Filmin 12 ülkede gösterimi yapılmıştır. İlk gösterim 23 Mayıs 2007'de Cannes Film Festivali'nde gerçekleşmiştir.

Türkiye'de ise 44. Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na katılmasının akabinde, 26 Ekim 2007'de, Antalya Kültür Merkezi'nde gala gösterimi yapılmıştır. 2007 yılında Oscar'a Almanya'dan aday gösterilmiştir.

Türkiye'den aday gösterilmemesinin sebebi, eylül ayında vizyona girmemesidir. Film Almanya'da, 27 Eylül 2007'de gösterime girmişken, Türkiye'de 26 Ekim 2007'de gösterime girmiştir.

Fatih Akın, Antalya Kültür Merkezi galasında "Bu bir Türk filmidir. Türkiye'deki ilk gösterimi Antalya'da yapılıyor. Bugün benim çok önemli bir gün" demiştir. 

Fatih Akın'ın Tuncel Kurtiz ve Hanna Schygulla için bir senaro yazmak istemiştir. Bununla birlikte çok sevdiği Bob Dylan'ın müziği ile tanışarak, hayatını araştırdığını ve Bob Dylan'ın Trabzon kökenli olduğunu öğrenmiştir.

Fatih Akın'da Trabzon kökenlidir ve bu bilgi üzerine Trabzon'a gitmiştir. "Yaşamın Kıyısında" yolculuğu böylelikle başlamıştır.

Fatih Akın, filmdeki karakterleri yaratırken, 2005 yılında çektiği "İstanbul Hatırası - Köprüyü Geçmek" adlı belgeseli için, İstanbul'da tanıştığı insanlardan da ilham aldığını söylemiştir. 

Filmin yapımcı ortağı ve Fatih Akın'ın arkadaşı Andreas Thiel, çekimlerin yapıldığı dönem beyin kanaması geçirmiş, çekimler tamamlandıktan birkaç saat sonra da kalbi durmuştur.

Fatih Akın, arkadaşının ölümünden dolayı bu filme biraz daha duygusal baktığını ifade etmiştir.

Film Almanya-Hamburg, Bremen, Türkiye-Taksim, Beşiktaş ve Trabzon'da çekilmiştir.
 


Ödüller: 60. Cannes Film Festivali, Altın Palmiye, En İyi Senaryo, 60 Cannes Film Festivali Ekümenik Jüri Ödülü,  Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yönetmen, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, Avrupa Film Ödülleri, En İyi Senaryo Ödülü

 

Vurguncular 

Yönetmen: Yılmaz Güney
Senarist: Yılmaz Güney 
Oyuncular: Yılmaz Güney, Fikret Hakan, Figen Han, Hüseyin Zan, Danyal Topatan
 


Konu: Cesi ile Kont birlikte soygun yapan iki arkadaştır. Soygunda çaldıkları değerli eşyaları mafya babalarına satarlar.

Sattıkları mücevherler genellikle sahtedir. Bu ikili ile tek başlarına başa çıkamayan mafya babaları en sonunda birleşmeye karar verirler ve Cesi ve Kont'a karşı plan yaparlar.

Film, 1971 yılında gösterime girmiştir. Senaristliğini ve yönetmenliğini Yılmaz Güney yapmıştır. Dram ve polisiye örneğidir ve dönemin en sevilen yapıtlarından biri olmuştur.
 


Filmde Erol Taş, Bilal İnci ve Hayati Hamzaoğlu gibi yeşilçamda kötü karakterler ile özdeşleşmiş isimler ise, yer altı dünyasının babalarını canlandırmaktadır. 

2001'de vizyona giren ''Vizontele'' filminde ise ''Vurguncular... Vurguncular... Bu akşam Lale Sineması'nda! Çirkin Kral Yılmaz Güney!'' repliği ile ismi geçmiştir.

 

Ahlat Ağacı

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Senarist: Akın Aksu, Ebru Ceylan
Oyuncular: Doğu Demirkol, Hazar Ergüçlü, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar
 


Konu: Sinan, üniversiteyi bitirir ve memleketi Çan'a gelir. ''Ahlat Ağacı'' çalışmasını yayımlamak en büyük hayalidir. Bu çalışmasını yayımlamak için para toplamaya çalışır. Fakat oradaki insanlar bu durumla pek ilgilenmez.

Sinan aynı zamanda babasının kumar alışkanlığı ve bundan dolayı olan borçları ile karşı karşıya gelir. Babasının kumarı Sinan'ı yıldırır. İçinde bulunduğu durum Sinan'ın motivasyonunu düşürür ve gelecek kaygısı yaşar.

Sinan babası dahil olmak üzere, etrafındaki insanlar çeşitli çatışmalar yaşar. 

188 dakikalık Ahlat Ağacı ilk defa 18 Mayıs 2018'de Cannes Film Festivali'nde gösterilmiştir. Türkiye'deki gösterim tarihi ise 1 Haziran 2018'dir.

Filmin ismi ilk defa 2016'da duyurulmuştur. Art France Cinema Kurumu filme maddi olarak destekte bulundu.

Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığından 2 Milyon TL'lik maddi destek almıştır.  Bu rakam, bakanlığın verdiği en yüksek rakamdır.

Çekimler Çanakkale'nin çeşitli illerinde yapılmıştır. Fransa'da vizyona 8 Ağustos 2018'de girmiştir.

91. Akademi Ödülleri Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü kategorisinde Türkiye'den aday adayı gösterildi.
 

Ahlat Ağacı AA.jpg
Fotoğraf: AA


Film, Zeyno Film, Memento Film Production, Detail Film, RFF International gibi yapım şirketlerinin de içinde bulunduğu 7 şirketin ortak yapımıdır.

Kış Uykusu gibi, Ahlat Ağacı'nın satışlarını da MFI yapmıştır. 

Sinan karakterini canlandıran Doğu Demirkol'u Nur Bilge Ceylan, YouTube videolarından keşfetmiştir. Murat Cemcir'i ise televizyon dizilerinden fark etmiştir. 

 

Takva 

Yönetmen: Özer Kızıltan 
Senarist: Önder Çakar
Oyuncular: Erkan Can, Meray Ülgen, Güven Kıraç, Erman Saban, Engin Günaydın, Settar Tanrıöğen 
 


Konu: Muharrem, tek başına yaşayan ve zamanını içinde bulunduğu dergahta geçiren biridir. Kendi halindedir ve dinine düşkündür. Allah'ın emirlerine uyarak hayatını geçiren Muharrem, günahlardan kendini koruduğunu düşünür.

Bir gün dergahta, şeyh tarafından, dünyevi işleri yürütmekle görevli kişi seçilir. Bu görevden sonra onu bambaşka bir sınav bekler.

Dünya işlerini yürütmekle görevli olduğu için, dünya ile daha çok bağlantı kurmak zorunda kalır ve içki, eğlence, kadın gibi dininin yasakladığı olgular, yavaş yavaş rüyalarına girmeye başlar. 

Takva, 2005 yapımı bir filmdir. Dağıtımcı firması Yeni Sinemacılar'dır. Yapımcıların içinde Fatih Akın ve Andreas Thiel de yer almaktadır.

İki yakın arkadaş ''Takva'' filminden iki sene sonra ''Yaşamın Kıyısında'' filmi ile bir araya gelmiştir. 1 Aralık 2006'da vizyona girmiştir. 

''Takva'' kelime anlamı ile günahtan kaçınma anlamına gelmektedir. Film ismini tamamı ile konusundan almaktadır. Muharrem karakterinin dramatik çatışması, tamamen takva üzerinedir. 

Film 80. Akademi Ödülleri Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar aday adayı olarak gösterilmiştir fakat aday olamamıştır. 
 


Ödüller: 43. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ''En İyi Erkek Oyuncu'', ''En İyi Senaryo'', ''En İyi Sanat Yönetmeni'', ''En İyi Görüntü'', ''En İyi Müzik'', ''En İyi Kostüm'', ''En İyi Saç ve Makyaj Tasarımı'', ''En İyi Laboratuvar'' ödüllerini almıştır. Toronto Film Festivali ''Kültürel Yenilik'' ödülü almıştır. 2007'de 13. Saraybosna Film Festivali'nde ''Büyük Ödülü'' kazandı. 

 

Üçüncü Sayfa 

Yönetmen: Zeki Demirkubuz 
Senarist: Zeki Demirkubuz 
Oyuncular: Başak Köklükaya, Ruhi Sarı, Cengiz Sezici
 


Konu: İsa, figüranlık yapar. Bir gün çalıştığı yerde 50 dolar kaybolur ve bunun sorumlusu olarak İsa'yı görürler. İsa'ya parayı getirmesi için bir gün süre verirler.

