Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden Gazze açıklaması: Sağlık sistemi koronavirüs nedeniyle çökebilir

Gazze'deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi Sözcüsü Zekkut, bölgenin yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ciddi bir insani krizden geçtiğini ve sağlık sisteminin bu durum karşısında direnememesinden endişe duyduğunu söyledi

Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nden Gazze açıklaması / Fotoğraf: Reuters

Gazze Şeridi'ndeki sağlık durumunu değerlendiren Gazze'deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Sözcüsü Suheyr Zekkut, komitenin, Gazze'de İsrail ablukasının olumsuz yansımaları ve koronavirüs (Kovid-19) salgını gölgesinde yaşanan insani durumu endişeyle izlediğini belirtti.

Zekkut, sağlık sektörünün İsrail ablukası ve Filistin içerisindeki bölünme nedeniyle ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşadığını kaydederek, "ICRC'nin Gazze'deki harap olan sağlık sisteminin Kovid-19 sayılarının artması halinde uzun süre dayanamayacağı konusunda ciddi korkuları var" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sağlık sistemindeki sıkıntılar

Salgının başından bu yana Kovid-19'un Gazze halkı arasında yayılmasının korkutan bir senaryo olduğuna işaret eden Zekkut, salgın gölgesinde bölgedeki sağlık sisteminin hizmet verememesi tehlikesine karşı uyardı.

İsrail'in 14 yıldır uyguladığı abluka ve Filistinlilerin kendi içlerindeki anlaşmazlık yüzünden sağlık sisteminin yorgun olduğunu söyleyen Zekkut, yıllarca doktorların çok düşük maaşlarla çalıştığını bu sebeple Gazzelilerin yeterli tıbbi hizmet alamadığını vurguladı.

İşsizliğin, yoksulluğun ve insani krizin artmasının sağlık durumunu daha da karmaşık hale getirdiğini, Kovid-19 ile mücadelede sağlık sistemine büyük sorumluluklar düştüğünü aktaran Zekkut, Gazze Şeridi'nde salgınla mücadele için uluslararası düzeyde acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU