Sakarya'da saldırıya uğrayan işçiler: Hesabının sorulmasını istiyoruz, her türlü ırkçılığın karşısındayız

Sakarya'da fındık toplayan 16 işçinin, işverenin ve akrabalarının saldırısına uğradığı görüntüler ortaya çıktı. İşçiler, olayın önceki gün yaşandığını söylerken, Sakarya Valiliği, görüntülerin 22 Ağustos'ta çekildiğini açıkladı

Sakarya’da saldırıya uğrayan işçiler / Fotoğraf: Twitter

Önceki gün, Mardin'den Sakarya'ya fındık toplamak için giden 16 kişilik aile, işverenle aralarında yaşanan tartışma sonrası, işveren, işverenin akrabaları ve bazı köylüler tarafından saldırıya uğradığı iddia edildi.

Medyascope’a konuşan saldırıya uğrayan aileden Doğan Demir, "Devlet tarafından bunun hesabının sorulmasını istiyoruz. Her türlü ırkçılığın karşısındayız, bu böyle kalmasın" dedi.

"Gazeteciler dışında kimse bizi aramadı"

Yaşanan olayın dün sabah saatlerinde gerçekleştiğini ifade eden Demir, "Saat 07.00’de kardeşlerim işe çıkıyorlar. Patronun oğlu bir bölüm gösteriyor ve ‘Bu fındıkları toplayın, yukarıya çıkarın’ diyor. Ancak daha sonra patron geliyor, 'Siz niye hepsini yukarı çıkarmadınız it sürüleri' diye bağırıyor. Kardeşlerim de buna karşılık tarladan çıkıyorlar ve 'Biz çalışmıyoruz' diyorlar. Patron ve akrabaları, sekiz kişi de bunun üzerine taşlarla, sopalarla saldırıyorlar, kavga böyle çıkıyor. 'Siz burayı memleketiniz mi sandınız?' diye bağırıyorlar saldırırken" ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde işverenin oğlu tarafından tokat atılan kişinin dayısının kızı olduğunu belirten Demir, “Daha önce çalışmak için gittiğimiz yerlerde böyle saldırılar olmadı. Saldırıdan sonra gazeteciler dışında kimse bizi aramadı. Devlet tarafından bunun hesabının sorulmasını istiyoruz. Her türlü ırkçılığın karşısındayız, bu böyle kalmasın” diye konuştu.

"Türk Kürt meselesi değil, şahıs meselesi"

Öte yandan AA’ya konuşan işçilerin çavuşu Kasım Demir, "Tartışma yaşadığımız kişiler başından beri sorunluydu. Bu yaşadığımız olay münferit olarak yaşandı” dedi.
Başka yerlerde de çalıştıklarını ve hiç sıkıntı yaşamadıklarını kaydeden Demir, şunları kaydetti:
 

Bu, Türk-Kürt meselesi değil, şahıs meselesi. Diğer çalıştığımız insanlar dört dörtlüktü. Yalnızca bu olayı yaşadığımız kimselerle sıkıntı yaşadık burada. Bizi rencide edici kelimeler söyleyince zorumuza gitti, işi bıraktık. O kişilerden başka Sakarya'da hiç kimseyle hiçbir sorun yaşamadık. Hepsi kardeşlerimizdir, yalan söyleyemeyiz bu konuda.


"İçişleri Bakanı konunun takipçisi"

Yaşanan münferit olayın ırkçılık meselesine dönüşmemesi gerektiğini aktaran Demir, devamında şunları söyledi:

"Diğer çalıştığımız 4 patronumuz çok iyiydi. 5 parmağın 5'i bir olmuyor. Biz de 10 kardeşiz, hepimiz bir olamıyoruz. Allah kimseye bu tip durumlar yaşatmasın. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ve Sayın Sakarya Valimiz konunun yakın takipçisi, bizlere son derece yakın ilgi gösterdiler. Valimizden Allah razı olsun, Sayın Valimiz de konunun takipçisi olacağını söyledi zaten. Allah razı olsun, bizi arayıp ilgilendi. Sorun o kişilerde."

Sakarya Valiliği: "İddia edilen olayla bir bağlantı tespit edilememiştir"

Sakarya Valiliği de olayla ilgili açıklama yaptı ve fındık bahçesinde yaşanan olayın iddia edildiği gibi "ırkçılık" yüzünden yaşanmadığını, görüntülerin 22 Ağustos’ta fındık bahçesi sahipleri arasında yaşanan bir kavgaya ait olduğunu söyledi.

Valilik açıklamasında, "Konu ile ilgili yapılan araştırmada; 22.08.2020 tarihinde İlimiz Kocaali ilçesinde fındık bahçesinin sahipleri arasında yaşanan tartışmanın sonucunda arbede yaşandığı, şahıslardan birinin aracını diğer kişinin üzerine sürdüğü, bu esnada Mardin nüfusuna kayıtlı iki kadın işçi ile Düzce nüfusuna kayıtlı bir erkek işçinin yaralandığı, olayın yargıya intikal ettiği ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nca tahkikat yapılarak soruşturmanın devam ettiği anlaşılmıştır. Bu konunun bugün değişik sosyal medya platformları ve haber sitelerinde iddia edilen olayla bir bağlantısı tespit edilememiştir" ifadelerine yer verdi.

HDP’li Dündar: Jandarmayı arıyorlar hatta jandarma konum istiyor

Ailenin saldırının ardından Mardin'e döndüğünü söyleyen HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, olay sırasında saldırıya uğrayan aile tarafından jandarmanın arandığını aktardı.

"Valiliğin açıklamasıyla, konunun alakası yok" diyen HDP’li Dündar, şu ifadeleri kullandı:
 

Söz konusu videoyu çeken kadın arkadaşla görüştüm, kucağında çocuk olduğu için içeri kaçtığını söylüyor. Olayda patronla tartışma yaşanıyor ve patron küfür ettiği için işçiler çalışmayacaklarını söylüyorlar. Bunun üzerine patron, köydekilere de haber vermiş.

Hatta aile, köyden gelenlerin tartışmayı yatıştıracağını düşünmüş ancak onlar da sopalarla saldırmaya başlamışlar. Daha sonra jandarmayı arıyorlar, hatta jandarma konum istiyor. Ancak jandarma gelmeden aile arabalarıyla bulundukları yeri terk ediyorlar ve Mardin’e geliyorlar.

 

Medyascope
 

DAHA FAZLA HABER OKU