Aksi takdirde öldürülecektir. İsa ne yapacağını bilemez ve intihar etmeye kalkar. O esnada kapısı çalar ve olayların seyri değişir. 

29 Ekim 1999'da vizyona giren bir Zeki Demirkubuz filmidir. 92 dakikadır. Türü dramdır. Filmin ismi en başta "Kötülük Çiçekleri" olarak düşünülmüştür.

Bu isim, Fransız şair Baudelaire'nin aynı isimli şiirinden esinlenilmiştir; fakat daha sonra "Üçüncü Sayfa" ismi konulmuştur.

"Üçüncü Sayfa" ismi, başlı başına ölüm kavramını hatırlatmaktadır. İhanet, çarpık ilişki, cinnet, intihar, hırsızlık gibi olgular, filmin içinde bolca yer almaktadır.

Bazı izleyiciler nadiren, filmin başındaki dayak sahnesini fazla bulduğuna dair eleştirilerde bulunmuştur. Filmin İMBD puanı 7,4 olmuştur.
 


Ödüller: 1999 Sadri Alışık Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu, En İyi kadın Oyuncu,  1999 Çağdaş Sinema Oyuncuları Oyuncu Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu, 1999 Sinema Yazarları Derneği En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, 1999 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Senaryo, En İyi Üçüncü Film, En İyi Görüntü, En İyi Kadın Oyuncu 

 

Tabutta Rövaşata 

Yönetmen: Derviş Zaim
Senarist: Derviş Zaim
Oyuncular: Ahmet Uğurlu, Tuncel Kurtiz, Ayşen Aydemir
 


Konu: Bir otomobil hırsızı olan Mahsun'un hüzünlü hikayesini anlatır. Mahsun, son derece yoksul biridir ve evsizdir. Bir süre sonra balıkçı dostu Reis'in himayesine girer.

Mahsun'un bitmek bilmeyen bir araba tutkusu vardır. Gece olunca başkalarının arabalarını çalar, sabaha karşı ise yerine koyar. Bir gün, Reis'in sayesinde, bir kahvehanenin tuvalet bakımı için işe başlar.

Burada çalışırken, kahvehanenin tuvaletini kullanan eroin bağımlısı bir kadına aşık olur. Bu aşk, Mahsun'un hayatında bazı değişimlerin sebebi olacaktır. 

Tabutta Rövaşata filmi 15 Kasım 1996 yılında vizyona girmiştir. Yönetmenliğini Derviş Zaim, yapımcılığını ise Ezel Akay yapmıştır. Film düşük bütçe ile çekilmiştir.

Film ekipmanları dahi ödünç alınarak kullanılmıştır. 24 günde çekilmiştir. Kullanılan negatif filmler sınırlı olduğu için, günde 4 saat çekim yapılabildi.

Çekim mekanları birbirine yakın planlanması üzerine, çekim süresi en ekonomik şekilde gerçekleşti. Maliyetinin de düşük olması sebebiyle, Tabutta Rövaşata "bütçesiz film" olarak vasıflandırılır.

Film, Derviş Zaim'in ilk italyan yeni gerçekçilik denemesidir.

Filmin vizyona girmesinden üç yıl sonra eroin bağımlısı kadın rolündeki Ayşen Aydemir kolon kanseri sebebiyle yaşamını yitirmiştir.

Film, 24 yıl sonra mahkemelik olmuştur. Derviş Zaim, ortak yapımcılığını, senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği Tabutta Rövaşata'yı, filmden doğan haklarını koruyabilmek adına 1996'da İstisnai Filmler ve Reklamlar Şirketi'ne devretmiştir.

Film üzerinde hak sahibi olmasına rağmen, şirket aleyhine başlatılan icra takipleri nedeni ile, eser işletme belgesine haciz konulmuştur.

Filme ilişkin hak sahibi elinde olmasına rağmen, filmin izinsiz ve hukuka aykırı şekilde erişime açık olduğunu belirten Zaim, milyonlarca izlenen "Tabutta Rövaşata" ile ilgili kendisine hiçbir ödeme yapılmadığını dava dilekçesinde ifade etmiştir.
 


Ödüller: 33. Antalya Film Festivali, En İyi Film - Derviş Zaim, 33. Antalya Film Festivali, En İyi Senaryo - Derviş Zaim, 33. Antalya Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu - Ahmet Uğurlu,  16. Uluslar Arası İstanbul Film Festivali, Jüri Özel Ödülü - Derviş Zaim, Türk Eleştirmenler Birliği, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü - Ahmet Uğurlu 

 

Kelebeğin Rüyası

Yönetmen: Yılmaz Erdoğan
Senarist: Yılmaz Erdoğan
Oyuncular: Mert Fırat, Kıvanç Tatlıtuğ, Belçim Bilgin, Yılmaz Erdoğan, Farah Zeynep Abdullah 
 


Konu: 1941 yılında geçen bir hikayeyi anlatır. Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu, Zonguldak'ta edebiyatla, özellikle şiirle iç içe yaşayan iki gençtir.

Cumhuriyetin ilk yıllarıdır. Avrupa'da da İkinci Dünya Savaşı yaşanmaktadır. Muzaffer ve Rüştü de veremlidir. İnsanlara şiiri sevdirmeye çalışırlar.

Daha sonra belediye başkanının kızı olan Suzan ile tanışırlar. Muzaffer, Suzan'a aşık olur. Daha sonra verem hastalığı iyice iki genç arkadaşın hayatını tehdit etmeye başlar. 

Film, 22 Şubat 2013'te vizyona girmiştir. Çekimler Zonguldak, Karadeniz Ereğli, Heybeliada, Büyükada, İstanbul ve Uşak'ta yapılmıştır. 

Yılmaz Erdoğan bu filmde, lise öğretmeni Behçet Necatigil'i canlandırmaktadır. Film 2013'te, 86. Akademi Ödülleri Yabancı Dilde En İyi Film olarak Türkiye'den aday adayı olarak gösterilmiştir.

Tür bakımından tarihi dram ve biyografi özellikleri taşımaktadır. Gösterime girdiği ilk hafta 807 bin 881 kişi tarafından izlenmiştir.

20 milyon 846 bin 440 TL  hasılat yaparak ve 2 milyon 167 bin 456 seyirciye ulaşarak, 2013'ün gişe galibi olmuştur. IMBD puanı 7,8'dir. 
 


Ödüller: 46. Sinema Yazarları Derneği En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, En İyi Görüntü Yönetimi, En İyi Müzik, En İyi Sanat Yönetimi 

 

Yazgı

Yönetmen: Zeki Demirkubuz
Senarist: (Roman: Albert Camus), Uyarlama: Zeki Demirkubuz 
Oyuncular: Serdar Orçin, Zeynep Tokuş, Engin Günaydın, Demir Karahan
 


Konu: Musa, hayatın akışına karşı tepkisiz ve eylemsiz kalan bir bireydir. Gümrük memurudur. Musa evlenecektir ama evlilik kararı bile bir dayatma sonucudur. Başına gelecek olan iki olaya karşı da tepkisi farksız olacaktır.

Üstüne düşünülmeden, öylesine verilmiş bir evlilik kararının akabinde, Musa'nın yazgısını belirleyecek gelişmeler yaşanacaktır.

Albert Camus'un Yabancı adlı eserinden filme uyarlamıştır. Filmin dağıtımını, Mavi Film üstlenmiştir. Festivaller ve Özel Gösterimler için Sanart Film (Avrupa) ile çalışılmıştır.

Yönetmen film için, "Bütün hayatım boyunca, taşıdığım suçluluk duygusunu olduğu kadar, imtiyazlılar ve gerçekte imtiyaz sahibi olmak isteyenlere duyduğum nefreti anlatmayı hep istiyordum" demiştir.

Demirkubuz'a Yabancı isimli romandan esinlendiği, Yazgı filminin isminin anlamı sorulduğunda, "'Yabancı'yı varoluşçu bir roman olarak düşündüm. Başkaldırı özelliği üzerinde durmadım. Kendime göre kaderci olarak yorumladım" demiştir. 
 


Ödüller: 2002 Uluslararası Film Festivali En İyi Yönetmen, FIBRESCI Ödülü, Ulusal Yarışmadan En İyi Film, 2001 Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yönetmen, En İyi Üçüncü Film, En İyi Sanat Yönetmeni, Jüri Özel Ödülü, 2001 Ankara Film Festivali, En İyi Kadı Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, Umut Veren Erkek Oyuncu 

 

Gölgesizler 

Yönetmen: Ümit Ünal
Senarist: Ümit Ünal, Hasan Ali Toptaş (Roman)
Oyuncular: Taner Birsel, Ahmet Mümtaz Taylan, Selçuk Yöntem, Altan Erkekli, Ertan Saban, Arsen Gürzap, Hakan Karahan
 


Konu: Bir gün İstanbul'dan, bir köye, bir berber taşınır. Köyde bazı tuhaflıklar yaşanmaya başlar. Üst üste insanlar kaybolmaya başlamıştır.

