"Nefes alamıyor, burnundan kan geliyor": ABD'de siyahi adamı yere yatırıp defalarca yumruklayan beyaz polise kimse engel olamadı

ABD'nin Georgia eyaletinde iki polis gözaltına almak istedikleri siyahi Roderick Walker'ı yere yatırıp döverken görüntülendi. Walker gözaltına alınırken olayla ilgili soruşturma başlatıldı

Şefir yardımcılarından birinin soruşturma bitene kadar açığa alındığı duyuruldu (CBS 46 News)

ABD'nin Georgia eyaletine bağlı Clayton İlçesi Şerif Departmanı'ndan iki beyaz polis, Roderick Walker adlı siyahi Amerikalıyı gözaltına almaya çalışırken boynuna bastırıp yüzünü yumrukladı.

Atlanta'nın güneyinde yaşanan o anlara ait en az iki video kaydı sosyal medyada yayımlandı.

Videolardan biri, park halindeki siyah bir cipin önünde bir tartışma sonrasında Walker'ın polislerce yere yatırılmasından hemen sonra başlıyor.

Cipte bir sürücünün ve Walker'ın çocuklarının bulunduğu görülüyor. İki polisten biri Walker'ın boğazına bastırıp onu yerde tutarken, diğeri de vücuduna ve yüzüne yumruk atıyor.

Şerif yardımcılarından birinin boğuşma sırasında "Elimi ısırdı" dediği duyulurken Walker'ın "Ölmek üzereyim" ifadelerini kullandığı da işitiliyor.

Partneri olduğu açıklanan kadın olay sırasında polislere durmaları için bağırırken Walker'ın bilincini kaybettiği açıkça belli oluyor.

Partneri "Onu öldürmeyin. Nefes alamıyorum diyor. Burnu kanıyor" diye bağırıyor. Polislerse Walker bilinçsizken onu ters çevirip kelepçeliyor.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı

Clayton Şerif Departmanı Victor Hill cuma günü yaptığı açıklamada olayı doğrulayarak, konuyla ilgili iç soruşturma başlattıklarını duyurdu. Soruşturma sonuçlanana kadar şerif yardımcılarından birinin açığa alındığı da açıklandı.

Darp ve polis memurana direnme suçlamalarıyla gözaltına alınan Walker'ın avukatı ve ailesiyse cumartesi günü basının karşısına geçerek Walker'ın serbest bırakılmasını ve iki polisin görevden alınmasını talep etti.

Avukat, Walker ve ailesinin aracı kullanan kişiye ödeme yaptıklarını, yola çıktıklarında aracın trafik lambalarından biri yanmadığı için durdurulduğunu ve şerif yardımcılarının yolcu oldukları halde Walker'dan kimlik istediğini anlattı.

Walker'ın bunu reddetmesi üzerine polisler tarafından şiddete maruz kaldığını belirten avukat  müvekkilinin olay sırasında iki kez bilincini kaybetmesine rağmen tıbbi bakım almadığını da vurguladı.

ABD'nin Wisconsin eyaletinin Kenosha kentinde kısa süre önce 29 yaşındaki Jacob Blake gözaltına alınmak isterken polis tarafından sırtında 7 el ateş edilerek vurulmuş. Blake'in belden aşağısı felç kalırken  kentte çok sayıda protesto eylemi yapılmıştı.

Siyahi Amerikalı 46 yaşındaki George Floyd 25 Mayıs'ta Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken polis memuru Derek Chauvin'in uzun süre boynuna diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmış, olay yerine gelen sağlık ekiplerince hastaneye kaldırılan Floyd'un daha sonra hayatını kaybettiği duyurulmuştu.

Floyd'un hayatını kaybettiği olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplarken ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis'ten ülke geneline sıçramıştı.

 

Independent Türkçe, CBS46

DAHA FAZLA HABER OKU