Irak Başbakanı Kazimi Erbil'de: IKB, Irak'ın önemli ve ayrılmaz bir parçası

Irak Başbakanı Kazimi, Irak Kürdistan Bölgesi'nin ülkenin ayrılmaz parçası olduğunu söyledi. Eski Başbakanı Haydar el-İbadi'nin lideri olduğu Nasır Koalisyonu da Kazimi'den, Bağdat ve Erbil ilişkilerinin yoluna koyulmasını istedi

Mesud Barzani - Mustafa el-Kazimi / Fotoğraf: Başbakan Basın Ofisi

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, bugün sabah saatlerinde Irak Kürdistan Bölgesi'nin (IKB) yetkilileri ile görüşmek üzere başkent Erbil'e bir ziyaret gerçekleştirdi. 

Kazimi'yi Erbil Uluslararası Havalimanı'nda IKB Başbakanı Mesrur Barzani karşıladı.

Kazimi, daha sonra Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani ile bir araya gelerek, ülkenin karşı karşıya kaldığı tehlikeleri atlatmak için birlikte hareket etme ve gelecek yıl haziran ayında yapılması planlanan erken seçimi değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak'ın fiili olarak reforma ihtiyacı olduğunu belirten Kazimi, "Ülkede karşılaştığımız tehlikeleri atlatmak için ulusal birlik önceliğimiz olmalı" ifadelerini kullandı.

"Diyalog ve anayasa Irak’ın geleceğini teminat altına alabilir"

Kazimi, Bağdat merkezi yönetim güçleriyle Peşmerge arasında yüksek düzeyli koordinasyonun bulunduğunu dile getirerek, bu koordinasyonun IŞİD'e karşı zafer kazanılmasına yardımcı olduğunu ve bunun ülke topraklarını koruyacağını ve kalkınmaya vesile olacağını kaydetti. 

Merkezi yönetim ile Erbil yönetiminin tutumları arasında entegrasyonun önemli olduğuna vurgu yapan Kazimi, "IKB, Irak'ın önemli ve ayrılmaz bir parçasıdır. Diyalog ve anayasa tek ve istikrarlı bir Irak’ın geleceğini teminat altına alabilir" dedi.

"Bağdat Erbil arasındaki sorunların çözümünden yanayız"

KDP Başkanı Barzani de reformların gerçekleştirilmesi ve Bağdat ile Erbil arasındaki askıda kalan sorunların çözümü için tüm taraflarda iyi niyetin bulunduğunu ifade etti.

Erbil'de daha sonra IKB Başbakanı Mesrur Barzani ile görüşen Kazimi, "Irak’ın egemenliği tüm Iraklıları birleştiren unsurdur. Bunu (egemenlik) ihmal etme lüksümüz yok. Irak vatandaşına en iyi hizmeti sunmak noktasında iş birliği ve erken seçim çalışmalarını hızlandırmak için fırsatı söz konusu" diye konuştu.

Barzani de, Bağdat ve Erbil arasında askıda bulunan tüm konuların uzun vadeli çözümünden yana olduklarını söyleyerek, Kazimi hükümetinin tüm alanlardaki reform hamlelerini desteklediklerini söyledi.

İbadi'den halefi Kazimi'ye "Erbil ile ilişkileri yoluna koy" çağrısı

Kazimi, Erbil'deyken eski Başbakan Haydar el-İbadi’nin başını çektiği Nasır Koalisyonu'ndan bir açıklama geldi.

"Nasır Koalisyonu olarak, Kazimi'den Bağdat ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkileri ciddi şekilde yoluna koymasını talep ediyoruz." denilen açıklamada, "Bunun, ülkenin diğer bölgelerinde olduğu gibi anayasa ve yasalara uygun olarak inşa edilmesi gerekir" ifadelerine yer verildi.

Bağdat hükümetinin Erbil ile petrol, sınır ve gümrük kapılarının gelirleri meselesini çözmesi ve IKB'ye merkezi yönetime bağlı mali denetim kurullarının gidip incelemelerde bulunması da istendi.

Başbakan Kazimi'nin Erbil'in yanı sıra Süleymaniye ve Duhok kentleriyle İbrahim Halil Sınır Kapısı'nı da ziyaret etmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU