Komedyen Vladimir Zelenskiy’in ezici seçim zaferi Poroşenko için utanç sebebi

Analistler hezimeti böyle yorumladı: İnsanlar alkolü nasıl bırakırsa Ukrayna da Poroşenko’yu öyle bıraktı

Ukrayna'da devlet başkanlığı seçiminin galibi Vladimir Zelenskiy, zaferini destekçileriyle kutladı / Fotoğraf: Reuters

Ukrayna’da devlet başkanlığı seçimlerini rakibinin 3 katı oy alarak kazanan komedyen Vladimir Zelenskiy’in sıra dışı zaferi, demokratik değişim adına eski Sovyetler Birliği’nin geri kalanına örnek oldu.

Zelenskiy, 700’den fazla yardımcısı ve gazetecinin olduğu bir ortamda yaptığı konuşmada “Size söylüyorum, bize bir bakın. Her şey mümkün” dedi.

Rakibini hezimete uğratan Zelenskiy, seçmenlerin 4’te 3’üne yakınının oyunu aldığını işaret eden sandık çıkış anketlerinin ardından yaptığı açıklamada, kendisine yüklenen sorumluluğu “eline yüzüne bulaştırmayacağı” sözünü verdi.

Bununla birlikte kampanyası sırasında ayrıntılı siyasi tartışmalara girmekten uzak durduğu dikkatlerden kaçmayan Zelenskiy’in görevi sırasında istikametinin ne olacağına dair herhangi bir emare bulunmuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

31 Mart’ta yapılan seçimin ilk turundan bu yana Zelenskiy’in üstünlüğün tadını çıkardığını gösteren anketler, seçimin nihai sonucu konusunda pek de şüpheye yer bırakmıyordu.

Zelenskiy dün oyların yüzde 73’ünü alırken, yüzde 25’te kalan Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nunsa bundan böyle siyasi geleceği üzerine kafa yorması gerekiyor.

Seçim günü gelip çattığında stratejisi üzerine daha büyük bir kontrol geliştirmiş olan görevdeki devlet başkanının kampanyası epey şahsi bir çabaya dönüştü. Ancak Poroşenko’nun pratik müdahalesi de başarı getirmedi. Ekimde yapılacak çok önemli parlamento seçimlerinin öncesinde ivme yakalayabileceğine bugünlerde ihtimal verilmiyor.  

Seçim takip merkezinde suratı asık insanlara seslenirken kazanımlarını korumak için siyasette kalacağını söyleyen Poroşenko şu ifadeleri kullandı:

“Daha önce söylediğim gibi asla vazgeçmek yok. Yine söylüyorum. Apaçık sonuçlar, bana şimdi rakibimi arayıp tebrik etmem gerektiğini söylüyor.”

Ukrayna'da saatler 21:00’yi yeni göstermişti ki Poroşenko, zaferinden dolayı komedyen Zelenskiy’i arayarak devlet başkanlığı görevinde yardıma hazır olduğunu söyledi. Sembolik bir andı: Sovyetler sonrası tarihe baktığımızda ender görülen, barışçıl, demokratik bir iktidar devri yaşanıyordu.

 

ukrayna cocuk.jpg
Ukraynalı küçük kız, seçimin ilk turunda oy pusulasını sandığa atarken / Fotoğraf: AFP

 

Başkent Kiev’de seçim merkezlerinde The Independent’a konuşan Ukraynalılar, Zelenskiy’e verilen oyların, mevcut devlet başkanından duyulan memnuniyetsizliğin ifadesi olduğunu vurguladı.

Poroşenko’ya oy verenlerin bazılarıysa, insanların çoğunun yönetim yüzünden hayal kırıklığına uğradığını kabul ediyor.

Podil semtinde oyunu kullandıktan sonra seçimle ilgili düşüncelerini paylaşan bir iş kadını, “İnsanlar değişim istiyor ancak dünyanın gerçeklerini anlamıyorlar. Demokratik süreç iyi bir şey olsa da Zelenskiy’in adaylığı olgunlaşmadan doğdu” dedi.

Vladimir Zelenskiy’in destekçileriyse Poroşenko’nun kendi vatandaşlarının güvenini tükettiğini söyledi. Soy ismini saklı tutan Oleg adlı konser organizatörü, “Genç nesillere şans verecek birine ihtiyacımız var, kendi ahbaplarına değil” şeklinde konuştu.

Yevgenia Gaidai isimli seçmen de “Bizi hükümetin uzantısı sayıyorlar. Dolayısıyla kötü hallerini üzerimize yıkmada bir sakınca görmüyorlar. İçlerinden bazılarını dizginlemek zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’da faaliyet gösteren izleme kuruluşu Chesno’ya göre bu tablo, ülkenin neresine giderseniz gidin aynı. Chesno analistlerinden Anton Filippov, “Seçmenlerin üzerinde baskı olmasına rağmen seçimler makul derecede pürüzsüz ve hiç olmadığı kadar özgür bir ortamda gerçekleşti” dedi.

Diğer taraftan görevi sona eren Poroşenko şimdi nerede hata yaptığını derinlemesine düşünecek: Sosyal medyada ve mesaj sisteminde düşük profil, insanların ekonomiyle ilgili umutlarına cevap verecek seçim stratejisi geliştirememe ve vaatleri yerine getirmemişlik algısını uzaklaştıracak bir kampanya yürütememe.

“İnsanlar alkolü nasıl bırakıyorsa Ukrayna da Poroşenko’yu öyle bıraktı” diyen bağımsız siyaset uzmanı ve eski kamu görevlisi Konstantyn Batozsky, “Kendisinden öncekilerin yapamadığını yapıp ulusu bir noktada birleştirmeyi başardı: Poroşenko nefreti. Herkes ağız kavgasına yarın kaldıkları yerden devam edecektir” diye de ekledi.

Kazara devlet başkanı olan Zelenskiy de komedyenlikten Ukrayna liderliğine uzanan ihtimal dışı istikameti üzerinde oturup düşünecek.

Bağımsız siyasi yayın yapan NV radyosunun editörü Valery Kalnysh’ye göre, Zelenskiy’in Ukrayna’nın lideri olması başlarda bir şaka gibiydi, şimdiyse gerçek.

Kalnysh, “Poroşenko’ya meydan okuyabilecek kişilerin tarifini yapan anketlerin ardından Zelenskiy’in aday olarak ortaya çıkışını anlayabiliyoruz. Kendini gerçekleştiren kehanet oldu. Onun da en az bizim kadar şok yaşadığından eminim” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU