Çin'deki "toplama kampları"nda Türk vatandaşları da mı tutuluyor?

Çin'in Uygurlara yönelik açtığı kamplarda Türk vatandaşlarının da alıkoyduğu iddia edildi. Yakınlarından haber alamayan aileler endişeli

Çin'deki Sincan Özerk Bölgesi’nde Uygur Türklerinin konulduğu toplama kamplarında Türkiye vatandaşlarının da olduğu iddia edildi.

Gazeteci Murat Yıldız’ın Buzzdefnews’te yayınlanan haberinde, çok sayıda Türk vatandaşının, 2 yıldan fazla bir süredir Çin’deki “toplama kampları”nda zorunlu ikamette tutulduğu bildirildi.

Çin yönetimi bu kamplara “meslek edindirme kursu, “aşırıcılıkla mücadele kursu” ya da “entegrasyon kursu” demeyi tercih ediyor. 

CHP soru önergesi verdi

Konuyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin 29 Mart’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na hitaben bir soru önergesi verdi. 

Tekin’in önergesinde “Birçok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Çin’de toplama kamplarına ve hapishanelere atıldığı, akıbetlerinin bilinmediği, ilkokuldan çağından küçük vatandaşların yetimhanelere konulduğu” iddiaları da yer aldı.

Euronews’in haberinde ise Ahmet Kaşgarlı, kendisi gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ağabeyi Mehmet Ali Kaşgarlı’dan 2 yıldır haber alınamadığını anlattı.

Kaşgarlı’ya göre ağabeyi Mehmet Ali Kaşgarlı 24 Nisan 2017 tarihinde ticaret yapma amacıyla bulunduğu Çin’de evine gelen sivil polisler tarafından götürüldü. 27 Nisan 2017 tarihinde e-mail gönderdiği Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği bilgi alıp geri dönüş yapılacağını söyledi.

Kaşgarlı’nın aldığı tek bilgi 6 Mayıs 2017 tarihinde konsolosluktan gelen, ağabeyi Mehmet Ali Kaşgarlı’nın terör örgütüne finans sağlamaktan suçlu bulunduğu ve Çin Yüksek Savcılığı’nın kendisini gözaltına aldığı notu. 

Kurban ailesi 2017'den beri kayıp

Benzer durum Hankız Kurban’ın anne ve babası için de geçerli. Kurban, annesi Amina ve babası Yahya Kurban’dan Eylül 2017’den beri haber alamıyor.

Hankız, annesinin "Bizi polis götürüyor, konsoloslukla irtibata geçin" şeklinde bir mesaj attığını ve o tarihten beri durumları hakkında hiçbir bilgi alamadığını söyledi. 

40 yıldır Türkiye vatandaşı

Amina ve Yahya Kurban 40 senedir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu belirtildi.

Amina ile Yahya Kurban çiftinin İstanbul’da yaşayan 4 evladı anne babalarının durumuyla ilgili oldukça endişeli. Anne ve babanın hayatta olup olmadığı dahi bilinmiyor. Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri, Eylül 2017’den beri gereken yapılacak bekleyin demekten başka, içlerini rahatlatacak bir bilgi vermiyor.

 

Buzzdefnews, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU