ABD, Hafter'in Libya petrolüne uyguladığı blokajı sonlandırmayı taahhüt ettiğini duyurdu

Yapılan açıklamada, ABD'nin Libya Büyükelçisi Norland'ın, Hafter ile karşılıklı yazışmalarda bulunduğu ve kendisine blokajı sonlandırmayı taahhüt ettiğini duyurduğu bildirildi

Fotoğraf: AA

ABD'nin Libya Büyükelçiliği, ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in, Libya petrolüne uyguladığı blokajı bugün itibarıyla sona erdireceğini kendilerine taahhüt ettiğini duyurdu.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Libya Büyükelçisi Richard Norland'ın, Hafter ile karşılıklı yazışmalarda bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, Hafter'in tüm enerji sektörünün en geç 12 Eylül'de yeniden açılmasına izin vereceğini ve bunu şahsen taahhüt ettiğini ilettiği belirtildi.

Libyalı tarafların barışçıl diyalog için Birleşmiş Milletler öncülüğünde (Fas'ta) bir araya geldiği hatırlatılan açıklamada, ABD Büyükelçiliğinin "Libya Ulusal Petrol Kurumunun (NOC) hayati öneme sahip görevini yürütmeye başlamasına imkan veren bir Libya ittifakının görünmesinden memnuniyet duyduğu" vurgulandı.

Hafter, 18 Ağustos’ta petrole uygulnan blokajı kaldırdığını duyurmuştu.

Hafter'e bağlı "Petrol Tesisleri Muhafızları" adlı milis grubunun lideri Naci el-Mağribi'nin yaptığı açıklamada, "Hafter, Libyalıların hayatın pek çok alanında yaşadığı sıkıntıların sona erdirilmesi ve petrol üretimi ile ihracatının yapıldığı tesislerin altyapısının korunması için liman ve tesislerin yeniden açılması talimatı verdi” denilmişti.

O günkü açıklamanın ardından ülkede dolar kuru Libya dinarı karşısında 6,60 seviyesinden 5,85 seviyesine kadar gerilemişti.


Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU