Sri Lanka’da 290 kişinin öldüğü saldırıların faili: Ulusal Tevhid Cemaati

Sri Lanka'da dünkü Paskalya kutlamaları sırasında 3 kilise, 4 otel ve bir toplu konut alanına düzenlenen saldırılarda ölü sayısı artıyor. Şu ana kadar 24 kişinin gözaltına alındığı operasyonlar sürüyor. Ülkede olağanüstü hal ilan edildi

Sri Lanka’da dünkü Paskalya törenleri sırasında kilise ve otellere yönelik düzenlenen bombalı terör saldırılarında ölenlerin sayısı artıyor. Yaşamını yitirenlerin sayısının 290'a çıktığı, yaralı sayısının ise 500'ün üzerinde olduğu duyuruldu. Sri Lanka Sağlık Bakanı hükümet adına açıklama yaparak, kilise, otel ve toplu konut alanlarına düzenlenen 8 bombalı saldırının yerel bir radikal İslamcı örgüt olan Ulusal Tevhid Cemaati (NTJ) tarafından yapıldığını bildirdi. Şu ana kadar 24 kişinin gözaltına alındığı operasyonlar sürüyor. Başkent Kolombo'daki operasyonlar sırasında bir eve düzenlenen baskında önceden hazırlanmış tuzak bombanın patlaması nedeniyle Özel Güvenlik Kuvvetleri’nden 3 polis hayatını kaybetti. Sri Lanka devlet başkanı Maithripala Sirisena, yerel saatle akşam 18:30'da geçerli olmak üzere ülke çapında olağanüstü hal ilan etti. Adli tıp yetkilileri, olay yerinde yapılan incelemelerde ilk 6 saldırıyı 7 intihar bombacısının düzenlediğinin belirlendiğini ifade etti. 

"Uluslararası bağlantılar var"

Sirisena'nın ofisinden yapılan açıklamada, "İstihbarat raporları yerel teröristlerin ardında uluslararası teröristler olduğunu gösteriyor. Bu yüzden başkanımız bu bağlantıların ortaya çıkarılması için yabancı devletlerden yardım isteyecek" dendi.

Başkentte yeni patlama korku yarattı

Sri Lanka polisi sabah saatlerinde başkent Kolombo'nun ana otobüs istasyonunda 87 bomba fünyesi buldu. Pazar günü bombalı saldırıya uğrayan kiliselerden birinin yakınlarındaki bir karavanda ise yeni bir patlama gerçekleşti. Karavanda bulunan 3 bomba düzeneğinin bomba imha ekipleri tarafından kontrollü bir şekilde patlatıldığı açıklandı. Patlama çevrede korkuya yol açsa da herhangi bir yaralanmaya neden olmadı.

 

panik sri lanka.jpg
Pazar günü saldırıya uğrayan St Anthony's kilisesi yakınındaki patlama çevrede paniğe yol açtı / Fotoğraf: The Independent


Sri Lanka’da dün sabah saatlerinde Kochchikade'de St. Anthony's, Katana'da St. Sebastian ve Batticaloa'da bir kilise ile başkent Kolombo'da beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine saldırılar düzenlenmişti. Bu saldırıların ardından Kolombo'nun banliyösü Dehiwala'da hayvanat bahçesi yakınında, yine Kolombo'nun Dematogoda banliyösünde patlamalar meydana gelmişti. 

Saldırılarda Türk vatandaşı mühendisler Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş da yaşamını yitirmişti.

 

sri lanka terör saldırı Reuters 1.jpg
Fotoğraf: Reuters


Sri Lanka Müslümanlarını temsil eden iki büyük grup patlamaların ardından açıklama yaparak saldırıları kınadı. Sri Lanka Müslümanlar Konseyi, "Dini ve etnik grupları bölmeyi amaçlayan aşırıcıların saldırılarında ölen masum insanlar için yas tutuyoruz" açıklamasında bulunurken Seylan Cemiyetu'l-Ulema'dan yapılan açıklamada da "Hıristiyan ibadet yerlerinin hedef alınması kabul edilemez" dendi. 2012 sayımına göre 22 milyon insanın yaşadığı Sri Lanka'da nüfusun yüzde 70'i Budist, yüzde 12,6'sı Hindu, yüzde 9,7'si Müslüman ve yüzde 7,6'sı da Hıristiyan. 
 

sri lanka terör saldırı Reuters 4.jpg
Fotoğraf: Reuters


Müslümanlara saldırı

Sri Lanka polisi katliamın ardından bazı öfkeli kalabalıkların pazar gecesi ülkenin kuzey batısındaki Puttalum bölgesinde bir camiye bombalı saldırıda bulunduğunu ve ülkenin batısındaki Kalutara'da da Müslümanlara ait 2 dükkanın kundaklandığını bildirdi.

The Independent, Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU