Beyaz Saray'da imzalanacak BAE-İsrail normalleşme anlaşmasına katılacak isimler belli oldu

BAE, 1979'da Mısır'ın ve 1994'te Ürdün'ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasını varan üçüncü Arap ülkesi olmuştu

Fotoğraf: AA

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), önümüzdeki hafta ABD'nin başkenti Washington'da İsrail ile imzalanması planlanan normalleşme anlaşmasına katılacak heyetin başına Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid el Nahyan'ın getirildiğini duyurdu.

BAE'nin resmi ajansı WAM, Dışişleri Bakanı bin Zayid'in ABD Başkanı Donald Trump'ın daveti üzerine 15 Eylül'de Washinton'da BAE-İsrail arasındaki normalleşme anlaşmasını imzalamak için gelecek üst düzey yetkililerden oluşan resmi heyete katılacağını aktardı.

Ajans, İsrail heyetinin başında Başbakan Binyamin Netanyahu'nun olacağını duyurdu.

Bu bilgi, Reuters'ın aktardığına göre üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisinin Trump'ın 15 Eylül'de BAE-İsrail normalleşme anlaşmasını imzalamak için bir tören düzenlemeyi planladığını söylemesinin ardından geldi.

Netanyahu, salı akşamı resmi sosyal medya hesabından Arapça olarak yayınlanan bir tweette, "Başkan Trump'ın daveti üzerine gelecek hafta Washington'a İsrail ile BAE arasında bir barış anlaşması kurmak için Beyaz Saray'daki tarihi törene katılmaktan onur duyuyorum" demişti.

13 Ağustos'ta BAE, İsrail ve ABD yayınladıkları ortak bildiride, iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesini sağlayan Tel Aviv-Ab Dabi anlaşmasıyla İsrail'in Batı Şeria'daki ilhak planını askıya alacağı belirtilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Ağustos'ta İsrail ile BAE'nin "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

BAE, 1979’da Mısır’ın ve 1994’te Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasını varan üçüncü Arap ülkesi oldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU