Prof. Ceyhan: Futbolcular hastalık geçtikten sonra sahaya dönüp top oynamaya devam ediyor; bu ileride bir sıkıntı yaratır mı bilmiyoruz

Prof. Ceyhan, belirtisi olmayan vakaların 14 gün sonra çekilen akciğer tomografilerinde, yüzde 20 bozukluk ortaya çıktığını söyledi

Fotoğraf: AA

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testleri pozitif çıkan futbolcularun durumuna dair bir değerlendirmede bulundu.

Sözcü Skor’dan Ercan Taner’in sorularını yanıtlayan Ceyhan, “Sağlıklı görünen gençler ve çocuklar da çok fazla hastalanmaya başladı. Genç nesil ve çocuk hastaların arasında da kayıpların sayısı çok artmaya başladı” dedi.

“Peki sporcular bu hastalığa yakalandıktan sonra araştırmalar sizlere neler söylüyor?” sorusuna Ceyhan şu yanıtı verdi:

Belirtisi olmayan vakalarda dahi, hastalıktan 14 gün sonra çekilen akciğer tomografilerinde, yüzde 20 bozukluk ortaya çıkıyor.

“Hasarın kalıcı olup olmadığını bilmiyoruz”

Taner: Peki hasar kalıcı mı?

Ceyhan: Bunu dünya olarak bilmiyoruz. İlerleyen yıllarda sporculara ne yapacağını henüz öğrenemedik. Ama rakam kritik. Bu durum geçer mi, kalır mı bunu göreceğiz. Mesela futbolcular, hastalık geçtikten sonra, sahaya dönüp top oynamaya devam ediyor. Bu ileride bir sıkıntı yaratır mı bilmiyoruz.

Taner: Başka neler yapıyor bu hastalık?

Ceyhan: Özellikle sporcular için önemli organlardan biri de kalp. Hiç belirti göstermeyen hastalarda bile ritim bozukluğu ve yüzde 15 ortalamasında kalbe zarar verdiğini, dünya tıbbı olarak öğrendik. Damarlarda da maalesef daralma yapıyor. Kişi bunu hissetmiyor. Bu kritik hasarlar, kalıcı olacak mı? Esas mesele bu. Anlamamız için biraz zaman geçmesi gerekiyor.

Taner: ‘Futbolcular gençtir, onlara bir şey olmaz’ düşüncesi yanlış o zaman?

Ceyhan: Kesinlikle doğru. Bu öyle bir hastalık ki, herkesi sarsabilir. Ne kadar kuvvetli ve genç olsanız da, Covid-19 bunu önemsemiyor.

 

Independent Türkçe, Sözcü Skor

DAHA FAZLA HABER OKU