Putin, Ukrayna’nın yeni liderini kutlamayı reddetti

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kiev’i aramak için henüz çok erken olduğunu söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'dan gelen seçim sonuçlarına temkinli yaklaşıyor / Fotoğraf: Reuters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın yeni Devlet Başkanı seçilen Vladimir Zelenskiy’i kutlamayı reddetti.

Ukrayna’da komedyen Zelenskiy’in yüzde 73’le kazandığı seçimlerden yalnızca bir gün sonra gazetecilerin karşısına geçen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kiev’i telefonla aramaktan bahsetmek için “çok erken” olduğunu belirtti.

Rusya, Ukrayna’nın yeni liderinin “somut adımlar” atması halinde işbirliğine açık oldukları mesajını verirken, Peskov, “Ukrayna seçimlerine saygı duyuyoruz. Dahası ortada çok açık bir karar var. Ancak 3,5 milyon insan oy verememişken bu seçimlerin meşruiyetiyle ilgili hala soru işaretleri bulunuyor” dedi.

Peskov, bu sözleriyle Ukrayna’nın doğusunda yer alan ve Rusya’nın desteklediği silahlı oluşumların kontrolünde bulunan çatışma bölgesindeki nüfusu kastetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu arada Kremlin Sözcüsü’nün açıklamalarının öncesinde konuya değinen Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ise, 2 ülke arasındaki ilişkilerin hızla ısınmasına yönelik beklentiler hakkında konuştu.

Medvedev sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Zelenskiy’in seçilmesinin, Ukraynalıların Rusya’yla ilişkilere “sağduyulu” yaklaşma istediğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Rus Başbakan ayrıca, işbirliğini geliştirmenin “dürüst, faydacı ve sorumlu bir yaklaşım” gerektirdiğinin de altını çizdi.

Kremlin’in Zelenskiy’e yaklaşımı bugüne dek çelişkili bir seyir izledi. Devlet medyası, komedyen Zelenskiy’i ılımlılık modeli olarak sunarken, üst düzey hükümet yetkilileri de eski lider Petro Poroşenko siyasetinin reddinden hoşnut görünüyordu.

Diğer yandan, Kiev’e diş gösteren Moskova yönetimiyse ticaret savaşını tırmandırdı. Seçimin hemen öncesinde 18 Nisan’da açıklama yapan Medvedev, akaryakıt, kömür ve petrol ürünlerini hedef alan yaptırım kararı aldıklarını duyurdu.

Ukrayna’ysa enerji tedarik kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışırken, akaryakıt, kömür ve özellikle de dizel konusunda Rusya’ya bağımlı kalmaya devam etti.

Öte yandan yakın zamanda yaşanan bir diğer gelişmeyse, Rus milletvekillerinin Moskova’nın, çatışma bölgesinde yaşayan Ukrayna vatandaşlarına pasaport vermesi yönündeki provokatif teklifi oldu.

Ukrayna’da pazar günü gerçekleşen seçimde yaklaşık 20 milyon kişi oy kullanırken, katılımın beklenenin üstünde olduğu görüldü. Uluslararası gözlemciler, kayıtlara geçen küçük çaplı usulsüzlüklerin dışında seçimlerin Ukrayna tarihinin en temiz seçimi olduğunu ifade etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU