Feyruz'un Fransa ile olan hikayesi 60 yıl önce yaşanan bir tesadüfle başladı

Feyruz, Macron’u geçtiğimiz Pazartesi günü Beyrut'un kuzeyindeki Antelias mahallesinde yer alan evinde ağırladı

Feyruz François Mitterrand tarafından kendisine verilen Şeref Nişanı’nı teslim töreninde Jacques Lang ile birlikte

Arap dünyasının divası olarak nitelendirilen Lübnanlı sanatçı Feyruz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmeyle sağlık durumunun kötü olduğuna ilişkin tüm söylentileri çürüttü.

Feyruz'un yakınları, sanatçının sağlık durumunun iyi olduğunu, günlük rutinlerini çok rahatlıkla yerini getirdiğini ve sanatçının sırlarını ifşa etmeyen sağduyulu ve ketum yakın arkadaş çevresiyle sık sıbir araya geldiğini söylüyor.

Feyruz, Macron'u geçtiğimiz pazartesi günü Beyrut'un kuzeyindeki Antelias mahallesinde yer alan evinde ağırladı.

Efsanevi sanatçı ve Macron'un bir araya geliş anlarına, Fransa'nın Beyrut Büyükelçisi Bernard Fuchsia, Feyruz'un avukatı Fevzi Mutran ve görüşmeyi koordine eden kızı Rima gibi az sayıda kişi de tanıklık etti.

Rima, görüşmede gazeteci olmamasını şart koşarken, dünyanın izlediği bu tarihi anı belgeleme şeref ve sorumluluğu Macron'un özel fotoğrafçısına verildi.

 

Siyasi ve insani bir tarafı olan bu görüşmede Macron, yaşadığı her şeye rağmen hala mizah anlayışını koruyan Feyruz'un (85) dile getirdiklerini büyük bir dikkatle dinledi.

Feyruz, konuşmayı seven bir kişi olmasına rağmen, nedense medyada bundan tamamen aykırı bir izlenim bıraktı.

Utangaç bir kişiliğe sahip sanatçı, bir süre sonra fazla göz önünde olmamaya alıştı ve konuşmak yerine dünyanın kalbini fethettiği şarkılarını ön plana çıkardı.

Ancak yine de, nerede olursa olsun ışıl ışıl olduğunu ve ortalarda görünmese bile unutulmaz olduğunun hep farkında oldu.

Bunun kanıtı, Sahel Alma'da verdiği konserinin ardından sahneden dokuz yıl uzak kalmasına rağmen, Macron ziyaret etmek için Lübnanlıların en sembolik ismi olarak kendisini seçti.

22.jpg
Fotoğraf: Wikimedia

 

Macron ve Feyruz'un bir araya geleceğini duyanlar ilk anda oldukça şaşırsa da, bu seçimin isabetli olduğu herkes tarafından kabul edildi

Fransızlar, Feyruz'u 1975'te Fransız televizyonunda Mireille Mathieu'nun sunduğu bir programda verdiği konserden önce de tanıyordu. Feyruz, Fransa cumhurbaşkanları tarafından birçok kez onurlandırıldı.

Fransa'nın en ünlü kültür bakanlarından biri olan Jacques Lang, 50'lerin sonlarında henüz 20 yaşındayken Kuzey Batroun'daki Racana Festivali'nde Feyruz ile tanıştı. Lang, Feyruz'un Fransa'da tanınmasını sağladı. 

Feyruz, Lübnan iç savaşının zirvede olduğu 1988'de Paris Bercy sahnesinde verdiği konser ile Fransız hayranlarıyla ikinci kez bir araya geldi. On binlerce hayranı onu gözyaşları ve alkışlarla izledi.

Bu görkemli konserden üç gün önce ise eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın yeğeni, daha sonra Fransa kültür bakanı olacak Ferederic Mitterrand'ın programına katıldı. 

f4.jpg
Feyruz Paris konserinde / Fotoğraf: WikiMedia

 

Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, 1998'de Feyruz'u, Fransa'nın en yüksek dereceli sivil nişanı olan Fransa Şeref Nişanı'na layık gördü.

Nişanı Feyruz'a teslim eden Fransız Büyükelçi Pierre Lavon, sanatçının cesaretine övgüde bulundu.

Sonuç olarak, Macron'un Feyruz ziyareti biçim ve zamanlama açısından heyecan verici yeni bir olay olarak görülse de, bu ziyaret, Mısırlı büyük ses Ümmü Gülsüm'ün 1975'te hayatını kaybetmesinden bu yana yaklaşık yarım asırdır Arap dünyasının divasına sunulan takdirin devamı niteliğinde oldu.

1988'de arşiv görüntülerini kullanarak efsanevi Lübnanlı şarkıcının belgeselini çekip saygı duruşunda bulunan Freddie Mitterrand, belgeselinde Feyruz ile hiç kimsenin rekabet edemediğine vurgu yaptı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şaeku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU