NYT: BAE'ye F-35 satışına karşı çıkan Netanyahu, kapalı kapılar ardında anlaşmaya gizliden olur verdi

İsrail-Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki normalleşme anlaşmasının ardından Netanyahu, ABD’nin BAE’ye F-35 satışına Tel Aviv yönetiminin onay vereceği yönündeki haberi yalanlamıştı

Fotoğraf: AFP

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile normalleşme anlaşması yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD'nin BAE'ye silah satışına karşı çıkmasına rağmen, Washington yönetiminin bu konudaki planını gizliden kabul ettiği öne sürüldü.

Amerikan New York Times gazetesine göre Netanyahu, daha önce basına kapalı görüşmeler sırasında Washington-Abu Dabi arasındaki silah anlaşmasına itirazı olmadığı izlenimini vermiş.

İsrail Başbakanı, kamuoyuna yaptığı açıklamalarda ABD'nin BAE'ye F-35 satışına karşı çıktığını deklare etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteye konuşan ABD'li kaynaklar, Netanyahu'nun geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı görüşmede silah satışına açıkça karşı çıkmadığını söyledi.

Washington'un BAE'ye satmak istediği silahların EA-18G ve F-35 savaş uçakları ile MQ-9 Reaper silahlı insansız hava aracı olduğu belirtildi.

Haberde, İsrail'in ABD Büyükelçiliğinin konuyla ilgili yorumunda "Netanyahu'nun anlaşmayı onayladığı iddiasının gerçek dışı" olduğu aktarıldı.

İsrail Başbakanlık Ofisi daha önce Tel Aviv-Abu Dabi ilişkilerinin normalleşme anlaşmasında ABD'nin BAE'ye silah satışına onay verilmesine ilişkin bir madde bulunmadığını açıklamıştı.

 

NYT'ye göre BAE uzun zamandır daha gelişmiş silah arayışında olmasına karşın Tel Aviv, Ortadoğu'daki askeri güç dengesinin değişmesinden korkuyor.

Netanyahu'nun anlaşmayı kamuoyu önünde kabul etmesi, büyük olasılıkla İsrail'de bir isyana yol açacaktı. Çünkü önerilen silah satışının açıklanması, Netanyahu'nun kabinesindeki isimlerin bile karşı çıktığı bir seçenek.

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Ağustos'ta İsrail ile BAE'nin "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

BAE, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan üçüncü Arap ülkesi oldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU