Çin Devlet Başkanı Cinping'den Kral Selman'a: Kovid-19 aşısı için Suudi Arabistan'la birlikte çalışacağız

Suudi Arabistan Kralı Selman, Cinping'le yaptığı telefon görüşmesinde "küresel ekonomiyi desteklemek ve salgının sonuçlarını hafifletmek için ortak çabaya" vurgu yaptı.

Suudi Arabistan Kralı Selman, Pekin'de Şi Cinping'le görüşüyor (2017) / Fotoğraf: Reuters

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının geliştirilmesi ve dünyaya tedariki için Suudi Arabistan'la çalışacaklarını söyledi.

Cinping, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede Kovid-19 salgınına karşı aşı çalışmaları ve gelişmeler üzerine ortak çalışmaya vurgu yapıldı. İki tarafın aşı geliştirme ve tedariki için G20 grubu ülkeleri içinde işbirliğini güçlendirmek ve koordinasyonu yoğunlaştırmanın gerekliliği vurgulandı.

Çin Devlet Başkanı, Suudi Arabistan'ın Kovid-19 salgınını ani darbesi karşısında ülkesinin salgına karşı mücadelede Suudi Arabistan'ı desteklediğini ve zorluklarla mücadele etmesi için maddi yardım gönderildiğini kaydetti.

Cinping, Salgının tüm insanlık için ortak bir düşman olduğunu ve virüsün ancak dünyanın tüm ülkeleri arasındaki birlik ve işbirliği ile aşılabileceğini sözlerine ekledi.

Çin lideri, salgının dünyaya yayılmaya devam ettiği bir dönemde Çin'in Suudi Arabistan'ın Kovid-19 salgınıyla mücadele çabalarını tam olarak desteklemeye, aşı çalışmaları ve geliştirmeleri alanında işbirliğini hayata geçirmeye ve Suudi Arabistan'ı çalışmalarına ve üretimine devam etmesine yardımcı olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Bu bağlamda Şi Cinping, ülkesinin "Tek Kuşak Tek Yol" girişimini Suudi reform programı "Vizyon 2030" ile koordinet etmek için Riyad'la çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Suudi haber ajansı SPA ise Kral Selman'ın, "Suudi Arabistan'ın halklara hizmet etmek, küresel ekonomiyi desteklemek ve salgının sonuçlarını hafifletmek için grubun ülkeleriyle birlikte çalışma isteğinden" bahsetti.

Ajans, görüşmede "iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri ve bunları çeşitli alanda geliştirme ve güçlendirme yollarını tartıştıklarını da" sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU