Japonya'dan pandemiyle kitlesel mücadele hamlesi: Tüm vatandaşlar ücretsiz aşılanacak

Programın tüm masraflarını merkezi hükümet karşılayacak

Japonya'da salgında 68 binden fazla kişi enfekte olurken, bin 296 kişi de hayatını kaybetti (Reuters)

Japonya'nın yüksek tirajlı ekonomi gazetesi Nikkei'nin haberine göre hükümet, isteyen tüm vatandaşlarına koronavirüs (Kovid-19) aşısını ücretsiz yaptırmayı planlıyor.

Başbakan Şinzo Abe'nin sağlık durumu nedeniyle görevden çekildiğini açıklamasıyla ülkede yeni liderin kim olacağı sorusu yanıt beklerken, diğer taraftan halkın olası bir Kovid-19 aşısına para vermeden erişimini sağlama çalışmaları da yürütülüyor.

Nüfusu 126 milyonu aşan Japonya'da salgında ciddi semptomlar gösterme konusunda risk seviyesi yüksek olanlara, bilhassa da yaşlılara ve sağlık çalışanlarına öncelik verileceği, kapsamın daha sonra genişletileceği belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde kitlesel boyutta gerçekleştirilecek aşılama çalışmalarının maliyetinin tamamen ulusal bütçeden karşılanacağı kaydediliyor.

Programın nasıl hayata geçirileceğine dair detaylarınsa, bulaşıcı hastalıklar uzmanlarını ve ekonomistleri bir araya getiren pandemi kurulunda görüşüleceği belirtiliyor.

Japonya'da 2009-2010 grip salgını sırasında merkezi ve yerel hükümetler düşük gelirli kişilere devlet destekli aşı hizmeti sunmuştu. Temelde halk tek bir doz aşı için 3 bin 600 yen (bugünün parasıyla yaklaşık 250 TL), iki doz için de 6 bin 150 yeni (yaklaşık 428 TL) ceplerinden ödemişti.

Yedek fonları kullanarak Kovid-19 aşısını ücretsiz verme fikrinin şu an hazırlık aşamasında olduğunu aktaran Nikkei, söz konusu planın yerel makamlardan herhangi bir ödeme istemeden merkezi hükümetin tüm masrafları üstlenmesini gerektirdiğini ifade ediyor.

Haberde ayrıca, hükümetin aşılama çalışmaları için bir plan hazırlamakla kalmayıp bu aşının yan etkilerine maruz kalması muhtemel kişiler için de yardım tedbirleri alacağı kaydediliyor.
 

 

Kovid-19'a karşı dünya genelinde aşı geliştirme çabaları sürerken, Japon hükümeti vatandaşlarına aşı tedarik etmek için ABD'den Pfizer ve Birleşik Krallık'tan AstraZeneca dahil birkaç ilaç firmasıyla görüşmelerde bulunuyor.

Hükümetin 2021'in ortalarına kadar tüm vatandaşlarının aşılanmasını hedeflediği kaydedilirken, pandemi nedeniyle askıya alınan Olimpiyatlar'ın da gelecek yaz Tokyo'da gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

 

Independent Türkçe, Nikkei

DAHA FAZLA HABER OKU