Bu problemi devlete duyurmak isteyen köyün muhtarı, ilçeye gitmek için yola çıkar. Ondan da haber alınamaz. 

27 Şubat 2009'da vizyona girmiştir. Tür bakımından dram ve psikolojik özellikler taşır. Dağıtıcılığını UIP FİLMCİLİK üstlenmiştir.

Yapımcılığını Hakan Karahan ve Candan Erçetin üstlenmiştir. Hasan Ali Toptaş'ın aynı adlı romanından uyarlanan Gölgesizler filminin senaristliğini ve yönetmenliğini de Ümit Ünal yapmıştır.

Film usta bir oyuncu kadrosu barındırmaktadır. Filmde bulunan 22 karakter de, aslında başkarakter olarak geçmektedir.

Filmin aynı zamanda müziklerini yapan Candan Erçetin, ilk defa bir filmin müziklerini yapmıştır. ''Ben Kimim'' adlı video klibini de, Ümit Ünal yönetmiştir.
 


Elektronik platformlarda ücretsiz yayınlayarak dinleyicilerle buluşturulmuştur. Candan Erçetin film müziği için, "Bir filme şarkı yazmak bir edebiyat eserinin hikâyesini bir şarkıda toplamak benim için yepyeni bir deneyim oldu. 'Gölgesizler' filmi zamansız ve mekânsız bir anlatıma sahip bu bakımdan her devir insanın ruh haline uyuyor" demiştir. 

Film, Türkiye Cumhuriyeti ve Turizm Bakanlığı'ndan 250 bin TL maddi destek almıştır. 

 

Adem'in Trenleri 

Yönetmen: Barış Pirhasan
Senarist: İsmail Doruk 
Oyuncular: Cem Özer, Nurgül Yeşilçay, Derya Alabora, Erkan Taşdöğen,  Atıf Emir Benderlioğlu 
 


Konu: Bekir’in ile birlikte olan Hacer, Bekir tarafından terk edilir. Hasan Hoca, Hacer ile evlenir. Hacer'i ve kızını koruyup kollar ve karşılık beklemez. Yıllarca bu şekilde yaşayıp giderler.

Bir gün, Hasan Hoca bir istasyona imam olur. Bu noktadan sonra olayların seyri değişir. Bekir ile yeniden karşılaşır. 

2 Mart 2007'de vizyona girmiştir. 100 dakikalık bir filmdir. Ezel Akay'ın da içinde bulunduğu 6 tane yapımcısı bulunmaktadır.

Film için Barış Pirhasan, bir röportajında "Olaylar, Adem'in çocuk zihninin yalınlığı ve mizahı ile işleniyor" demiştir.

Filmde din, imtihan, namus, tutku, iyilik gibi kavramlara bolca yer verilmiştir. 2007 Antalya Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na aday gösterilmiştir. 

 

Asiye Nasıl Kurtulur?

Yönetmen: Atıf Yılmaz 
Senarist: Barış Pirhasan, Atıf Yılmaz, Nuran Oktar 
Oyuncular: Müjde Ar, Humeyra, Nuran Oktar, Ali Poyrazoğlu
 


Konu: Nazlı, kendine kiralık bir ev arar. Bu esnada Selahattin adında biri ile tanışır. Selahattin bir fuhuş yuvasının işletmecisidir.

Eş zamanlı olarak Asiye de, bir karar verme eşiğindedir. Bataklığa girmek üzeredir. Vereceği karar ile hayatı şekillenecektir. 

9 Mart 1987'de vizyona girmiş, Atıf Yılmaz'ın en sevilen filmlerindendir. "Asiye Nasıl Kurtulur?" aslında Vasıf Öngören'e ait bir tiyatro oyunudur. Atıf Yılmaz tarafından filme uyarlanmıştır.

Tiyatroda Zeliha Berksoy, sinemada Müjde Ar ile tanınmıştır. Müzikleri, dansları ve oyunculukları ile izleyicilerin büyük beğenisini kazanmıştır.

Film, 32 yıl sonra 39. İstanbul Film Festivali'nde "Dünden Bugüne Türk Klasikleri" kapsamında, yeni kopyası ile sinemaseverler ile buluşturulmuştur. 
 


Ödüller: 24. Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, 14. Strasbourg Film Festivali En iyi Film Ödülü, Uluslararası Göçmen Film Festivali, Büyük Ödül, 13. Uluslararası Santarém Film Festivali - En İyi Senaryo Ödülü

 

Susuz Yaz 

Yönetmen: Metin Erksan
Senarist: Metin Erksan, Necati Cumalı (Hikaye)
Oyuncular: Ulvi Doğan, Erol Taş, Hülya Koçyiğit
 


Konu: Hikaye, Ege'nin kurak topraklarında geçer. Köy halkı susuzluk çeker ve su kaynağı için, kaynakları arazisinde bulunduran Osman ve Hasan kardeşlere ihtiyaç duyar.

Hasan son derece gaddar biridir ve köye su vermez. Hasan, Osman'a pek benzemez ve abisinin hırsı ve kötülükleri yüzünden hapishaneye düşer. Hayatı yerle bir olur.

Metin Erksan'ın senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı Susuz Yaz, 1964'te vizyona girmiştir. Film, Necati Cumalı'nın Susuz Yaz isimli hikayesinden uyarlanmıştır.

Film 9 ayda çekilmiştir. Mekan olarak, yine hikayedeki gibi İzmir'in Urla ilçesi seçilmiştir. Susuz Yaz filmi, Türkiye'de sansür problemi yaşamış, bunun akabinde 1964'te Berlin Film Festivali'nde ilk gösterimi yapılmıştır.

Festivalin büyük ödülü Altın Ayı'yı kazanmıştır. Martin Scorosese'nin Dünya Sineması No : 1 kapsamında 2013 yılında restore edilerek tekrar yayımlanmıştır.

2008'de ise 61. Cannes Film Festivali'nin ''Klasik Bölümler'' bölümünde gösterilmiştir. Susuz Yaz 37. Akademi Film Ödülleri Yabancı Dalda En İyi Film aday adayı olarak gösterilmiştir.

Hülya Koçyiğit bu filmde oynadığında 15 yaşındadır. Erol Taş'ın ise ilk başrolde oynadığı filmidir. 
 


Ödüller: 1964 Berlin Film Festivali Altın Ayı Ödülü, Metin Erksan Özel Ödül Venedik Film Festivali, Türk Kadınlar Birliği Yılın Kadın Sanatçısı 

 

Neredesin Firuze?

Yönetmen: Ezel Akay
Senarist: Levent Kazak
Oyuncular: Demet Akbağ, Cem Özer, Haluk Bilginer, Özcan Deniz, Şebnem Dönmez, Ahu Türkpençe
 


Konu: İki prodüktör olan Hayri ve Orhan borç batağındadır. Sebebi başarısızlıkla sonuçlanmış kasetlerdir. Almanya'da Ferhat ile iletişime geçerler.

Ferhat'ın sesini çok beğenirler ve iş yapmaya karar verirler. Bir hevesle İstanbul'a gelen Ferhat, hemen kaset çıkarmak ister fakat borçlar yüzünden kaseti çıkaramazlar.

Bu esnada Firuze adında zengin bir kadın karşılarına çıkar. Firuze, Ferhat'a yatırım yapacaktır. 

20 Şubat 2004'te vizyona giren Neredesin Firuze, usta ve geniş oyuncu kadrosuna sahip bir filmdir. Dram, Komedi türünde olan bu film, müzikal film özellikleri de barındırmaktadır.

Yönetmenliğini ve yapımcılığını Ezel Akay yapmıştır. Film, Türkiye'deki müzik piyasasını eleştirel bir şekilde ele almıştır.

Kullanılan müzikler, özellikle Orhan Gencebay'a ait olan "Ya Evde Yoksan?" şarkısı, döneminde popüler olmuş ve halk tarafından sevilmiştir. Çeşitli kanallarda video klip olarak da yayınlanmıştır.  

Özcan Deniz film için, "Firuze benim 5 yıllık hayalimdi ve 5 yıldır kastı buydu"' demiştir. 
 


Ödüller: 16. Ankara Film Festivali, En İyi Kurgu, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kadın Oyuncu, 12. ÇASOD Ödülleri, En İyi Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, 9. Sadri Alışık Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU