Daily News: Trump yönetimi 11 Eylül mağduru itfaiyeci ve sağlıkçıların tedavisine ayrılan parayı hortumladı

Hazine Bakanlığı'nın Kongre'nin tahsis ettiği fondan 4 milyon doları yıllar içinde gizlice bünyesinde topladığı ve bu paralarla ilgili bugüne dek hiçbir resmi açıklama yapmadığı ortaya çıktı

Saldırı sonrası bölgeye giden itfaiye ve acil müdahale ekipleri,  yaralıları kurtarmak için mücadele vermişti (AP)

ABD'de 11 Eylül saldırılarının üzerinden tam 19 yıl geçerken, olay günü canlarını riske atarak insanlara yardım eden itfaiye ve sağlık ekiplerine destek için ayrılan fonun, Donald Trump yönetimi tarafından gizlice kullanıldığı belirtiliyor.

New York Daily News gazetesi yayımladığı özel haberde, yönetimin, 11 Eylül 2001 günü saldırılardan zarar görmüş New York İtfaiye Teşkilatı (FDNY) mensupları ve sağlık çalışanları için hazırlanan programdaki 4 milyon doları (yaklaşık 30 milyon TL) "hortumladığını" yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazetenin ele geçirdiği belgelere göre, FDNY Dünya Ticaret Merkezi Sağlık Programı'nda itfaiyeciler, acil tıp teknisyenleri ve sağlık ekiplerinin tedavileri için ayrılan paranın yaklaşık 4 yıl önce Hazine Bakanlığı tarafından "ödemeler" kapsamında gizemli bir şekilde çekilmeye başlandığı belirtildi.

Söz konusu ödemelerin programın idaresini yürüten ABD Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü (NIOSH) tarafından yetkilendirilerek gerçekleştirildiği ancak Hazine Bakanlığı'nın bu fonların bir kısmını şehre göndermek yerine kendisinde tuttuğu kaydedildi.

Programın yöneticiliğini yapan Dr. David Prezant gazeteye verdiği röportajda, "Bu paralar öylece ortadan yok oluyordu. Gördüğüm en inanılmaz olay. Paralar herhangi bir bildirim yapılmadan yok olup gidiyordu" dedi.

2016 ve 2017'de yaklaşık 500 biner doların kesildiğini aktaran Prezant, 2018 ve 2019'da da 630 biner doların gittiğini söyledi. Hazine Bakanlığı'nın bu yılki kesintisinin yaklaşık üçe katlanarak ağustos sonu itibarıyla 1,447 milyon doları bulduğunu belirten Prezant şöyle devam etti:

Kovid-19 salgını nedeniyle şehrin büyük mali zorluklarla karşı karşıya olduğu bir sırada, Dünya Ticaret Merkezi'ndeki saldırılar nedeniyle hasta itfaiyecilerimiz ve acil tıbbı yardım ekiplerimiz var. Bu kahramanları tedavi etmek için ihtiyacımız olan parayı bulamıyoruz... Dahası, bunca yıldır ne olduğunu söylemiyorlar bile. Bize bu yaptıklarını anlatan bir mektup dahi göndermediler.

Prezant, bugüne dek NIOSH'den ya da kurumun çatısı altında olduğu Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı'ndan tek bir açıklama dahi almadıklarını vurguladı.

Program direktörünün yıllardır süren şikayetlerinin ardından Cumhuriyetçi Parti'nin Long Island'dan Temsilciler Meclisi üyesi Pete King meseleye ağırlığını koymaya çalıştı. Ancak Hazine Bakanlığı, FDNY kurumuna karşı tutumunu sertleştirdi.

Gazeteye konuşan King, 11 Eylül günü olay yerinde ilk müdahalede bulunan ekiplerin, saldırıların 19. yılında yardım için yalvaracak noktaya gelmesine bir son verilmesini istedi.

Yapılanları "utanç verici" olarak nitelendiren King, "Bu işle ilgili ayrıntılar umurumda bile değil. Bu fon tamamen ödenmeli, zararlar tamamen karşılanmalı. Saçmalık" ifadesini kullandı.
 


Yazın Hazine Bakanı Steve Mnuchin'e yazarak sorunun ne olduğunu ve çözümün ne olabileceğini sorduğunu belirten King, herhangi bir cevap gelmeyince bir mektup daha yolladığını aktardı.

King, "Siyaseti unutun. Saf görünmek istemiyorum ama bu korkunç ve kesinlikle affedilemez bir durum" diye konuştu.

Kongre programı 75 yıl daha uzatmıştı

Benzer tepkiler Demokratların New York Senatörü Chuck Schumer'dan da geldi:

Trump yönetimindeki Hazine Bakanlığı'nın, 11 Eylül günü çalışmış işçilerin sağlık hizmetlerini karşılama amacıyla Kongre tarafından tahsis edilmiş fonları hortumlaması, itfaiyeciler, polisler ve bizim için hayatlarını riske atan diğer ilk müdahale ekipleri için çirkin bir iştir. Buna derhal son verilmeli, işçilere ayrılan sağlık programının ödemeleri tamamen ve hemen yapılmalı.

Kongre tarafından 2010'de geçici olarak hazırlanan sağlık hizmeti programı, 11 Eylül mağdurlarının hastalanıp ölmeye devam etmesiyle gelen tepkilerin ardından 2015'te 75 yıllığına uzatılmıştı.

11 Eylül 2001 tarihinde Washington ve New York'ta kaçırılan uçaklar Dünya Ticaret Merkezi'nin kulelerine çarparak bu devasa yapıları kısa sürede enkaz yığınına çevirmişti.

ABD tarihinin en büyük terör saldırıları olarak kayıtlara geçen olayda yaklaşık 3 bin kişinin hayatını kaybettiği, 6 binden fazla kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

El Kaide'nin üstlendiği saldırıların ardından bölgeye giderek yaralılara yardım etmeye çalışan itfaiye ve sağlık ekipleriyse olayın üzerinden yıllar geçse de sağlık sorunlarıyla boğuşmaya devam etmişti.

 

Independent Türkçe, New York Daily News

DAHA FAZLA HABER OKU